Julkisen Wi-Fin käyttäminen voi olla vaarallisempaa kuin luulet

Julkisessa Wi-Fi-verkossa tiedot ovat vaarassa – olivat kyseessä sitten pankkitunnukset, työhön liittyvät asiakirjat tai luottokorttitiedot.

Julkisessa Wi-Fi-verkossa tiedot ovat vaarassa – olivat kyseessä sitten pankkitunnukset, työhön liittyvät asiakirjat tai luottokorttitiedot. (Kuva Fotolia)

Lue, minkälaisia vaaroja siihen liittyy, ja miten voit torjua niitä VPN:n avulla.

TIETOLIIKENNE Julkiset Wi-Fi-verkot ovat käteviä: niitä käyttämällä voi säästää dataa ja päästä nopeasti Internettiin esimerkiksi kahviloissa, lentokentillä, hotelleissa ja kauppakeskuksissa. Julkiseen Wi-Fiin yhdistäminen on kuitenkin suuri tietoturvariski.

Mitä Wi-Fi-verkot ovat?

Wi-Fi tarkoittaa teknologiaa, jonka avulla tietokoneet ja muut laitteet voivat luoda Internet-yhteyden langattomasti. Wi-Fi-hotspot eli -tukiasema on sen lähistöllä olevien laitteiden löydettävissä. Kodeissa tai työpaikoilla käytettävät Wi-Fi-verkot ovat tavallisesti suljettuja, eli niitä käyttävät vain tietyt henkilöt, joilla on verkon salasana.

Avoin Wi-Fi tarkoittaa verkkoa, johon voi yhdistää ilman salasanaa. Julkiseen Wi-Fi-verkkoon puolestaan voi yhdistää tavallisesti ainoastaan salasanaa käyttäen. Tällaisia verkkoja on usein esimerkiksi kahviloissa, joissa salasana on laitettu näkyville, tai sen saa henkilökunnalta pyytämällä. Verkkoa käyttävät siis monet ihmiset.

Avoimiin ja julkisiin Wi-Fi-verkkoihin liittyy merkittäviä tietoturvaongelmia, jotka on syytä tiedostaa ennen yhteyden muodostamista. Katso alta, minkälaisia vaaroja julkiseen Wi-Fiin liittyy.

Julkisen Wi-Fin vaarat

Julkiset Wi-Fi-verkot ovat erittäin yleisiä ja niitä käytetään laajasti. Niinpä niiden tietoturvaa ei tule välttämättä ajateltua ennen yhdistämistä. Kannattaa kuitenkin toimia harkiten, etenkin jos aiot lukea sähköpostiasi, käyttää sosiaalista mediaa tai vilkaista pankkitiliäsi. Julkisessa Wi-Fissä tietosi voivat olla vaarassa. Saatat myös tulla hankkineeksi laitteellesi haittaohjelman.

Julkiset Wi-Fi-verkot ovat paitsi suosittuja, myös huonosti suojattuja. Tämä vetää puoleensa erilaisia tihutöiden tekijöitä.

Tietojen vuotaminen

Julkisessa Wi-Fi-verkossa tiedot ovat vaarassa – olivat kyseessä sitten pankkitunnukset, työhön liittyvät asiakirjat tai luottokorttitiedot. Kiusanhenget voivat päästä käsiksi myös sosiaalisen median tileihin, valokuviin tai videoihin.

Tämä voi tapahtua esimerkiksi niin, että hakkeri valtaa yhteyden laitteesi lähettäessä tietoa Wi-Fi-reitittimelle. Internet toimii normaalisti, mutta kun lataat sähköpostisi tai kirjaudut sosiaaliseen mediaan, liikenne saattaa näkyä hakkerille. Aina vaarassa eivät ole ainoastaan omat tietosi – jos teet töitä vaikkapa kahvilassa tai lentokoneessa niiden Wi-Fiä käyttäen, saatat antaa hakkerille pääsyn esimerkiksi työpaikan intranettiin tai tietokantoihin.

Hakkerit voivat myös johdattaa Wi-Fin käyttäjiä huijaussivustoille. Niillä uhri houkutellaan antamaan tietoja, joita hakkeri voi hyödyntää – esimerkiksi pankki- tai luottokorttitietoja.

