Kaksi varusmiestä otti harjoituksessa kiinni sivullisia – tutkinnassa epäily vartiorikoksesta

Ilmavoimien joukkokoulutuskauden päättöharjoituksessa varusmiesten epäillään rikkoneen vartiotehtävän määräyksiä.

Ilmavoimien joukkokoulutuskauden päättöharjoituksessa varusmiesten epäillään rikkoneen vartiotehtävän määräyksiä. (Kuvituskuva Fotolia)

Ilmavoimien joukkokoulutuskauden tapahtumiin liittyvä esitutkinta on valmistunut.

VARTIORIKOS Puolustusvoimat teki poliisille tutkintapyynnön ilmavoimien varusmiesten joukkokoulutuskauden päättöharjoituksen 24.5.2018 tapahtumista, jossa Karjalan lennoston varusmiehet ottivat kiinni kaksi harjoitukseen kuulumatonta henkilöä.

Poliisi päätti olla käynnistämättä asiassa esitutkintaa laittoman uhkauksen tai tuottamuksellisen vapaudenriiston osalta. Muiden sotilasrikosten osalta Pääesikunnan rikostutkinnasta vastaava oikeudellinen osasto on suorittanut esitutkinnan, joka valmistui joulukuun 2019 lopussa.

Esitutkinnassa on kuulusteltu vartiorikoksesta epäiltynä kahta varusmiestä. Lisäksi kuulusteltiin rikoksesta epäiltynä kahta puolustusvoimien ammattisotilasta, joita ei enää epäillä rikoksesta.

Varusmiesten epäillään rikkoneen vartiotehtävään liittyviä määräyksiä suorittaessaan harjoitukseen kuulumattomien henkilöiden kiinnioton tietoisena siitä, ettei henkilöillä ole ollut hallussaan niin sanottua maalimieskorttia, joka olisi osoittanut heidän kuuluvan harjoitusjoukkoon. Kiinniotetut henkilöt olivat esittäneet kulunvalvontapaikalla työnantajayrityksen kulkuluvat.

Esitutkinnassa ei pystytty selvittämään, kuka oli antanut käskyn suorittaa kiinnioton. Asia on siirretty toimivaltaiselle kurinpitoesimiehelle Karjalan lennoston komentajalle, joka päättää asian lähettämisestä syyttäjälle syyteharkintaa varten. Myös kiinniotetut henkilöt on kuulusteltu, eikä heillä ole asiassa vaatimuksia.

Lue myös: Puolustusvoimien kuorma-auton kuolonkolari syyteharkintaan – kuljettaja ei noudattanut STOP-merkkiä

Kommentoi Facebookissa