Juuresten kalpea kuningas on paahdettuna parhaimmillaan – miten maistuisi peruna-palsternakkapizza?

Paahdettaessa palsternakan maku on parhaimmillaan ja perunaan yhdistettynä erityisen herkullinen, kuten peruna-palsternakkapizzassa.

Paahdettaessa palsternakan maku on parhaimmillaan ja perunaan yhdistettynä erityisen herkullinen, kuten peruna-palsternakkapizzassa. (Kuva Maa- ja kotitalousnaisten Keskus/ Kati Laszka)

Yksi monipuolisimmista juureksistamme maustaa, pehmentää ja mehevöittää ruoan kuin ruoan.

RUOKA Palsternakka – Pastinaca sativa – on monille tuttu erityisesti keittojuureksena. Voimakkaan mausteinen ja makea, karamellijuureksikin kutsuttu palsternakka on kuitenkin hyvin monikäyttöinen varastojuures. Oikein varastoituna se säilyy hyvin kevääseen asti, ja sitä saa kotimaisena kaupoista. Se sopii sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin.

– Älä suotta väheksy kalpeannäköistä palsternakkaa. Se on monipuolinen yksin tai yhdessä muiden juurestemme kanssa, elintarvike- ja yritysasiantuntija Mirja Pummila Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisista neuvoo.

Uunijuureksena palsternakan aromi pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Paahtaminen tuo sokeripitoisuudesta ja eteerisistä öljyistä johtuvan makeuden ja pähkinäisen maun esille.

– Palsternakan voi hyvin jättää kuorimatta, pelkkä pesu riittää. Kuorista saa ruokaan vielä enemmän makua ja kuoren vitamiinit eivät mene hukkaan.

Yhdistämällä palsternakan yrtteihin, pähkinöihin ja perunaan syntyy herkullisia makupareja.

– Yrteiksi käy mainiosti timjami, rosmariini tai salvia. Parmesaanijuusto sekä hassel- ja saksanpähkinät sopivat myös mukaan. Paahdettaessa palsternakan maku on parhaimmillaan ja perunaan yhdistettynä erityisen herkullinen, Pummila vinkkaa.

Palsternakkaa voi käyttää porkkanan tavoin keitoissa, padoissa, piirakoissa ja gratiineissa. Siitä saa esimerkiksi hienoaromisen sosekeiton alkuruoaksi. Palsternakka mehevöittää ja maustaa myös leipätaikinan. Erityisen herkullista se on sipseinä.

Palsternakka on porkkanan sukulaisjuures, ja se maistuukin sukulaisensa tapaan myös raakana. Pummila kehottaa lisäämään palsternakkaa myös raasteisiin tai dippivihannesten joukkoon.

– Pieni määrä maustaa mukavasti myös smoothien tai juuresmehun.

Palsternakka päihittää sukulaisensa terveellisyydessä. Siinä on kuitua puolet enemmän kuin porkkanassa ja myös enemmän C-, E- ja B-ryhmän vitamiineja. Juures sisältää myös monia kivennäisaineita, erityisesti kaliumia, jolla on merkitystä verenpaineen säätelyyn ja lihasten toimintaan.

Ohessa muutamia maistivia ruokaohjeita Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisilta!

Peruna-palsternakkapizza

2–3 annosta

25 g hiivaa

2 1/2 dl vettä

1/2 tl suolaa

1 tl sokeria

2 rkl öljyä

5-6 dl vehnäjauhoa

Pinnalle

200 g palsternakkaa

2–3 perunaa (jauhoinen lajike)

0,5 dl öljyä

0,5 tl suolaa

0,5 tl rouhittua mustapippuria

2 rkl silputtua tuoretta

rosmariinia

150–200 g ranskankermaa

3–4 dl voimakasta juustoraastetta

Lisää haalean veden joukkoon hiiva, sokeri ja suola. Lisää jauhoja 3 dl ja sen jälkeen öljy sekä loput jauhot. Anna taikinan nousta.

Kuori ja viipaloi palsternakka ja perunat mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Sekoita suola, pippuri ja rosmariini öljyyn ja pyöräytä viipaleet öljyssä. Esikypsennä viipaleita pannulla tai uunissa noin 5 minuuttia.

Kauli tai painele taikina ohueksi pizzapohjaksi. Levitä pohjalle ensin ranskankerma ja ripottele sille hiukan juustoraastetta. Levitä sitten perunat ja palsternakat sekä lopuksi juustoraastetta.

