RUOKA Maailman merien päivää vietetään vuosittain 8. kesäkuuta. Päivän tarkoituksena on muistuttaa merien tärkeydestä koko maapallon ilmastolle ja elämälle. YK haluaa yhdistää voimansa muun muassa päättäjien, tiedemiesten ja vaikuttajien kanssa ja luoda uuden tasapainon meren kanssa, palauttaa sen elinvoimaisuuden ja tuoda sille uutta elämää.
Jokainen kuluttaja voi vaikuttaa merien hyvinvointiin valitsemalla vastuullisesti pyydettyä kalaa kaupassa ja ravintolassa. Samalla tukee myös kalastajien työtä. Kestävä kalastus on yksi tärkeimmistä tavoista suojella meriä, ja kalastus on myös tehokkaimpia tapoja poistaa vesistöistä ylimääräisiä ravinteita.
Kannattaa muistaa, että kalan syöminen on hyödyllistä paitsi ympäristölle, myös terveydelle. Kala on erinomainen proteiinin, omega-3-rasvahappojen, vitamiinien ja mineraalien, kuten kalsiumin ja jodin, lähde. Kalan syöminen edistää sydämen terveyttä, aivotoimintaa ja voi pidentää elinikää vähentämällä monien sairauksien riskiä. Kalan hiilijalanjälki on myös huomattavasti pienempi verrattuna muihin eläinperäisiin proteiininlähteisiin.
Maailman merien päivää voi viettää herkullisesti syömällä kalaa ja testaamalla vaikkapa Pro Kalan tarjoamia hauki- ja ahvenreseptejä.
Ahvenkuorrutettuja leipätankoja
(4 annosta)
Leipäpohja:
3 kpl kaurapaahtoleipää, viipaleina
3 kpl tummaa ja makeaa mallasvuokaleipää, viipaleina
Kuorrutus:
250 g (4 kpl) ahven- tai kuhafileitä tai marinoituja lohipaloja
3 kpl kevätsipulinvartta
7 kpl (70 g) savujuustoviipaleita
1/2 prk (100 g) créme fraîchea tai ruokajogurttia
1 tl sinappia
1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
Lisäke:
vihersalaattia, tomaattia ja kurkkua
Leikkaa vuokaleipäviipaleet neljään samankokoiseen tankoon. Asettele leipätangot vuoron perään limittäin ja peräkkäin, matalaan voideltuun pitkänomaiseen uuninkestävään vuokaan.
Leikkaa kalafileet noin 1,5 cm suikalepaloiksi (poista halutessasi fileestä keskiruoto). Hienonna sipuli. Kokoa juustoviipaleet yhteen kasaan ja leikkaa ne ensin suikaleiksi ja sitten suikaleet pieniksi kuutioiksi.
Yhdistä kulhossa kalasuikaleet, sipuli, juustokuutiot, créme fraîche, sinappi ja mausteet. Sekoita ainekset ja levitä se tasaisesti leipätankojen päälle.
Kuorruta uunissa 190 asteessa noin 15–20 minuuttia, kunnes pinta saa hieman väriä. Tarjoa kalakuorrutuksen kanssa vihreää salaattia

Hauki-tagliatelle ja savujuustoa
500 g tagliatelle-kuivapastaa
500 g haukifileetä
2 tl suolaa
2 rkl öljyä
1 valkosipulinkynsi
1 rkl voita
200 g parsakaalia pilkottuna
2 dl kalalientä
2 dl kuohukermaa
100 g savukermajuustoa
puolikkaan sitruunan mehu
vihreitä yrttejä oman maun mukaan: basilikaa, tilliä, persiljaa…
4 rkl raastettua parmesaania
Keitä pasta kypsäksi runsaassa suolalla maustetussa vedessä. Valuta. Mausta haukifileet suolalla ja paista nopeasti öljyssä. Pidä lämpimänä 100-asteisessa uunissa.
Kuullota murskattu valkosipulinkynsi voissa ja lisää parsakaalit. Paista pari minuuttia jatkuvasti käännellen. Lisää kalaliemi ja kerma. Kuumenna kiehuvaksi.
Lisää joukkoon raastettu savukermajuusto, sitruunamehu ja keitetty pasta. Pyöräytä ainekset sekaisin ja palastele haukifileet pastan päälle. Viimeistele tuoreilla yrteillä ja parmesaanilla.
Lue myös: Nämä kalaherkut tuovat auringon kevätpöytään – tulvillaan makuja ja värejä
Kommentoi Facebookissa