Jussi-voittajat vuoden 2021 kotimaisista elokuvista on valittu – Hytti nro 6 kahmi palkintoja

Illan palkituin elokuva oli Hytti nro 6 kaikkiaan kahdeksalla Jussi-palkinnolla. (Kuva Mikko Lyytikäinen/ Movision)

Betoni-Jussin sai näyttelijä Heikki Nousiainen, jonka ura on jatkunut katkeamattomana yli 57 vuoden ajan.

ELOKUVA Jussi-palkinnot vuoden 2021 parhaille elokuville on jaettu, kun Jussi-gaala palasi vuoden tauon jälkeen Kaapelitehtaan Merikaapelihalliin. Tunnelma näkyi ja kuului niin punaisella matolla kuin kiitospuheissakin, gaalan juonsivat nyt Anna-Maija Tuokko ja Chike Ohanwe.

Hytti nro 6 palkittiin parhaana elokuvana, yhteensä se sai kaikkiaan kahdeksan Jussi-palkintoa. Kahdessa kategoriassa palkittiin Guled & Nasra sekä Sokea mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia. Parhaana lyhytelokuvana palkittiin Hei hei Tornio ja dokumenttielokuvana Invisible Demons – Tuhon merkit.

Varsinaisten Jussi-palkintojen lisäksi Filmiaura myönsi Betoni-Jussin näyttelijä Heikki Nousiaiselle, jonka taiteellinen työ on jatkunut katkeamattomana ja uusia tasoja saavuttavana yli 57 vuoden ajan. Hän on tuttu lukuisten roolien takaa, kuten elokuvista Täällä Pohjantähden alla, Johtaja Uuno Turhapuro – pisnismies, Kulkuri ja joutsen, Sibelius, Tuntematon mestari, Teräsleidit sekä Postia pappi Jaakobille, josta hänet palkittiin parhaan miespääosan Jussi-palkinnolla vuonna 2010.

Yleisön suosikkielokuvaäänestyksessä eniten ääniä sai Syke-elokuva: Hätätila, jonka on ohjannut Toni Laine ja tuottanut Jarkko Hentula, Marko Talli ja Lotta Westerberg (Yellow Film & TV). Toiseksi eniten ääniä sai Sorjonen: Muraalimurhat.

Jussi-gaalassa jaettiin neljättä kertaa myös 20 000 euron arvoinen Nordisk Film -palkinto, joka myönnetään sellaisille tekijöille, jotka poikkeuksellisella panoksellaan rikastavat, syventävät tai muutoin edistävät kotimaista elokuvaa. Elokuvavuoden 2021 osalta palkinto myönnettiin tekijäryhmälle, joka on vuosia tehnyt yhdessä töitä valmistaakseen nimenomaan sellaisia elokuvia, joita muut eivät tekisi: Sokea mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia -elokuvan työryhmälle, eli kuvaaja Sari Aaltoselle, ohjaaja Teemu Nikille ja tuottaja Jani Pösölle.

Jussi-patsaiden ja yllä mainittujen tunnustusten lisäksi jaettiin Vuoden uroteko -palkinto Mitta on täysi -työryhmälle, jonka korona-aikana hyvin organisoidut ja näyttävästi toteutetut mielenilmaukset ovat keränneet kiitosta.

Jussi-patsaat vuoden parhaille pitkille kotimaisille teatterielokuville jakaa elokuva-alan ammattilaisten yhdistys Filmiaura ry. Ensimmäiset Jussit jaettiin 16.11.1944. Vuonna 1944 perustettu Jussi-palkinto on tiettävästi Euroopan vanhin elokuvapalkinto. Jussi-ehdokkaat valitsee vuosittain vaihtuva, ammattilaisista koostuva asiantuntijaraati yhdessä Filmiauran hallituksen kanssa.

Lue myös: Vuoden parhaat journalistiset valokuvat valittiin – ”Tässä vuodessa on ollut kyse selviytymisestä”

Jussi-voittajat kategorioittain

PARAS ELOKUVA

Hytti nro 6 – tuottajat Jussi Rantamäki, Emilia Haukka / Elokuvayhtiö Aamu

OHJAUS

Juho Kuosmanen – Hytti nro 6

NAISPÄÄOSA

Seidi Haarla – Hytti nro 6

MIESPÄÄOSA

Petri Poikolainen – Sokea mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia

NAISSIVUOSA

Marja Packalén – 70 on vain numero

MIESSIVUOSA

Lasse Poser – Fucking with Nobody

KÄSIKIRJOITUS

Andris Feldmanis, Livia Ulman, Juho Kuosmanen – Hytti nro 6

KUVAUS

J-P Passi – Hytti nro 6

MUSIIKKI

Andre Matthias – Guled & Nasra

ÄÄNISUUNNITTELU

Sami Kiiski, Heikki Kossi – Sokea mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia

LEIKKAUS

Jussi Rautaniemi – Hytti nro 6

LAVASTUSSUUNNITTELU

Kari Kankaanpää – Hytti nro 6

PUKUSUUNNITTELU

Anu Gould – Guled & Nasra

MASKEERAUSSUUNNITTELU

Liina Pihel – Hytti nro 6

DOKUMENTTIELOKUVA

Invisible Demons – Tuhon merkit – ohjaus Rahul Jain, tuottajat Iikka Vehkalahti, Heino Deckert / Toinen katse

LYHYTELOKUVA

Hei hei Tornio – ohjaus Emilia Hernesniemi

BETONI-JUSSI

Heikki Nousiainen

Kommentoi Facebookissa