Kahden euron pumppuhinta näkyy myös jääkaapissa – alkaako tili olla tyhjä ja mitta täysi?

Kun esimerkiksi kuljetuskaluston tankissa pyörii timanttisen arvokas menovesi, niin johonkinhan se lisälasku on laitettava, tuumii kolumnistimme. (Kuvituskuva Fotolia)

Vieraileva kolumnistimme ihmettelee, millä mittareilla Suomi on nostettu maailman onnellisimpien ihmisten pesäkoloksi.

KOLUMNI Nyt riittää! Nimittäin ihmisten kyykyttäminen. Kun sähkölaskut siirtoineen alkavat olla kuukautta kohden yli tuhannen euron luokkaa, bensiinin ja dieselin litrahinta molemmin puolin kaksi euroa ja kahvipaketistakin saa maksaa jo lähemmäs kuusi euroa, niin kovat täytyy olla tulot, että talous pyörii vaivattomasti.

Harvalla ovat asiat näin hyvin, sillä valtaosassa talouksia tuskaillaan ylisuurten menojen kanssa. Eräs nimeltä mainitsematon poikalintunen tekee kuitenkin kaikkensa, joilla vaikeutetaan ennen kaikkea ihmisten liikkumista ja sitä kautta arjen tasapainoa. Vihreät arvot ja niiden pakonomainen vaaliminen ovat sumentaneet päättäjien todellisuuden tajun. Tai, no, tässä tapauksessa sopii epäillä edes sen olemassaoloa.

Ihmisten sietokyky alkaa olla kuitenkin pahasti katkolla. Kuuliainen suomalainenkin alkaa tulla pitkämielisyytensä kanssa maaliviivan ylitse. Elämisen kalleus ja ennen kaikkea sen jatkuva kallistuminen ovat saaneet ihmiset miettimään uudenlaisia selviytymiskeinoja.

Selviytyminen vaatii kuitenkin aina uhrauksia. Toisilta enemmän ja toisilta vähemmän, mutta jokaiselta pöytäkunnalta kuitenkin jotakin. Kun rahat hupenevat juokseviin menoihin ja elämän ylläpitämiseen, niin onkohan tultu ajatelleeksi sitä, että nämä kyykytetyt kansalaiset joutuvat osaltaan luopumaan yhteiskunnan pönkittämisestä.

Jostain on nipistettävä ja jotakin keksittävä, ettei koko laiva uppoa.

Ei riitä rahat enää matkailuun ja sen ylläpitämiseen, ei konserttilippuihin eikä edes leivoskahveihin. Tavallinen, työtä tekevä ihminen kun on opetettu siihen, että elämää ei velaksi eletä. Ajan henki on kovin tunkkainen. Suoraan sanoen tukahduttava. Hätä on suuri ja pelko tulevaisuudesta saa aikaan jopa arvaamattomia tekoja.

Kun arki on taiteilua pärjäämisen ja nykyään myös niiden pirun suurten sähkö- ja polttoainekulujen kanssa, niin jostain on nipistettävä ja jotakin keksittävä, ettei koko laiva uppoa. Monet ovat joutuneet laittamaan autonsa seisontaan. Toiset ovat tehneet astetta kovemman päätöksen ja siirtyneet tietoisesti työttömien riveihin. Viesti on selkeä; töissä ei kannata käydä, jos auton tankkiin menee puolet kuukauden palkasta.

Ja ovatkohan ministerit hovinsa kanssa miettineet sitäkään, miten tämä pumppuhintojen rakettimainen nousu vaikuttaa ihmisten yleiseen ostoskäyttäytymiseen? Kun esimerkiksi kuljetuskaluston tankissa pyörii timanttisen arvokas menovesi, niin johonkinhan se lisälasku on laitettava. Kaupoissa litrahinnan nousu näkyy suoraan tuotteissa ja maatalouspuolellakin muun muassa lannoitteissa.

Tavallisia kotitalouksia kurittava hintojen nousu ei pääty hyvään. Ei ainakaan tavallisella maalaisjärjellä ajateltuna. Yhteiskunta natisee liitoksistaan ja perusta rapistuu. Kun ihmisiltä loppuu leipä, lämpö ja elämänilo, loppuu myös yleinen hyvinvointi.

Edelleen ihmettelen sitä, miten ja millä mittareilla Suomi on nostettu maailman onnellisimpien ihmisten pesäkoloksi. Minä ainakin tiedän paljon ihmisiä, joilla on aivan päinvastainen mielipide asiasta.

Anne Anttila

Kirjoittaja on Päivän Lehden vakituinen avustaja ja nykypäivän elämänmenoa hämmästelevä toimittaja

Lue myös: Suomi on mahdottomien sääntöjen maa – maalaisjärjen käyttö on ehdottomasti kielletty!

Kommentoi Facebookissa