Virolaiset juhlimassa Jyväskylässä – Esapekka Lappi suomalaisten valopilkku

Ott Tänak kaasuttelee Jyväskylässä.

Ott Tänak kaasuttelee Jyväskylässä. (Kuva AKK Sports/ Taneli Niinimäki)

Ott Tänak johtaa Jyväskylässä lauantain jälkeen. Esapekka Lappi on toisena.

RALLI Toyotan virolaiskuski Ott Tänak on neljän erikoiskokeen päässä toisesta perättäisestä Suomen MM-rallin voitostaan. Tänak johtaa Jyväskylässä ennen päätöspäivää 16,4 sekunnin turvin.

– On ollut hyvä ja siisti päivä meille. Iltapäivällä tuli puhdas ajo. Nyt on huomiselle vähän hengitystilaa. Aamulla ja eilen oli kyse sekunnin osista. Nyt odotetaan huomista, Tänak kertoi.

Vaikeaa kautta Citroenilla ajanut Esapekka Lappi on kiinni kakkossijassa. Lappi ajaa parasta kisaansa sitten helmikuisen Ruotsin rallin, jossa sijoittui toiseksi.

– Oli yllättävän hyvä iltapäivä, en halunnut nyt ottaa riskejä. Nautin todella, Lappi hehkutti.

Toyotan Jari-Matti Latvala on lauantain jälkeen kiinni kauden parhaassa sijoituksessaan. Latvala lähtee Suomen MM-rallin päätöspäivään kolmannelta sijalta.

Latvala aloitti lauantain vahvasti, mutta vauhti hyytyi sittemin. Lopulta Citroenin Esapekka Lappi tuli ohi ja nakutti illalla eroa Latvalaan 12,4 sekuntiin.

– Kokonaisuuteen voi olla aika tyytyväinen. Meillä hajosi rengas Kakaristossa ja se, että selvimme siitä niin pienellä aikatappiolla, oli positiivinen asia. Vauhti oli koko aamupäivän hyvää. En ole kuitenkaan tyytyväinen itseeni tuossa iltapäivällä. Yritin ottaa varovasti, ettei tule mitään rengasrikkoja. En osannut määrittää sitä vauhtia sitten oikein ja samalla Esapekka nosti vauhtia. Esapekan vauhti oli todella hyvää ja hän meni sitten ohi, Latvala sanoi tultuaan yöhuoltoon.

Sunnuntaina tarjolla olisi koko kauden paras sijoitus. Minkälaisia odotuksia Latvalalla on huomiselle?

– Odotan, että se toteutuu, että päästään ajamaan ehjä päivä. Olisi todella tärkeää saada päivä menemään läpi ja saada se podium. Se ehkä helpottaisi sitten jatkoa. On ollut kuitenkin todella vaikea kausi tähän mennessä, Latvala myönsi.

Teemu Suninen on vasta kahdeksantena. Hän on jäänyt kärjestä yli kaksi minuuttia

– En ymmärrä. Tulin monta pätkää aivan rajoilla, eikä aika silti ollut hyvä. Joissain kohdin ajo meni vähän yliyrittämiseksi ja tuli pieniä ajovirheitä, mutta en ymmärrä, mistä tämä johtuu, Suninen hämmästeli.

Suninen ja kartanlukija Jarmo Lehtinen olivat lauantaina siinä uskossa, että puhdas ja virheetön ajo olisi riittänyt haastamaan pahimmat kilpakumppanit, mutta toisin kävi.

– Vähän tämä oli sellainen pettymysten päivä. Mutta ajoin täysillä ja nautin ajosta, joten näin oli hyvä lopettaa ajot tältä päivältä. Tämä on ollut paljon haastavampi kisa kuin osasin kuvitellakaan.

Kalle Rovanperä on erittäin tukevalla otteella kiinni neljännessä peräkkäisessä R5-autojen luokkavoitossa.Tilanne on Rovanperän kannalta vähän ikävä, sillä täysillä ajamaan tottunut rallilupaus joutuu vastentahtoisesti himmailemaan vauhtiaan. Rovanperän ero venäläiseen Nikola Ryaziniin on jo hurjat kaksi minuuttia ja 27 sekuntia.

– Ihan hienosti meni. Lähdettiin ajamaan juuri niin kuin pitikin eli ilman mitään turhia riskejä, kun eroa oli jo aika paljon. Sitä on sitten sen jälkeen yritetty kasvattaa ja nautittu vain ajamisesta, Rovanperä kommentoi päiväänsä.

Kuinka vaikeaa on ajaa, kun ero on noin suuri?

– Ei se nyt ole ollut niin vaikeaa, kun on yrittänyt kuitenkin itse ajaa kovaa. Huominen on sitten vaikea päivä, kun en saisi mitenkään hölmöillä, kun ero on noin iso, Rovanperä sanoi.

Himmailu ei kuulu Rovanperän tapoihin ja hidastelu ärsyttää suomalaista.

– Parhaiten se yleensä menee silloin ilman virheitä, kun ajaa ihan täysillä. Kun rupee himmailemaan, niin se on aina vähän vaikeampi keskittyä. Eiköhän me kuitenkin selvitä huomisesta läpi, Rovanperä arvioi.

Teksti Ville Hirvonen / Jyväskylä + Otto Palojärvi

Lue myös: Max Verstappenille ensimmäinen paalu – Valtteri Bottas starttaa eturivistä

Tilanne 19/23 ek:n jälkeen:

1. Ott Tänak Toyota 2.08.49,4
2. Esapekka Lappi Citroen + 16,4
3. Jari-Matti Latvala Toyota + 28,8
4. Andreas Mikkelsen Hyundai + 50,5
5. Sebastien Ogier Citroen + 53,1
6. Craig Breen Hyundai + 59,1
7. Thierry Neuville Hyundai + 1.19,3
8. Teemu Suninen Ford + 2.05,3
9. Gus Greensmith Ford + 4.09,7
10. Kalle Rovanperä Skoda + 6.33,5

Kommentoi Facebookissa