Kalan syöminen on hyödyllistä terveydelle mutta myös ympäristölle – katso herkulliset reseptit

Tarjoa ahvenkuorrutettujen leipätankojen kanssa vaikkapa vihreää salaattia. (Kuva Pro Kala)

Maailman merien päivä on erinomainen muistutus lisätä kalatuotteiden käyttöä ruokavaliossaan.

RUOKA Maailman merien päivää vietetään vuosittain 8. kesäkuuta. Päivän tarkoituksena on muistuttaa merien tärkeydestä koko maapallon ilmastolle ja elämälle. YK haluaa yhdistää voimansa muun muassa päättäjien, tiedemiesten ja vaikuttajien kanssa ja luoda uuden tasapainon meren kanssa, palauttaa sen elinvoimaisuuden ja tuoda sille uutta elämää.

Jokainen kuluttaja voi vaikuttaa merien hyvinvointiin valitsemalla vastuullisesti pyydettyä kalaa kaupassa ja ravintolassa. Samalla tukee myös kalastajien työtä. Kestävä kalastus on yksi tärkeimmistä tavoista suojella meriä, ja kalastus on myös tehokkaimpia tapoja poistaa vesistöistä ylimääräisiä ravinteita.

Kannattaa muistaa, että kalan syöminen on hyödyllistä paitsi ympäristölle, myös terveydelle. Kala on erinomainen proteiinin, omega-3-rasvahappojen, vitamiinien ja mineraalien, kuten kalsiumin ja jodin, lähde. Kalan syöminen edistää sydämen terveyttä, aivotoimintaa ja voi pidentää elinikää vähentämällä monien sairauksien riskiä. Kalan hiilijalanjälki on myös huomattavasti pienempi verrattuna muihin eläinperäisiin proteiininlähteisiin.

Maailman merien päivää voi viettää herkullisesti syömällä kalaa ja testaamalla vaikkapa Pro Kalan tarjoamia hauki- ja ahvenreseptejä.

Ahvenkuorrutettuja leipätankoja

(4 annosta)

Leipäpohja:

3 kpl kaurapaahtoleipää, viipaleina

3 kpl tummaa ja makeaa mallasvuokaleipää, viipaleina

Kuorrutus:

250 g (4 kpl) ahven- tai kuhafileitä tai marinoituja lohipaloja

3 kpl kevätsipulinvartta

7 kpl (70 g) savujuustoviipaleita

1/2 prk (100 g) créme fraîchea tai ruokajogurttia

1 tl sinappia

1/2 tl suolaa

mustapippuria myllystä

Lisäke:

vihersalaattia, tomaattia ja kurkkua

Leikkaa vuokaleipäviipaleet neljään samankokoiseen tankoon. Asettele leipätangot vuoron perään limittäin ja peräkkäin, matalaan voideltuun pitkänomaiseen uuninkestävään vuokaan.

Leikkaa kalafileet noin 1,5 cm suikalepaloiksi (poista halutessasi fileestä keskiruoto). Hienonna sipuli. Kokoa juustoviipaleet yhteen kasaan ja leikkaa ne ensin suikaleiksi ja sitten suikaleet pieniksi kuutioiksi.

Yhdistä kulhossa kalasuikaleet, sipuli, juustokuutiot, créme fraîche, sinappi ja mausteet. Sekoita ainekset ja levitä se tasaisesti leipätankojen päälle.

Kuorruta uunissa 190 asteessa noin 15–20 minuuttia, kunnes pinta saa hieman väriä. Tarjoa kalakuorrutuksen kanssa vihreää salaattia

Viimeistele hauki-tagliatelle tuoreilla yrteillä ja parmesaanilla. (Pro Kala)

Hauki-tagliatelle ja savujuustoa

500 g tagliatelle-kuivapastaa

500 g haukifileetä

2 tl suolaa

2 rkl öljyä

1 valkosipulinkynsi

1 rkl voita

200 g parsakaalia pilkottuna

2 dl kalalientä

2 dl kuohukermaa

100 g savukermajuustoa

puolikkaan sitruunan mehu

vihreitä yrttejä oman maun mukaan: basilikaa, tilliä, persiljaa…

4 rkl raastettua parmesaania

Keitä pasta kypsäksi runsaassa suolalla maustetussa vedessä. Valuta. Mausta haukifileet suolalla ja paista nopeasti öljyssä. Pidä lämpimänä 100-asteisessa uunissa.

Kuullota murskattu valkosipulinkynsi voissa ja lisää parsakaalit. Paista pari minuuttia jatkuvasti käännellen. Lisää kalaliemi ja kerma. Kuumenna kiehuvaksi.

Lisää joukkoon raastettu savukermajuusto, sitruunamehu ja keitetty pasta. Pyöräytä ainekset sekaisin ja palastele haukifileet pastan päälle. Viimeistele tuoreilla yrteillä ja parmesaanilla.

Lue myös: Nämä kalaherkut tuovat auringon kevätpöytään – tulvillaan makuja ja värejä

Kommentoi Facebookissa