Haittaohjelmien levittäminen

Jos tiedostojen jakaminen on päällä käyttäessäsi Wi-Fi-yhteyttä, hakkeri voi saada pääsyn kansioihisi ja asentaa laitteellesi haittaohjelman. Haittaohjelman avulla hakkerit voivat saada pääsyn laitteesi sisältöön aina tärkeistä tiedostoista, henkilökohtaisiin kuviin ja videoihin. Hakkeri voi myös saada pääsyn kameraan ja mikrofoniin, sekä seurata näiden kautta toimiasi.

Huijausverkot

Kuka tahansa voi perustaa Wi-Fi-verkon ja nimetä sen haluamallaan tavalla. Hakkerit voivat tehdä niin sanottuja Evil Twin -hyökkäyksiä luomalla verkon, joka näyttää esimerkiksi hotellin omalta Wi-Filtä, mutta onkin hakkerin perustama verkko. Sen kautta hakkerit voivat hankkia runsaasti tietoa verkkoon yhdistäneistä käyttäjistä: salasanoja, yritysten tietoja, sekä henkilökohtaisia tietoja.

Haitalliset laitteet samassa verkossa

Samassa verkossa voi olla laitteita, joille on murtauduttu tai joille on asennettu haittaohjelma. Jos tiedostojen jakaminen on omassa laitteessasi päällä, tällaiset laitteet voivat saada pääsyn tiedostoihisi ja jakaa tietoa niistä hakkereille.

Paras tapa välttää riskejä on olla käyttämättä ilmaisia Wi-Fi-verkkoja ja suosia mobiilidatayhteyttä. Joskus data kuitenkin loppuu juuri väärällä hetkellä, ja julkinen Wi-Fi voi pelastaa tilanteen. Miten sitä voi käyttää mahdollisimman turvallisesti?

Ilmainen VPN-kokeilu auttaa alkuun

VPN on tehokas tapa suojata tiedot ja verkkoliikenne, jos Wi-Fiä on käytettävä. VPN suojaa kaiken laitteen ja verkon välillä kulkevan tiedon ohjaamalla sen salatun tunnelin läpi. Salaus suojelee tietoja: vaikka hakkereiden hyökkäys onnistuisi, hakkerit eivät pääse tietoihin käsiksi, eikä niitä ole mahdollista lukea.

VPN salaa myös käyttäjän IP-osoitteen. VPN:n käyttäjä luo yhteyden VPN-palvelimeen, jonka kautta liikenne kulkee. Näin käyttäjän todellinen IP-osoite korvautuu VPN-palvelimen IP-osoitteella. IP-osoite kertoo tietoa esimerkiksi käyttäjän sijainnista, ja sen avulla käyttäjän toimia verkossa voidaan seurata, joten IP:n kätkeminen VPN:n avulla edistää myös tietoturvaa ja kasvattaa yksityisyydensuojaa.

Jos et ole vielä tilannut VPN-palvelua, ota käyttöön ensin ilmainen VPN-kokeilu. Näin huomaat, minkälaista hyötyä VPN:stä on. Jos et ole tyytyväinen palveluun, voit peruuttaa tilauksen kokeilujakson aikana ja saat rahat takaisin.

Laitteille kannattaa aina ladata myös laadukas virustorjuntaohjelma, joka torjuu mahdolliset virukset ja haittaohjelmat, sekä auttaa tarvittaessa myös niiden poistamisessa

Jos julkista Wi-Fiä on pakko käyttää, toimi varovaisesti

Nyrkkisääntö on, että julkista Wi-Fiä ei kannata käyttää. Jos sitä joutuu käyttämään, on tärkeää, että laitteella on VPN-palvelu, joka suojaa yhteyden. Katso alta myös muut turvallisuusvinkit, joita noudattaen voit käyttää julkista Wi-Fiä fiksummin.

  • Laita automaattinen yhdistäminen pois päältä. Näin laite ei muodosta yhteyttä avoimeen Wi-Fiin omin päin, mikä voi säästää sinut monenlaiselta haitalta.
  • Huolehdi siitä, että tiedostojen jakaminen ei ole päällä, ja varmista, että et jaa tiedostojasi muiden samassa verkossa olevien laitteiden kanssa.
  • Käytä HTTPS-selainlaajennusta. Se estää sinua käyttämästä huonommin suojattuja HTTP-sivuja.
  • Jos käytät julkista Wi-Fiä ilman VPN:ää, pidä lähtökohtana sitä, että kaikki tietosi voivat olla kolmansien osapuolien saatavilla. Älä siis avaa sähköpostejasi, äläkä käytä sosiaalista mediaa tai verkkopankkiasi.

Artikkeli on yhteistyökumppanimme tuottamaa sisältöä.

Kommentoi Facebookissa