KULTTUURI Nuoret saattavat pitää taidelaitoksia pölyttyneinä, taidelaitokset eivät ehkä osaa tulkita nuorten antamaa palautetta. Molemminpuolisia ennakkoluuloja puretaan suurhankkeella, johon osallistuvat kaikki kahdeksasluokkalaiset Hangosta Utsjoelle.
Koko Suomen kahdeksasluokkalaiset ja heidän opettajansa pääsevät ensi lukuvuonna ilmaiseksi esimerkiksi teatteriin, oopperaan, museoon tai taidenäyttelyyn. Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton koordinoimalla Taidetestaajat-hankkeella halutaan purkaa myytti taiteesta vaikeana lajina ja tarjota nuorille ikimuistoisia taide-elämyksiä.
Yläkouluikäiset ovat taiteen näkökulmasta haastava ryhmä. Taide- ja kulttuuritarjontaa on enemmän pienille lapsille kuin teini-ikäisille. Toisaalta nuoria on hankala saada kulttuuriharrastusten pariin.
– Lapsena aloitettu taideharrastus lopetetaan usein teini-iässä. Esimerkiksi nuorille tarkoitettuihin taiteen työpajoihin on vaikea saada osallistujia, kertoo Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton puheenjohtaja Päivi Setälä.
Hän uskoo, että nuorten ja taiteen suhteeseen liittyy ennakkoluuloja puolin ja toisin.
– Nuorten tapaan ilmaista kokemuksensa kuuluu liioittelua ja karnevalisoitua palautetta. Nuorten kieli voidaan taidelaitoksissa tulkita vähättelyksi, eikä kiinnostuksen ilmaisua ehkä ymmärretä. Nuoret puolestaan voivat luulla, ettei heille ole tarjolla mitään. Eivät kaikki taidelaitokset ole mitään pölyttyneitä kammioita. Taidetestaajiin on valittu erityisen kiinnostavia kohteita, joissa osataan puhutella nuoria, Setälä pohtii.
Taidetestaajat-hanke alkaa syksyllä. Sen rahoittavat Suomen kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden. Lukuvuoden aikana kahdeksasluokkalaiset tekevät yhden kulttuurimatkan omassa maakunnassaan, toisen pääkaupunkiseudulla. Nuoret pääsevät taiteen pariin kotikuntansa sijainnista ja etäisyyksistä riippumatta. Lisäksi järjestelyissä otetaan huomioon saavutettavuus ja esteettömyys.
Lappeenrantalaisen Sammonlahden koulun rehtorin Vesa Raasumaan mielestä hanke edistää alueellista tasa-arvoa.
– Aivan lähialueillamme taidetarjontaa on vähän. Nyt meidän ulottuvillemme tulevat kansallisesti merkittävät taidelaitokset, jotka muutoin olisivat lähes oppilaidemme saavuttamattomissa.
Vesa Raasumaa huomauttaa, että Taidetestaajat sopii hyvin uuteen opetussuunnitelmaan. Siinä tavoitteena on eri oppiaineiden yhteistyö sekä laaja-alainen osaaminen ja kouluja kannustetaan tarjoamaan opetusta yhdessä esimerkiksi museoiden kanssa.
– Taidetestaajat on ainutlaatuinen ja hieno juttu. Olen vakuuttunut siitä, että hanke innostaa nuoria taiteen pariin sekä kokemaan että itse tekemään. Hanke tulee jättämään pysyvän jäljen, rehtori iloitsee.
Myös Kangasalan Pikkolan koulun erityisluokanopettaja Juha Salonen on tyytyväinen, että hänen 8J-luokkansa pääsee osallistumaan Taidetestaajiin.
– Parasta hankkeessa on se, että voimme tarjota oppilaille elämyksiä, joita he muuten tuskin saisivat. Olemme käyneet lähiseuduilla sijaitsevissa museoissa, mutta esimerkiksi vierailu Oopperaan on iso juttu, joka varmasti jättää muistijäljen, Salonen kertoo.
Kommentoi Facebookissa