Jutta Urpilaiselle uusi salkku EU-komissiossa – ”Olen tosi tyytyväinen tehtävään”

Jutta Urpilainen toimi SDP:n puheenjohtajana vuosina 2008–2014 ja valtiovarainministerinä Jyrki Kataisen hallituksessa.

Jutta Urpilainen toimi SDP:n puheenjohtajana vuosina 2008–2014 ja valtiovarainministerinä Jyrki Kataisen hallituksessa. (Kuva AOP)

Urpilaisesta on tulossa EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari.

KOMISSAARI EU-komission tuleva puheenjohtaja Ursula von der Leyen on julkistanut Brysselissä tulevan salkkujaon. Salkkulista on toki vasta ehdotus, Euroopan parlamentin täytyy vielä hyväksyä ehdokkaat.

Suomen ehdokasta Jutta Urpilaista toivottiin jopa talousasioista vastaavaksi komissaariksi, mutta hän on ehdolla EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavaksi komissaariksi. Nykyisessä komissiossa ei ole vastaavaa tehtävää.

– Olen tosi tyytyväinen tehtävään. Molemmat elementit sekä talous että ulkosuhteet yhdistyvät tässä, Urpilainen kommentoi Ylelle Brysselissä.

Urpilainen sanoi jättävänsä salkun painoarvon punnitsemisen muille, mutta totesi EU:n uuden Afrikka-strategian olevan tehtävässä tärkeässä osassa. Komissaariin tulee pyrkiä solmimaan kumppanuussopimuksia, osapuolina olisivat maahanmuuton lähtömaat ja kauttakulkumaat.

– Afrikan kanssa on rakennettava uudenlaista strategista kumppanuutta, jossa myös yksityinen sektori on aktiivisesti mukana luomassa investointeja, työpaikkoja ja pysyvää hyvinvointia.

Uudessa komissaarin salkussa yhdistyvät Urpilaisen mukaan myös sukupolven suuret kysymykset eli ilmastonmuutos, uudet turvallisuusuhat, eriarvoisuuden kasvu ja demokratian kriisi.

Talouskomissaariksi Von der Leyen nosti ehdolle Italian entisen pääministerin Paolo Gentilonin. Komission ensimmäisinä varapuheenjohtajina tulevat toimimaan Frans Timmermans Alankomaista ja Margrethe Vestager Tanskasta.

Jutta Urpilainen toimi SDP:n puheenjohtajana vuosina 2008–2014 ja valtiovarainministerinä Jyrki Kataisen hallituksessa. Pääministeri Antti Rinne ilmoitti kesällä Urpilaisen olevan Suomen komissaariehdokas.

Lue myös: Ursula von der Leyen valittiin EU-komission puheenjohtajaksi – ensimmäinen nainen tehtävässä

Kommentoi Facebookissa