Kaikki altistuneet kutsutaan tutkimuksiin – mies kuoli sairaalassa tuberkuloosiin

Kaikille altistuneille ilmoitetaan asiasta henkilökohtaisesti, THL hoitaa kansainväliset kontaktit.

Kaikille altistuneille ilmoitetaan asiasta henkilökohtaisesti, THL hoitaa kansainväliset kontaktit. (Kuva Fotolia)

Menehtyneen miehen työpaikalla ja yhteisössä altistuneita on noin 60 henkilöä.

TERVEYS Satakunnan keskussairaalaan otettiin 21.9.2017 potilas, joka menehtyi 25.9.2017 keuhkojen ja kurkunpään tuberkuloosiin. Henkilö hakeutui hoitoon myöhään eikä häntä enää voitu hoidolla parantaa. Kyseessä on ulkomaalaistaustainen, mutta jo pitkään Suomessa töissä ollut mies.

Satakunnan sairaanhoitopiirin ja Porin kaupungin tuberkuloosin torjunnasta vastaavat henkilöt ovat yhteistyössä THL:n kanssa määritelleet ne henkilöt, jotka kutsutaan tutkimuksiin. Kaikille altistuneille ilmoitetaan asiasta henkilökohtaisesti. THL hoitaa kansainväliset kontaktit.

Miehen työtovereille on järjestetty tiedotustilaisuus Porin perusturvan puolesta ja annettu myös kirjallista informaatiota asiasta. Työpaikalla ja yhteisössä altistuneita on noin 60 henkilöä, asian tarkempi kartoitus on vielä kesken. Potilaan lähikontaktit on jo ohjattu tutkimuksiin.

Sairaalassa altistuneet viisi potilasta kutsutaan infektiopoliklinikan arvioon kuluvan viikon aikana ja henkilökunta-altistukset – noin 15 henkilöä – hoitaa työterveyshuolto. Kaikille ilmoitetaan henkilökohtaisesti. Tutkimukset ovat tartuntatautilain mukaan tutkittavalle ilmaiset.

Suomessa todettiin viime vuonna 236 tuberkuloositapausta.  Satakunnassa todettiin vuonna 2016 10 tuberkuloositapausta, joista kuusi sairasti keuhkotuberkuloosia. Tänä vuonna on aiemmin todettu vain yksi tuberkuloositapaus. Tartunnan jäljityksissä Satakunnassa ei ole viime vuosina todettu uusia tapauksia.

Tuberkuloosi tarttuu melko huonosti. Tartunta saadaan ilman välityksellä. Hengitysteiden tuberkuloosia sairastavan henkilön puhuessa, yskiessä tai aivastaessa ilmaan leviää tuberkuloosibakteereja sisältäviä pienhiukkasia. Vain noin kolmasosa tuberkuloosille altistuneista terveistä aikuisista saa tuberkuloositartunnan ja heistä vain yksi kymmenestä sairastuu tuberkuloosiin.

Suurimmalla osalla tartunnan saaneista tuberkuloosi jää elimistöön lepotilaan. Oireeton tuberkuloositartunnan saanut henkilö ei tartuta tuberkuloosia.

Kommentoi Facebookissa