Nyt epäillään kirgiisiä – Pietarin metropommi sittenkin itsemurhaisku?

Pietarin terrori-iskun kuolonuhrien määrää on tarkennettu yhdeksitoista henkilöksi, vakavasti loukkaantuneita on edelleen useita.

Pietarin terrori-iskun kuolonuhrien määrää on tarkennettu yhdeksitoista henkilöksi, vakavasti loukkaantuneita on edelleen useita. (Kuva AOP)

Kirgisian turvallisuusvirasto väittää tunnistaneensa Pietarin pommimiehen.

TERRORISMI Pietarin eilisen metroiskun selvitykset jatkuvat. Kuolonuhrien määrää on tarkennettu yhdeksitoista henkilöksi, vakavasti loukkaantuneita on edelleen useita. Presidentti Vladimir Putin vieraili myöhään eilen illalla tapahtumapaikalla ja laski kukkia Tehnologitsheski Institutin metroaseman sisäänkäynnille.

Räjähdys tapahtui metrovaunussa, joka oli matkalla Sennaja Ploshtshadin ja Tehnologitsheski Institutin metroasemien välillä. Kuljettaja ajoi metron asemalle, eikä pysähtynyt tunneliin. Venäläisten uutistoimistojen mukaan metrovaunuun olisi jätetty omatekoinen sirpalepommi ja viranomaiset vahvistivat löytäneensä myös toisen räjähteen Vosstanija-aukion asemalta. Venäläismediat ovat väittäneet, että turvallisuusviranomaisia olisi varoitettu etukäteen mahdollisesta terrori-iskusta.

Venäläiset uutistoimistot julkaisivat eilen kuvan epäillystä, jonka uskottiin liittyvän iskuun. Tämän hetkisten tietojen mukaan mies olisi ilmoittautunut ja vakuuttanut olevansa syytön. Kazakstanin tiedusteluviranomaiset puolestaan epäilivät syyllisen olevan kotoisin Keski-Aasiasta, mutta ei Kazakstanista.

Vakka uutistoimistot kertoivat eilen, että kyseessä ei olisi ollut itsemurhaisku ja sirpalepommi olisi vain jätetty metrovaunuun, on uutistoimisto Interfax nyt välittänyt uutta tietoa.

Interfaxin mukaan tekijä olisi tunnistettu räjähtäneestä vaunusta löydettyjen ruumiinkappaleiden perusteella. Kirgisian turvallisuusvirasto GKNB olisi jo identifioinut miehen olevan vuonna 1995 Oshissa syntynyt Akbarzhon Jalilov, kirgisialaissyntyinen Venäjän kansalainen.

Kreml ei ole kommentoinut toistaiseksi tietoja epäillystä syyllisestä. Vahvistamattomien väitteiden mukaan iskuun liittyen etsitään myös naishenkilöä. Iskussa ei tiettävästi ollut suomalaisuhreja.

Kommentoi Facebookissa