Vuoden parhaat journalistiset valokuvat valittiin – ”Tässä vuodessa on ollut kyse selviytymisestä”

Heikki Saukkomaan Vuoden urheilukuvassa olympiauimari Ari-Pekka Liukkonen tähyilee tulostaulua kilpakumppaneidensa vartaloiden välistä. (Kuva Emmi Korhonen/ Lehtikuva)

Kuvajournalismikilpailu juhlistaa journalistista ja dokumentaarista kuvaa.

VALOKUVA Suomen vanhin ja ainoa kuvajournalismin ja dokumentaarisen kuvan kilpailu kokoaa yhteen vuoden parhaimmat kuvat: tärkeimmät ja merkityksellisimmät uutistapahtumat sekä dokumentaarisen kerronnan kirkkaimmat helmet.

Lisäksi kilpailun sato esittelee suomalaisen kuvajournalistien ja dokumentaristien kuvan koko kirjoa. Tänä vuonna kilpailuun osallistui 72 kuvaajaa monipuolisella kattauksella kuvia, jotka tarjoavat läpileikkauksen viime vuoden tapahtumista.

Tämän vuoden tuomarit olivat kuvajournalisti ja kuvatoimittaja Marjo Tynkkynen, dokumenttiohjaaja Sami Kieksi ja liettualainen kuvajournalisti Jonas Staselis. Tuomaristoa puhutteli erityisesti kuvista välittyvä positiivisuus ja toivo. Voittajakuvat on kuvattu ihmisiltä ihmisille.

– Tässä vuodessa on ollut kyse selviytymisestä ja samaan aikaan yhteisöllisyydestä ja toisten auttamisesta, kertoo Staselis.

Vuoden lehtikuvan otti Hanna-Kaisa Hämäläinen. Kuusivuotias Eemi Pakarinen on Savonlinnassa siskonsa ja vanhempiensa kanssa tervehtimässä mummoaan, jolle perhe toimittaa kerran viikossa ruokakassin parvekkeelle köyden avulla. Paula Pesonen on joutunut riskiryhmäläisenä olemaan koronan takia karanteenissa maaliskuusta 2020 alkaen.

”Kuva tiivistää hienolla tavalla toisen koronavuoden, jossa on lopulta ollut eniten kyse yhteisöllisyydestä ja toivosta. Kuvassa on sekä huumoria että melankoliaa ja dramatiikkaa. Väreissä on kaunis kontrasti ja kuvassa on hyvä kompositio. Kuvassa tapahtuu yhtä aikaa monta asiaa ja siitä voi löytää monta tarinaa koronavuodesta. Myös kuva ikkunasta kertoo tästä ajasta.”

Hanna-Kaisa Hämäläisen Vuoden lehtikuva 2021. (Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen/ Kuvajournalismi 2021)

Parvekkeella ovat Paula Pesonen, alhaalla Ville Pakarinen, Johanna Pakarinen ja lapset Eemi ja Emma. Hämäläinen valittiin myös Vuoden kuvajournalistiksi.

Vuoden urheilukuvassa uimarin varovainen katse vetosi tuomareihin. Lehtikuvan Heikki Saukkomaan teos syntyi, kun Saukkomaa kuvasi olympiaedustaja Ari-Pekka Liukkosta Tokion olympialaisten 50 metrin vapaauinnin alkuerien yhteydessä viime heinäkuussa.

Heikki Saukkomaan mukaan Liukkonen jäi osuutensa jälkeen pitkäksi aikaa muiden uimareiden taakse, joten hän vain odotti hetkeä, jolloin saisi otettua jonkun kuvan pitkänhuiskeasta suomalaisesta. Kun tuo hetki sitten koitti, Saukkomaa ajatteli heti, että kuvasta tuli erilainen ja jotenkin jännittävä.

Myös yleisö sai äänestää omaa suosikkiaan finalisteista. Tällä kertaa voiton vei Jussi Leinonen 251 äänellä.

Kaikki palkitut ja kunniamaininnan saaneet kuvat sekä muuta kilpailun satoa on nähtävillä Sanomatalossa Helsingissä huhtikuun loppuun asti. Lisäksi kilpailukuviin voi tutustua osoitteessa www.kuvajournalismikilpailu.fi.

Lue myös: Valokuvataiteen ensimmäinen tyylisuunta oli vähällä painua unholaan – nyt kokoelmien aarteet esitellään yleisölle

Kuvajournalismi 2021-kilpailu

Vuoden lehtikuva 2021 – Hanna-Kaisa Hämäläinen

Kuvajournalisti 2021 – Hanna-Kaisa Hämäläinen

Kuvajournalisti 2021 kunniamaininta – Marko Kauko

Urheilukuva 2021 – Heikki Saukkomaa

Henkilökuva 2021 – Touko Aalto

Henkilökuva 2021 kunniamaininta – Suvi Elo

Uutiskuva 2021 – Antti Yrjönen

Reportaasi 2021 – Ella Kiviniemi,

Reportaasi 2021 kunniamaininta – Antti Yrjönen

Kuvaessee 2021 – Ulla Heinonen

Kuvaessee 2021 kunniamaininta – Mikko Suutarinen

Uusi kuvajournalisti 2021 – Ville Maali

Uusi kuvajournalisti 2021 kunniamaininta – Heidi Tirri

Video 2021 – Jaana Polamo ja Virpi Kotilainen

Kommentoi Facebookissa