Kaikkien aikojen kovin keihäskarsinta – Tero Pitkämäelle uran pisin karsintaheitto

Tero Pitkämäki sinetöi loppukilpailupaikkansa Lontoon MM-kisoissa heti ensimmäisellä karsintaheitollaan.

Tero Pitkämäki sinetöi loppukilpailupaikkansa Lontoon MM-kisoissa heti ensimmäisellä karsintaheitollaan. (Kuva AOP)

Pessimistinen Pitkämäki uumoili etukäteen kaiken menevän kuitenkin pieleen.

LONTOON MM-KISAT Keihäänheittäjä Tero Pitkämäki sinetöi loppukilpailupaikkansa Lontoon MM-kisoissa heti ensimmäisellä karsintaheitollaan, joka kantoi komeasti komeasti 85,97.

Kokenut heittäjä oli lähtenyt karsintaan pessimistisin odotuksin. Hän teki kolme heittoa sisältäneen minimiverryttelyn. Hetkeksi kadonneen kuntonsa nousua lepäämällä hakenut heittäjä saikin yllättyä iloisesti.

– Hyvä näin, ehkä se auttoi, kun omat odotukset eivät olleet niin korkealla. Verryttely ei ollut helppo, ei ollut sen jälkeen sellainen tunne, että voisin heittää pitkälle, Pitkämäki tuumi Suomen Urheiluliiton tentissä.

Torstai-iltana syntynyt kaari oli hänelle uransa pisin karsintaheitto arvokisoissa.

– Mutta ei helpoin. Monta kertaa on ollut sellainen karsinta, ettei ole tarvinnut heittää 100-prosenttisesti, ajatukset ovat olleet finaalissa. Nyt keskityin täysillä vain karsintaan.

Pitkämäellä oli mukanaan lainakeihäänä Orbit Carbon, samalla mallilla Aki Parviainen heitti aikanaan Suomen ennätyksen.

– Ei mennyt ensin välinetarkastuksesta läpi, sanoivat että kärki on liian paksu. Vietiin uudestaan mitattavaksi, ja sitten se meni läpi. Ei 17 vuotta vanhassa keihäässä voi kärki enää olla liian paksu.

Tero Pitkämäki on kokenut Lontoon stadionin yleisön myös olympialaisissa 2012, jolloin hän sijoittui viidenneksi.

– Yleisö oli ihan samanlaista kuin silloin. Kun tulin kentälle, ajattelin, että viimeksi meni päin prinkkalaa, kuinkahan nyt menee, Tero Pitkämäki tilitti.

Saksan Johannes Vetter kiskaisi keihäskarsinnassa hurjat lukemat 91,20. Tshekki Petr Frydrych oli toinen tuloksellaan 86,22, Trinidadin Keshown Walcott kolmas heitettyään 86,01 ja Pitkämäki neljäs. Kaikki kolme saksalaista ovat lauantaina pidettävässä loppukilpailussa mukana, kaikkiaan 13 heittäjää ylitti 83 metrin karsintarajan.

Suomalaisista Lontoossa eilen kilpailleista Linda Sandblomille korkeuden karsinnasta tuli pettymys. Sandblom selvitti aloituskorkeuden 180 kolmannellaan, eivätkä yritykset 185:stä tuottaneet toivottua tulosta. Tulos oli hyppääjälle pettymys.

– Huonoin tulos ikinä arvokisoissa, mutta jos katsoo kesän tulostasoa, normitulos. Olen silti pettynyt. Juoksu kulki vähän liiankin hyvin, sillä ponnistus petti, Sandblom mietti.

  • Lähde Suomen Urheiluliitto

Kommentoi Facebookissa