Kaksi suomalaiselokuvaa Cannesin elokuvajuhlilla – valinnat ovat historiallisia

Rosa Liksomin samannimisen romaanin innoittama Hytti nro 6 on kuvattu Venäjällä.

Rosa Liksomin samannimisen romaanin innoittama Hytti nro 6 on kuvattu Venäjällä. (Kuva Sami Kuokkanen/ Aamu)

Hytti nro 6 on valittu pääkilpasarjaan ja Guled & Nasra Kriitikoiden viikolle.

ELOKUVAJUHLA Tänä vuonna 74. kertaa järjestettävä Festival de Cannes on julkaissut ohjelmistotietojaan. Juho Kuosmasen ohjaama draamaelokuva Hytti nro 6 valittiin Cannesin elokuvajuhlien kilpasarjaan.

Rosa Liksomin samannimisen romaanin innoittama elokuva on kuvattu Venäjällä ja se kertoo suomalaisen opiskelijan ja venäläisen kaivosmiehen kohtaamisesta junamatkalla. Elokuvayhtiö Aamun tuottama elokuva on Suomen, Saksan, Viron ja Venäjän yhteistuotanto. Elokuvan ovat tuottaneet Jussi Rantamäki ja Emilia Haukka. Käsikirjoituksen ovat laatineet Andris Feldmanis ja Livia Ulman yhdessä Kuosmasen kanssa.

Pääosissa nähdään Berlinalen Shooting Stars -ohjelmaan valittu Seidi Haarla ja venäläinen Juri Borisov.

Juho Kuosmasen edellinen elokuva, esikoisohjaus Hymyilevä mies oli Cannesin virallisessa ohjelmistossa Un Certain Regard -sarjassa, jossa se voitti sarjan pääpalkinnon. Viimeiseen 40 vuoteen pääkilpasarjassa ei ole nähty teoksia muilta suomalaisohjaajilta kuin Aki Kaurismäeltä. Kaurismäen ohjaama Le Havre oli kilpailussa vuonna 2011.

– On mahtavaa huomata, että ne vaikeasti sanoilla selitettävät tunteet, joita elokuvamme on täynnä, on selvästi osunut maaliin. En silti halua paukutella henkseleitä tilanteessa, joka koko kulttuurialaa uhkaa, vaikka pandemian pahin vaihe on väistymässä. Itse olen saanut työskennellä pitkien apurahojen turvin ja toivon, että elokuvamme menestys voidaan nähdä onnistumisena, joka mahdollistetaan luomalla kulttuurialalle työolosuhteet, joissa työhön voi keskittyä ilman jatkuvaa pelkoa toimeentulosta ja omasta jaksamisesta, Kuosmanen kommentoi.

Guled & Nasra on ensimmäinen suomalainen näytelmäelokuva, joka on puhuttu kokonaan somaliksi.
Guled & Nasra on ensimmäinen suomalainen näytelmäelokuva, joka on puhuttu kokonaan somaliksi. (Kuva Arttu Peltomaa/ Bufo)

Khadar Ayderus Ahmedin ohjaama ja käsikirjoittama esikoispitkä Guled & Nasra – kansainväliseltä nimeltään The Gravedigger’s Wife – on puolestaan valittu Cannesin elokuvajuhlien Kriitikoiden viikon ohjelmistoon.

Valinta on historiallinen: suppeasta valikoimastaan tunnetussa festivaalin virallisessa sivusarjassa ei ole koskaan aiemmin esitetty suomalaista pitkää elokuvaa. Tänä vuonna Kriitikoiden viikon kilpasarjassa esitetään vain seitsemän pitkää elokuvaa.

Guled & Nasra on ensimmäinen elokuvateatterilevityksen saava suomalainen näytelmäelokuva, joka on paitsi kuvattu Afrikan mantereella, myös puhuttu kokonaan somaliksi. Elokuva kertoo haudankaivajana työskentelevästä Guledista, joka joutuu puolisonsa Nasran sairastuttua punnitsemaan keinoja perheensä yhdistämiseksi ja rakkaansa hengen säästämiseksi.

Pääosissa nähdään helsinkiläinen Omar Abdi, huippumallina tunnetuksi tullut kanadalainen Yasmin Warsame sekä djiboutilainen nuori näyttelijälupaus Kadar Abdoul-Aziz Ibrahim. Elokuvan suomalaiseen työryhmään kuuluu kuvaaja Arttu Peltomaa, pukusuunnittelija Anu Gould, lavastaja Antti Nikkinen, äänisuunnittelija Karri Niinivaara ja tuottajat Misha Jaari, Mark Lwoff ja Risto Nikkilä.

– On jokaisen esikoisohjaajan unelma, että pääsisi avaamaan elokuvallaan Cannesissa. Tämä on paitsi unelmien täyttymys, myös pitkän ja ankaran työn tulos. Toivon elokuvan herättävän kiinnostusta, ja erityisesti, että sen autenttisuus palkittaisiin katsojien silmissä, Ahmed toteaa.

Tuotantoyhtiö Bufon tuottama, Itä-Afrikan Djiboutissa kuvattu draama saa ensi-iltansa Suomessa syksyllä 2021.

Kotimainen elokuva ja elokuvaosaaminen on hyvin edustettuna Cannesissa tänä vuonna. Un Certain Regard -sarjassa on norjalaisen Eskil Vogtin ohjaama The Innocents, jonka yksi yhteistuottajista on myös tuotantoyhtiö Bufo. Kaikki kolme elokuvaa ovat saaneet Suomen elokuvasäätiön tuotantotukea.

Koronapandemian takia Cannesin elokuvafestivaali siirrettiin alkuperäiseltä toukokuulta myöhemmäksi – tapahtuman päivämäärät ovat 6.–17.7.2021.

Lue myös: Oscar-gaalan paras elokuva Nomadland – pääosapalkinnot Anthony Hopkinsille ja Frances McDormandille

Kommentoi Facebookissa