Kaljakapina syttyi eduskunnassa – hallituksen rivit hajosivat

Uutta ja vapaampaa alkoholilakia odottavat ehtivät jo kilistellä tuoppeja, mutta nyt jopa hallituksen rivit rakoilevat.

Uutta ja vapaampaa alkoholilakia odottavat ehtivät jo kilistellä, mutta nyt jopa hallituksen rivit rakoilevat. (Kuva Fotolia)

Kannanoton allekirjoitti 28 kansanedustajaa, joista suurin osa on hallituspuolueista.

ALKOHOLILAKI Hallituksen valmistelema uusi alkoholilaki on saanut yllättävää vastatuulta eduskunnassa. Lain tarkoituksena oli poistaa byrokraattisiksi katsottuja rajoituksia alkoholin myynnissä. Päivän Lehti kirjoitti lakiesityksestä otsikolla Uusi alkoholilaki tulee – muuttuuko oikeasti mikään.

Lain valmisteluun kuuluva lausuntokierros on päättynyt, ja kriittisten palautteiden lisäksi 28 kansanedustajaa vaatii nyt kyseisten kannanottojen huomioimista hallituksen taholta. Keskustasta mukana on 15 kansanedustajaa ja se palauttaa mieleen puolueen vaaliohjelman eduskuntavaaleissa vuonna 2015. Keskusta halusi tuolloin poistaa keskioluen ruokakaupoista ja palauttaa sen myynnin takaisin Alkoon.

Myös kolme kokoomuksen kansanedustajaa on mukana allekirjoittajissa, vaikka uudistusta on näkyvimmin vaatinut juuri kokoomus. Kansanedustajien mukaan yksikään lausuntoja antaneista asiantuntijaorganisaatioista tai sosiaalipalvelujen tuottajista ei kannattanut lakiesitystä, ja ammattiliitoista vain Elintarviketyöläisten liitto kannatti esitystä työllisyyssyistä.

”Lausunnoissa tuli vahvasti esille huoli siitä, että esitys kohdentaa hyödyt alkoholielinkeinolle ja ulkoistaa haitat ja kustannukset julkisen sektorin kannettavaksi.”

Erityisesti allekirjoittajia närästää ns. limuviinojen tulo kauppoihin sekä myytävänä olevien juomien alkoholipitoisuuden korottaminen.

”Ehdotettu alkoholilakiuudistus tehtäisiin tietoisena sen kansanterveyttä ja perheiden ja lasten hyvinvointia vaarantavista sekä julkisen sektorin työntekijöitä, erityisesti poliisia ja sosiaali- ja terveydenhoitoa monin tavoin kuormittavista seurauksista, kannanotossa todetaan.”

Lain valmistelu tulee venymään huhtikuussa pidettävien kuntavaalien yli.

He allekirjoittivat kaljakapinan

Hannakaisa Heikkinen (kesk)

Outi Alanko-Kahiluoto (vihr)

Sirkka-Liisa Anttila (kesk)

Eeva-Johanna Eloranta (sd)

Petri Honkonen (kesk)

Susanna Huovinen (sd)

Marisanna Jarva (kesk)

Elsi Katainen (kesk)

Niilo Keränen (kesk)

Anneli Kiljunen (sd)

Pauli Kiuru (kok)

Hanna Kosonen (kesk)

Antero Laukkanen (kd)

Sanna Lauslahti (kok)

Markus Lohi (kesk)

Eeva-Maria Maijala (kesk)

Merja Mäkisalo-Ropponen (sd)

Mats Nylund (rkp)

Aila Paloniemi (kesk)

Mauri Pekkarinen (kesk)

Aino-Kaisa Pekonen (vas)

Pekka Puska (kesk)

Tuomo Puumala (kesk)

Päivi Räsänen (kd)

Pertti Salolainen (kok)

Martti Talja (kesk)

Sari Tanus (kd)

Tapani Tölli (kesk)

Kommentoi Facebookissa