RUOKA Sosiaalinen media täyttyy lihattomista ruokakuvista, työkaveri valitsee lounaalla kasvisvaihtoehdon, ruokabloggaajat postaavat kilvan erilaisia sesongin mukaisia vegereseptejä. Lihaton lokakuu on selkeästi käynnissä.
Lihaton lokakuu sai alkunsa vuonna 2013 Docventures-ohjelman Riku Rantalan ja Tunna Milonoffin lanseeraamana. Siitä lähtien ovat monet innostuneet lokakuun ajan kokeilemaan lihatonta ruokavaliota omalla tavallaan. Osalle lihaton lokakuu tarkoittaa vegaanista kuukautta, toiselle pesco-vegetaarista-ruokavaliota, joka sisältää kasvisruokien lisäksi kalaa.
Jos on tottunut arjen ruoanlaitossa paistamaan nopeasti ohuet pihvit tai paketillisen jauhelihaa, kalan tuominen mukaan ei ainakaan pidennä kokkausaikaa – usein jopa päinvastoin. Kala on nopeasti kypsyvä, monipuolinen raaka-aine, jonka avulla ruokapöytään saa helposti vaihtelua. Kalaisat versiot tutuista arkiruoista maistuvat koko perheelle, ja niitä voi syödä hyvällä omatunnolla: kala on yksi ympäristöystävällisimpiä proteiineja, joita kaupasta löytyy.
Vannotaanko teillä pastan nimeen? Kylmäsavukirjolohipasta on helposti ja nopeasti valmistuva pastaruoka, joka maistuu myös vannoutuneelle lihansyöjälle. Kylmäsavustettu kala on valmiiksi kypsää, joten se tarvitsee vain lämmittää nopeasti.
Onko lempiherkkusi itämainen kana? Tuliset kalapullat maistuvat varmasti. Kalapullat voi tehdä pakastekalasta, joten ainekset voi ostaa etukäteen valmiiksi. Nopea surautus monitoimikoneella mausteiden kera, pyöräytys pulliksi ja kypsymään: kata kylkeen sweet & sour -kastiketta ja nuudeleita.
Kokeile oheisia Pro Kalan maukkaita reseptejä!

Kylmäsavukirjolohipasta
4 annosta
150-200 g kylmäsavukirjolohta
1 keltasipuli tai 2-3 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
1-2 rkl öljyä
1 dl hienonnettua persiljaa
1/2-1 avokado
1-2 rkl sitruunamehua
2-3 tomaattia
mustapippuria myllystä
noin 400 g spagettia tai muuta pastaa
Suikaloi sipuli ja valkosipuli. Kuullota niitä hetki öljyssä. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Säästä vähän keitinlientä.
Leikkaa sillä aikaa kylmäsavulohiviipaleet suikaleiksi tai paloiksi. Kuutioi tomaatit. Halkaise kypsä avokado ja kuori se. Poista siemen ja kuutioi hedelmäliha. Pirskota päälle sitruunamehua.
Lisää kalasuikaleet ja persilja kuullotettujen sipulien joukkoon ja lämmitä hetki. Jos kylmäsavukalaa kuumentaa pidempään, maku muuttuu ja tulee suolaisemmaksi. Lisää joukkoon vähän pastan keitinlientä ja sitruunamehua kostukkeeksi. Ripottele sekaan avokado- ja tomaattikuutiot. Mausta mustapippurilla.
Kaada kastike valutetun pastan joukkoon, sekoita kevyesti ja tarjoa heti.
Tuliset kalapullat 4:lle
500 g hauki- tai pakastekalafileetä
2-3 rkl punaista thaicurrytahnaa
1 muna
1 rkl soija- tai kalakastiketta
2 rkl limen tai sitruunan mehua
2 tl perunajauhoja
1 dl pakastepapuja 0,5 cm:n paloina
kypsennysliemi
1 tlk kookosmaitoa
3-4 dl kalalientä tai vettä
Hienonna paloiteltu kala monitoimikoneessa. Lisää muut aineet paitsi pavut ja surauta tasaiseksi. Sekoita papupalat murekemassan joukkoon lusikalla.
Pyöritä massasta kostutetuin käsin 14–16 pyörykkää. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja kypsennä pyörykät kahdessa – kolmessa erässä noin 5 minuuttia kerrallaan.
Tarjoa lisäkkeeksi vihreitä papuja, riisiviljaseosta tai nuudeleita ja tulista makeaa chilikastiketta.
Vinkki: Valmista kalapullien keitinliemestä seuraavana päivänä maukas keitto. Mausta liemi currytahnalla ja lisää joukkoon kypsymään esimerkiksi kesäkurpitsa-, paprika- ja retikkasuikaleita sekä lopuksi tomaattilohkoja.
Lue myös: Tee sydämellinen teko ja kokkaa kalaa – runsaasti elimistölle välttämättömiä omega-3-rasvahappoja
Kommentoi Facebookissa