Suomalaisten luottamus hallitukseen putosi – parhaiten pandemian keskellä on pärjännyt presidentti

Pääministeri Sanna Marin saa enemmistöltä eli 61 prosentilta hyvän arvosanan.

Pääministeri Sanna Marin saa enemmistöltä eli 61 prosentilta hyvän arvosanan. (Kuva Lauri Heikkinen/ Valtioneuvoston kanslia)

Aikaisemmassa poikkeuksellisen suuressa luottamuksessa oli kyse koronakevään poikkeustilasta.

HALLITUS Suomalaisten luottamus Sanna Marinin hallitukseen on pudonnut viime kevääseen nähden, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksesta. Suomalaisista 52 prosenttia luottaa hallitukseen, mutta luottamus on vähentynyt vuodessa kahdeksan prosenttiyksikköä.

EVA selvitti, kuinka koronakriisi on vaikuttanut luottamukseen, jota suomalaiset tuntevat yli 30 erilaista yhteiskunnassa vaikuttavaa tahoa tai toimijaa kohtaan. Luottamus hallitukseen putosi vuodessa eniten.

Eniten taas kasvoi luottamus markkinatalousjärjestelmään: peräti kymmenen prosenttiyksikköä. Luottamuslistan kärjessä ovat tasavallan presidentti, poliisi ja puolustusvoimat.

– Pandemian alkaessa keväällä 2020 kansalaisten luottamus poliittisiin päättäjiin nousi poikkeuksellisen korkealle. Ilmiötä kutsutaan lippujen ympärille kokoontumiseksi. Vuoden takaisessa poikkeuksellisen suuressa luottamuksessa Sanna Marinin hallitukseen oli kyse koronakevään poliittisesta poikkeustilasta, joka on nyt väistynyt, sanoo EVA:n toimituspäällikkö Sami Metelinen, joka on kirjoittanut EVA Analyysin Kansakunnan kivijalka.

Juttuvinkki: Kritiikki koronatoimia kohtaan on politisoitunut – matkustusrajoituksia ulkomailta pidetään liian lievinä

Kansalaisten mielestä parhaiten poliitikoista on pandemian keskellä pärjännyt tasavallan presidentti Sauli Niinistö, jolle hyvän arvosanan toiminnastaan antaa 80 prosenttia suomalaisista. Myös pääministeri Sanna Marin saa enemmistöltä eli 61 prosentilta hyvän arvosanan.

Sen sijaan koronatoimista pääasiassa vastanneelle perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle lievä enemmistö 51 prosenttia antaa huonon arvosanan. Oppositiojohtajat Jussi Halla-aho 57 prosentilla ja Petteri Orpo 53 prosentilla saavat niin ikään kansan enemmistöltä huonot arvosanat.

Tulokset perustuvat 2 059 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 24.3.–7.4.2021. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä. Aineisto on kerätty Taloustutkimuksen internet-paneelilla ja painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan.

Aineiston tilastollisen jatkoanalyysin on tehnyt Yhdyskuntatutkimus Oy. Tulokset ja niiden tarkemmat väestöryhmittäiset erittelyt löytyvät EVA:n kotisivuilta. Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984.

Lue myös: Verohallinto vahvisti – valtion maksamat pääministerin ja perheen ateriat ovat veronalaista tuloa

Kommentoi Facebookissa