Kalavedet ja kosket käyvät kuumina – kalastajien kannattaa malttaa mielensä

Kalastajan kannattaa harkita tarkkaan, meneekö kalastamaan taimenta koskille vai ei.

Kalastajan kannattaa harkita tarkkaan, meneekö kalastamaan taimenta koskille vai ei. (Kuva Fotolia)

Korkeilla veden lämpötiloilla taimenten ruokailukaan ei ole mitenkään kovin aktiivista.

KALASTUS Parhaillaan ympäri Suomen on aiheellisesti herännyt huoli kalavesien korkeista lämpötiloista. Valtion vesien kalastuslupia ei voida yksipuolisesti peruuttaa, mutta Metsähallitus toivoo kalastajilta vastuullisuutta ja harkintaa.

Veden lämpötila on helteisen kesän vuoksi noussut muun muassa koskivesillä. Monet Metsähallituksen koskien kalastusluvat on myyty ennakkoon jo keväällä ja alkukesällä, eikä jo maksettuja lupia ole mahdollista laillisesti yksipuolisesti peruuttaa ilman luvanhaltijan suostumusta.

Monet koskialueet ovat myös yhteislupa-alueita, joiden kalastuksen keskeytyksistä tulee päättää yhdessä lupa-alueen muiden osakkaiden kanssa. Tulee myös huomata, että useiden lupakoskien alaosalla kalastetaan koskiluvilla lämpöisen veden aikaan kuhaa.

– Mikäli joku jo luvan varannut ja ostanut asiakas haluaa siirtää lupansa tänä vuonna myöhemmäksi ajankohdaksi lupakiintiön ja kosken varaustilanteen niin salliessa, niin tehdään, lupaa erikoissuunnittelija Mikko Malin Metsähallituksen Eräpalveluista.

Poikkeuksellisessa tilanteessa keskeistä on, että kalastaja tietää itse vastuunsa kalojen hyvinvoinnista ja harkitsee tarkkaan, meneekö kalastamaan taimenta koskille vai ei.

– Tulevia vuosia silmällä pitäen tulemme ottamaan työn alle kalastuksen keskeytyksen mahdollistamisen kesken vuotta, jotta se voitaisiin hoitaa kaikin puolin laillisesti ja asiakkaita kunnioittaen, Malin kertoo.

Metsähallitus myös muistuttaa, ettei korkeilla veden lämpötiloilla taimenten ruokailukaan ole mitenkään kovin aktiivista, jolloin niiden saaminen on myös ylipäänsä haasteellista.

Lue myös: Patojen purkaminen saa kannatusta suomalaisilta – jokia kunnostetaan maailmalla kalaystävällisiksi

Kommentoi Facebookissa