Montreal Canadiens on Kanadan ykkönen – MM-kultajoukkue ei paljoa kiinnosta

Joel Armia pelaa NHL:n legendaarisimpiin seuroihin lukeutuvassa Montreal Canadiensissa

Joel Armia pelaa NHL:n legendaarisimpiin seuroihin lukeutuvassa Montreal Canadiensissa. (Kuva AOP)

Kanadassa ei hehkuteta jääkiekon maailmanmestaruutta, vaan Montreal Canadiensin menestystä NHL:n pudotuspeleissä.

JÄÄKIEKKO Kanada voitti jääkiekon MM-kisojen loppuottelussa Suomen jatkoajalla 3-2, mutta mestaruudesta maan mediat ovat julkaisseet lähinnä uutistoimistojuttuja sivupalstoillaan. Jääkiekossa huomion vie Kanadassa tällä hetkellä Montreal Canadiens, joka on edennyt NHL:n pudotuspeleissä neljän parhaan joukkoon.

Artturi Lehkosen, Joel Armian ja Jesperi Kotkaniemen edustama Montreal kukisti maanantaina Winnipeg Jetsin kotonaan jatkoajalla 3-2. Montreal vei pudotuspelin toisen kierroksen ottelusarjan nimiinsä suoraan voitoin 4-0.

Lehkonen teki Canadiensin toisen maalin. Myös edellisessä ottelussa sunnuntaina osunut suomalaislaituri ohjasi puolustaja Brett Kulakin laukauksen verkkoon. Maali oli Lehkoselle toinen tämän kauden pudotuspeleissä.

Montreal Canadiens on tällä kaudella ainakin Kanadan mestari. Koronapandemiasta seuranneissa poikkeusoloissa kaikki kanadalaisjoukkueet pelasivat NHL:ssä samassa divisioonassa ja ratkaisivat keskenään jatkopaikkoja myös kahdella pudotuspelikierroksella.

Montreal oli Kanadan divisioonassa suosikki etenemään pudotuspeleihin, mutta harva oletti, että joukkue olisi Kanadan ykkönen. Toronto Maple Leafsin uskottiin taistelevan tällä kaudella jopa Stanley Cupista.

Montrealin voittoputki on jo seitsemän playoff-ottelun mittainen. Canadiens otti ensimmäisellä kierroksella kolme peräkkäistä pakkovoittoa Toronto Maple Leafsista ja lähetti nyt Winnipegin laulukoroon niin nopeasti kuin oli mahdollista.

Montreal saa Stanley Cupin välierissä vastaansa joko Colorado Avalanchen tai Vegas Golden Knightsin. Koska NHL:n runkosarjassa ja pudotuspelien kahdella ensimmäisellä kierroksella pelattiin vain divisioonien sisällä, tulee Canadiens seuraavaksi kohtaamaan joukkueen, jota vastaan se ei ole pelannut koko kauden aikana.

NHL-jääkiekon merkityksestä Kanadassa kertoo fakta, että Kanadan hallitus antoi NHL:lle poikkeusluvan rajan ylittämiseen ilman karanteenia, vaikka esimerkiksi Montrealin F1-kilpailu ja naisten jääkiekon MM-turnaus jouduttiin perumaan. Kanadan ja USA:n välinen raja on ollut suljettuna yli vuoden muulta kuin välttämättömältä liikenteeltä koronapandemian takia. Kanadaan saapuvat matkustajat joutuvat 14 päivän mittaiseen karanteeniin.

Toki viranomaisten tiukoista määräyksistä seuraa yhä isoja haasteita. Yhdysvaltalaisen joukkueen pitää saapua Kanadassa pelattaviin vierasotteluihinsa NHL:n välierissä yksityiskoneella. Joukkue käy koronatestissä päivittäin ja se joutuu elämään ”kuplassa” eli käytännössä viettää aikaa vain hotellissa ja hallilla.

Mikäli Kanadan hallitus ei olisi antanut NHL:lle poikkeuslupaa, olisi Montreal Canadiens joutunut muuttamaan Yhdysvaltain puolelle pudotuspelien loppuajaksi.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Jääkiekon MM-kisoilla hurjat katsojaluvut – Huuhkajat sai kovan haasteen

Kommentoi Facebookissa