ELOKUVA Jussi-palkinnot vuoden 2021 parhaille elokuville on jaettu, kun Jussi-gaala palasi vuoden tauon jälkeen Kaapelitehtaan Merikaapelihalliin. Tunnelma näkyi ja kuului niin punaisella matolla kuin kiitospuheissakin, gaalan juonsivat nyt Anna-Maija Tuokko ja Chike Ohanwe.
Hytti nro 6 palkittiin parhaana elokuvana, yhteensä se sai kaikkiaan kahdeksan Jussi-palkintoa. Kahdessa kategoriassa palkittiin Guled & Nasra sekä Sokea mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia. Parhaana lyhytelokuvana palkittiin Hei hei Tornio ja dokumenttielokuvana Invisible Demons – Tuhon merkit.
Varsinaisten Jussi-palkintojen lisäksi Filmiaura myönsi Betoni-Jussin näyttelijä Heikki Nousiaiselle, jonka taiteellinen työ on jatkunut katkeamattomana ja uusia tasoja saavuttavana yli 57 vuoden ajan. Hän on tuttu lukuisten roolien takaa, kuten elokuvista Täällä Pohjantähden alla, Johtaja Uuno Turhapuro – pisnismies, Kulkuri ja joutsen, Sibelius, Tuntematon mestari, Teräsleidit sekä Postia pappi Jaakobille, josta hänet palkittiin parhaan miespääosan Jussi-palkinnolla vuonna 2010.
Yleisön suosikkielokuvaäänestyksessä eniten ääniä sai Syke-elokuva: Hätätila, jonka on ohjannut Toni Laine ja tuottanut Jarkko Hentula, Marko Talli ja Lotta Westerberg (Yellow Film & TV). Toiseksi eniten ääniä sai Sorjonen: Muraalimurhat.
Jussi-gaalassa jaettiin neljättä kertaa myös 20 000 euron arvoinen Nordisk Film -palkinto, joka myönnetään sellaisille tekijöille, jotka poikkeuksellisella panoksellaan rikastavat, syventävät tai muutoin edistävät kotimaista elokuvaa. Elokuvavuoden 2021 osalta palkinto myönnettiin tekijäryhmälle, joka on vuosia tehnyt yhdessä töitä valmistaakseen nimenomaan sellaisia elokuvia, joita muut eivät tekisi: Sokea mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia -elokuvan työryhmälle, eli kuvaaja Sari Aaltoselle, ohjaaja Teemu Nikille ja tuottaja Jani Pösölle.
Jussi-patsaiden ja yllä mainittujen tunnustusten lisäksi jaettiin Vuoden uroteko -palkinto Mitta on täysi -työryhmälle, jonka korona-aikana hyvin organisoidut ja näyttävästi toteutetut mielenilmaukset ovat keränneet kiitosta.
Jussi-patsaat vuoden parhaille pitkille kotimaisille teatterielokuville jakaa elokuva-alan ammattilaisten yhdistys Filmiaura ry. Ensimmäiset Jussit jaettiin 16.11.1944. Vuonna 1944 perustettu Jussi-palkinto on tiettävästi Euroopan vanhin elokuvapalkinto. Jussi-ehdokkaat valitsee vuosittain vaihtuva, ammattilaisista koostuva asiantuntijaraati yhdessä Filmiauran hallituksen kanssa.
Lue myös: Vuoden parhaat journalistiset valokuvat valittiin – ”Tässä vuodessa on ollut kyse selviytymisestä”
Kommentoi Facebookissa