Tarjoa kuohkea juures-makkarapaistos heti esimerkiksi vihreän salaatin kanssa.
Tarjoa kuohkea juures-makkarapaistos heti esimerkiksi vihreän salaatin kanssa. (Kuva Maa- ja kotitalousnaisten Keskus/ Kati Laszka)

Kuohkea juuresmakkarapaistos

4–6 annosta

2–3 sipulia

2–3 porkkanaa

2 dl pakastettuja sieniä tai 200 g

tuoreita herkkusieniä

1 pkt pekonia

4 mausteista grillimakkaraa

1 tl sokeria

2 rkl vehnäjauhoa

1,5 dl punaviiniä

1 tl silputtua tuoretta timjamia

3–4 dl lihalientä

Kuorrute

500 g palsternakkaa

2–3 dl vettä

2 rkl voita

2 rkl vehnäjauhoa

1,5 dl maitoa

2 kananmunaa

1,5 dl juustoraastetta (esim. cheddar)

0,25 tl mustapippurirouhetta (suolaa)

Kuori sipulit ja porkkanat. Hienonna sipulit ja suikaloi porkkanat. Jos käytät tuoreita herkkusieniä, puhdista ne ja leikkaa viipaleiksi.

Suikaloi pekoni saksilla suoraan pannulle ja kuumenna, kunnes rasva alkaa irrota. Leikkaa makkarat 3–4 osaan ja lisää paistinpannulle. Paista makkarat ja pekonit kauniin ruskeiksi. Nosta ne pannulta uunivuokaan.

Ruskista sipulit ja porkkanat kevyesti pekonirasvassa pannulla. Lisää sienet ja jatka paistamista, kunnes ne saavat väriä. Ripottele päälle sokeri ja paista koko ajan sekoitellen pari minuuttia. Ripottele joukkoon jauhot ja kypsennä sekoitellen noin minuutti.

Kaada viini ja lihaliemi kasvisten sekaan ja mausta timjamilla. Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia, kunnes kastike on saostunut. Kaada kastike makkaroiden ja pekonin päälle vuokaan.

Valmista kuorrute. Kuori ja kuutioi palsternakat. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja keitä palsternakat kannen alla pehmeiksi. Laita vettä vain sen verran, että se juuri peittää palsternakat.

Valuta palsternakat ja soseuta ne. Hyödynnä keitinvesi palsternakkaleipään.

Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot. Kuumenna jauhoseosta koko ajan sekoittaen pari minuuttia, mutta älä ruskista. Kaada sekaan maito parissa erässä välillä sekoittaen. Keitä hiljalleen sekoittaen noin 5 minuuttia, kunnes kastike on sakeaa ja tasaista. Sekoita joukkoon palsternakkasose ja nosta pois liedeltä.

Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset palsternakkaseokseen voimakkaasti sekoittaen. Lisää juustoraaste, pippuri ja tarvittaessa suolaa. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele vaahto varovasti palsternakkaseokseen

Lusikoi kuorrute makkarakastikkeen peitoksi ja ripottele pinnalle halutessasi hieman juustoraastetta.

Paista 200 asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia, kunnes kuorrute on kohonnut ja ruskistunut kevyesti. Tarjoa heti esimerkiksi vihreän salaatin kanssa.

Kypsä leipä kumisee, kun napautat rystysellä kevyesti pohjaa.
Kypsä leipä kumisee, kun napautat rystysellä kevyesti pohjaa. (Kuva Maa- ja kotitalousnaisten Keskus/ Kati Laszka)

Palsternakkaleipä

2 leipää

1 palsternakka

3–4 valkosipulinkynttä

5 dl vettä

2 rkl hunajaa

50 g hiivaa

2 rkl hienonnettua tuoretta rosmariinia

1 rkl hienonnettua tuoretta oreganoa

2 tl suolaa

6 dl hiivaleipäjauhoja

6–8 dl vehnäjauhoja

0,5 dl öljyä

(Pinnalle n. 50 g palsternakkaa)

Kuori palsternakka ja valkosipulinkynnet. Raasta palsternakka hienoksi raasteeksi ja hienonna valkosipulit.

Liuota hunaja ja hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon palsternakka ja valkosipuli, oregano, suola sekä puolet rosmariinista. Alusta joukkoon jauhoja vähitellen ja lisää loppuvaiheessa öljy. Kun taikina on pehmeän napakkaa ja irtoaa käsistä ja kulhon reunoilta, peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.

Kumoa kohonnut taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle. Vaivaa hetki ja jaa kahtia. Muotoile palat pötköiksi ja kääräise pötköt löysiksi solmuiksi. Nosta pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota noin 30 minuuttia.

Voitele leivät vedellä ja ripottele päälle loput rosmariinista. Halutessasi kuori palsternakkapala ja vuole siitä ohuita lastuja kuorimaveitsellä leipien päälle.

Paista leipiä uunissa 175 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes pohja ja pinta ovat saaneet väriä. Kypsä leipä kumisee, kun napautat rystysellä kevyesti pohjaa.

Lue myös: Juureksia arkeen ja juhlaan – paahda ja höyrytä, mausta ja täydennä

Kommentoi Facebookissa