Kahden vaateketjun farkut saivat Joutsenmerkin – mitä se oikein tarkoittaa?

Joutsenmerkki farkkujen saumassa tarkoittaa, että valmistaja on selvittänyt tuotantoketjun jokaisen lenkin puuvillapellolta tehtaalle.

Joutsenmerkki farkkujen saumassa tarkoittaa, että valmistaja on selvittänyt tuotantoketjun jokaisen lenkin puuvillapellolta tehtaalle. (Kuva Fotolia)

Ympäristömerkittyjen tekstiilien pohjoismaisen kisan kärjessä ovat Norja, Ruotsi ja Tanska.

YMPÄRISTÖMERKKI Tekstiiliteollisuus on etsinyt viime vuosina kuumeisesti ratkaisuja vastuullisuusongelmiin. Kuluttaja taas ei aina tiedä, mitä erilaiset vastuullisuusmerkit oikeasti tarkoittavat. On Joutsenmerkki, EU-ympäristömerkki, Reilu kauppa ja Luomu

Joutsenmerkki farkkujen saumassa tarkoittaa, että valmistaja on selvittänyt tuotantoketjun jokaisen lenkin puuvillapellolta tehtaalle.

– Viljely- ja valmistusmenetelmiä kehittämällä ala pyrkii vastaamaan asiakkaiden ekologisiin ja eettisiin vaatimuksiin. Kun vaatteessa näkyy Joutsenmerkki, ostaja tietää, että koko ketju toimii läpinäkyvästä ja noudattaa vastuullisen liiketoiminnan periaatteita, lisensseistä Suomessa vastaava johtaja Sinikka Karppelin toteaa.

Suomessa Joutsenmerkki-farkkuja myyvät nyt myös vaateketjut Cubus ja Carlings. Cubuksen suosituimmille farkuille on myönnetty Joutsenmerkki, ne ovat kapeat stretchfarkut High Waist Hannah. Carlingsilla on myynnissä neljät Joutsenmerkityt Karve Swan -farkut.

Farkkujen tekoon on käytetty luomupuuvillaa eli puuvillapelloilla ei ole käytetty keinolannoitteita eikä myrkyllisiä torjunta-aineita. Kaikki farkkujen värjäämiseen käytetyt aineet ovat biologisesti hajoavia. Tehtaat, jossa farkkuja valmistetaan, sijaitsevat Turkissa ja Joutsenmerkki edellyttää, että niissä on hyvät työolosuhteet.

Karppelinin mukaan ympäristömerkittyjen tekstiilien pohjoismaisen kisan kärjessä ovat Norja, Ruotsi ja Tanska. Tanskassa valtiovalta kannustaa ympäristövastuuseen tarjoamalla tukea sertifioinnin vaatimaan selvitystyöhön.

– Suomessa ympäristömerkin hakemiseen kannustavaa tukijärjestelmää ei ole. Vetoapua voisi ehkä saada innovaatioita rahoittavilta tahoilta, sillä ympäristömerkin hakemiseen tarvittavien tietojen selvittäminen on myös investointi liiketoiminnan kilpailukyvyn edistämiseen.

Joutsenmerkityt vaatteet

  • eivät sisällä haitallisia kemikaaleja
  • ovat hyvälaatuisia
  • eivät päästä väriä
  • valmistetaan pääosin luomupuuvillasta
  • valmistetaan hyvissä työolosuhteissa

Kommentoi Facebookissa