Kalakeitto maistuu myös kesällä – reseptejä on varmasti yhtä monta kuin kokkejakin!

Viimeistele Aasialainen kalakeitto limemehulla ja karkeaksi leikatuilla yrteillä.

Viimeistele Aasialainen kalakeitto limemehulla ja karkeaksi leikatuilla yrteillä. (Kuva Pro Kala)

Mitä kasviksia laitetaan mukaan, entä miten keitto maustetaan?

RUOKA Keitot ovat kesäistä ruokaa – ei liene sattumaa, että yksi suven suosikkiruoista on kesäkeitto. Kalaisat keitot sopivat kesäpäivään mainiosti.

Kalakeittoreseptejä on varmasti yhtä monta kuin kokkejakin. Se on erittäin monipuolinen ruoka, jonka variaatiomahdollisuudet ovat loputtomat. Kuhaa vai lohta? Kermaista vai kirkasta lientä? Mitä kasviksia laitetaan mukaan, entä miten keitto maustetaan? Jos haluat herkutella hifistellen, voit keittää liemen itse, mutta valmiilla kalaliemituotteilla onnistuu myös tekemään maukkaan kalakeiton.

Monet yhdistävät keitot kylmiin kuukausiin, koska silloin ne lämmittävät ihanasti. Hellekelillä lämmittävälle vaikutukselle tuskin on tarvetta, mutta se ei tarkoita, etteikö keittoa voisi tehdä kesälläkin. Keitto sopii kesään jo senkin vuoksi, että helteellä nesteytys on äärimmäisen tärkeää: keiton liemi auttaa kuin vahingossa pitämään kehon nestetasapainoa yllä.

Kala kypsyy keitossa nopeasti: se kannattaa lisätä keittoon aivan viimeisenä, eikä se vaadi kuin muutaman minuutin haudutuksen. Kuumalla säällä lieden ääressä huhkiminen ei houkuttele, joten nopeasti valmistuva kalakeitto vapauttaa aikaa ulkona syömiseen ja kesästä nauttimiseen.

Ohessa Pro Kalan tarjoamia maistuvia reseptejä!

Aurinkoinen kalakeitto saa hymyn huulille.
Aurinkoinen kalakeitto saa hymyn huulille. (Kuva Pro Kala)

Aurinkoinen kalakeitto

1 sipuli

2 porkkanaa

1 oranssi tai keltainen paprika

1 fenkoli

1 rkl voita tai rypsiöljyä

1 tl currya tai kurkumaa

7,5 dl–1 l kalalientä

1 tähtianis

1–2 appelsiinia

400 g kuha-, ahven-, siika- tai kirjolohifileetä

suolaa

tuoretta tilliä

Kuori sipuli ja porkkanat. Huuhtele paprika ja fenkoli. Leikkaa kasvikset lohkoiksi.

Kuumenna rasva kattilassa ja lisää siihen currya tai kurkumaa. Lisää kasvikset ja kääntele hetken aikaa.

Kaada joukkoon kalaliemi ja lisää tähtianis. Keitä, kunnes kasvikset kypsyvät, 10–15 minuuttia.

Pese appelsiini huolellisesti ja kuivaa. Raasta oranssia kuorta ja puserra appelsiinista sitten mehu. Lisää nämä keittoon.

Paloittele nahattomat kalafileet. Lisää kalapalat keittoon, samoin tuore, hienonnettu tilli. Keitä, kunnes kala kypsyy eli 3–4 minuuttia.

Aasialainen kalakeitto

500 g nahatonta turskafileetä (tai muuta vaaleaa kalaa)

1 porkkana

1 keltasipuli

2 valkosipulinkynttä

5 cm:n pala tuoretta inkivääriä

1 sitruunaruoho

4 perunaa

puolikas pieni kesäkurpitsa

1 rkl punaista thai-chilitahnaa

1 dl rypsiöljyä

5 dl rapu- tai kalalientä

4 dl kookoskermaa

1 rkl kalakastiketta (fish sauce)

limenmehua

reilusti tuoretta korianteria (thai-basilika ja minttu toimivat myös)

Poista turskafileestä mahdolliset ruodot ja leikkaa suupaloiksi.

Pilko porkkanat kuutioiksi. Hienonna sipuli, valkosipuli, inkivääri ja sitruunaruoho. Lohko perunat ja kesäkurpitsa reilummiksi paloiksi.

Kuullota kaikki vihannekset öljyssä currytahnan kanssa. Lisää joukkoon kala- tai rapuliemi. Anna kiehua kunnes perunat ovat kypsiä.

Lisää kookoskerma ja lohkottu turska. Anna hautua muutaman minuutin kunnes kala on kypsää. Viimeistele limemehulla ja karkeaksi leikatuilla yrteillä.

Lisää tarjolle vietäessä tillisilppu, ja Kipparin kalakeitto on valmis.
Lisää tarjolle vietäessä tillisilppu, ja Kipparin kalakeitto on valmis. (Kuva Pro Kala)

Kipparin keitto

3 dl vettä

1/2 sipuli

muutama maustepippuri

laakerinlehti

1 porkkana

5–6 perunaa

150 g silakkafileitä

1,5 dl maitoa

1 rkl vehnäjauhoja

1/2 dl pakasteherneitä

5 cm pätkä purjoa

tuoretta tilliä

1 rkl margariinia

1 kalaliemikuutio

(suolaa)

Kuutioi sipuli, porkkana ja perunat ja kaada ne kiehuvaan veteen. Lisää maustepippurit ja laakerinlehti.Keitä muutama minuutti.

Lisää paloitellut silakkafileet ja maitoon sekoitettu vehnäjauho. Anna hautua hetki.

Lisää herneet, purjo ja margariini ja anna vielä hautua muutaman minuutin ajan. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Lisää tarjolle vietäessä tillisilppu.

Lue myös: Rapukausi alkoi – näillä vinkeillä järjestät onnistuneet rapujuhlat!

Kommentoi Facebookissa