RUOKA Grillaaminen kuuluu Suomen kesään yhtä tiiviisti kuin hyttyset, saunominen ja ukkoskuurot. Siinä missä joskus grilliin löysi tiensä korkeintaan makkara, nykyään grillattavaksi päätyvät erilaiset lihat, kasvikset ja jopa hedelmät.
Myös kala on erinomainen grillattava nopean kypsymisensä ansiosta. Vaihtoehtoja on paitsi kalalajien osalta, myös siinä, missä muodossa kalan laittaa grilliin kypsymään.
Jos kalan grillaa kokonaisena, se täytyy ensin perata ja suomustaa. Helpoimmalla pääsee, jos ostaa kalan valmiiksi perattuna ja suomustettuna. Jos kotoa ei löydy suomustusrautaa, esimerkiksi siian voi suomustaa myös lusikan avulla rapsuttamalla suomut irti. Pehmeäsuomuista kirjolohta ei tarvitse suomustaa, eikä pieniä kaloja kuten muikkuja. Suomustettuihin kaloihin voi jättää evät paikalleen, sillä ne on helppo poistaa ruotoineen kypsennetystä kalasta.
Esimerkiksi kokonaisena grillattu siika on näyttävä pääruoka ystävien kesken jaettavaksi, Kokonaisena grillattu kala pysyy myös helpommin koossa ja säilyy mehevämpänä.
Ohessa Pro Kalan herkullinen resepti!
Grillattua siikaa ja spelttisalaattia
4 pientä siikaa (n. 200 g siikaa/ruokailija tai 1 iso siika n. 800 g–1 kg)
1 sitruuna tai lime
kourallinen tuoretta timjamia tai rosmariinia
2 tuoretta tomaattia
pieni salaattisipuli (tai keltasipuli)
ripaus sokeria ja suolaa
Spelttisalaatti
200 g speltti-ryynejä (tai ohrahelmiä)
1 l kasvislientä
1–2 porkkanaa
1 punainen paprika
1 pieni keltainen kesäkurpitsa
1 varsisellerin varsi
3 vartta kevätsipulia
kourallinen yrttejä (esim. lehtipersiljaa, minttua tai ruohosipulia)
Spelttisalaatin marinadi
0,5 dl rypsiöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa (tai omenaviinietikkaa)
hienoa merisuolaa
sokeria

Grillattu siika
Suomusta kokonaiset siiat. Voit myös valita yhden isomman siian joka jaetaan ruokailijoiden kesken. Tee siikaan muutama kevyt viilto terävällä veitsellä. Mausta siiat suolalla ja pippurilla pinnalta ja vatsasta. Sivele rypsiöljyä kevyesti kalan pintaan. Laita kalan sisään pari sitrusviipaletta ja tuoreita yrttejä. Grillaa siika parilalla molemmin puolin, kunnes nahka on rapean kullanruskeaa ja liha mehukkaan kypsää. Käytä kalan kääntämisessä apuna isoa metallilastaa. Leikkaa tomaatit neljään osaan ja poista siemenet. Leikkaa tomaatti pieniksi kuutioiksi. Hienonna salaattisipuli. Yhdistä tomaatti- ja sipulikuutiot. Mausta seos suolalla, pippurilla ja ripauksella sokeria, sekoita ja lisää joukkoon vielä pari tippaa rypsiöljyä. Mausta grillatun siian pinta tomaatti-sipuliseoksella.
Spelttisalaatti
Kypsennä spelttiryynit kasvisliemessä pakkauksen ohjeen mukaisesti. Jäähdytä speltit. Pese ja kuori porkkanat. Leikkaa porkkanat pieniksi kuutioiksi. Kypsennä porkkanakuutiot suolalla maustetussa vedessä napakan kypsiksi. Valuta ja jäähdytä. Leikkaa punainen paprika, kesäkurpitsa ja varsiselleri pieniksi kuutioiksi. Hienonna kevätsipuli. Lisää kaikki vihannekset kypsennetyn speltin joukkoon. Mausta salaatti marinadiöljyllä, jotta salaatti saa makua ja ryynit pysyvät irtonaisina. Lisää salaatin joukkoon hienonnettuja tuoreita yrttejä juuri ennen tarjoilua.
Spelttisalaatin marinadi
Sekoita marinadin ainekset keskenään ja mausta spelttisalaatti marinadilla.
Tarjoile grillattu siika spelttisalaatin kanssa. Grillatulle siialle ja spelttisalaatille sopii hyvin myös raikas kermaviilikastike.
Lue myös: Kala sopii nuotiolla tai grillissä valmistettavaksi – se kypsyy todella nopeasti
Kommentoi Facebookissa