Kalle Rovanperä jäi Jyväskylässä toiseksi

Kalle Rovanperä ajoi Jyväskylän MM-rallissa toiseksi. (Kuva Toyota Gazoo Racing)

Ott Tänak saavutti kolmannen Jyväskylän MM-rallin voittonsa päihitettyään toiseksi sijoittuneen Kalle Rovanperän 6,8 sekunnilla. Rovanperä kasvatti MM-sarjan johtonsa 94 pisteeseen.

RALLI Kalle Rovanperä on entistä lähempänä rallin maailmanmestaruutta sijoituttuaan sunnuntaina päättyneessä Jyväskylän MM-rallissa toiseksi. Tulos oli silti hienoinen pettymys, koska suomalainen rallikansa odotti Rovanperältä voittoa.

Maamme-laulun sävelet soivat kilpailun päätyttyä, mutta eivät suomalaiselle vaan virolaiselle. Vuoden 2019 maailmanmestari Ott Tänak sai Hyundaistaan niin paljon irti, että kykeni päihittämään ylivoimaisena pidetyn Rovanperän.

Tänakin kausi on ollut vaikea. Hän kiittelikin tv-haastattelussa vaimoaan kaikesta tuesta lentosuukkojen kera.

Kolmannen Jyväskylän voittonsa ottanut Tänak päihitti Rovanperän kokonaiskilpailussa 6,8 sekunnilla. Jossiteltavaa jäi, miten olisi käynyt, jos Rovanperä ei olisi perjantaina MM-sarjan kärkimiehen ominaisuudessa joutunut auraajaksi. Rovanperähän joutui antamaan hyvin paljon tasoitusta.

Tänakille kuuluu joka tapauksessa kaikki kunnia. Hän pystyi lauantaina ja sunnuntainakin antamaan Rovanperälle tasaista vastusta. Todennäköisesti voittotaisto olisi ollut todella tiukka, vaikka Rovanperä ei olisi joutunut perjantaina auraamaan.

Tänak todisti olevansa tällä hetkellä ainoa kuljettaja, joka soralla kykenee haastamaan Rovanperää tasaisesti. Hyundai on myös saanut kurottua Toyotan kilpailuetua. Rovanperän ylivertaisuus tällä kaudella on selittynyt myös Toyotan vahvalla kehitystyöllä, jossa Hyundai on joutunut takamatkalle.

Mestaruustaiston osalta jännitystä ei kuitenkaan ole. Rovanperä johtaa MM-sarjaa 94 pisteen erolla Tänakiin, kun ajamatta on enää viisi MM-rallia. Rovanperä voitti Jyväskylän kisan päättäneen Ruuhimäen power stagen ja nappasi viisi lisäpistettä.

Rovanperä saattaisi olla mestari, vaikka ei ajaisi tällä kaudella enää yhtään MM-rallia. Tänak ei olisi MM-sarjan kärjessä, vaikka keräisi täydet pisteet kolmesta rallista Rovanperän jäädessä nollille.

Toyotan Esapekka Lappi ajoi Jyväskylässä dramaattisten vaiheiden jälkeen kolmanneksi. Hän kaatoi autonsa toiseksi viimeisellä erikoiskokeella ja joutui Ruuhimäen päätöspätkällä ajamaan ilman tuulilasia. Helpotus olikin Lapilla maaliin pääsyn jälkeen suuri.

Neljänneksi kisassa ajoi Elfyn Evans täydentäen Toyotan hyvän kokonaispanoksen. Toyotalla otettiin sijat kaksi, kolme ja neljä.

Hyundain Thierry Neuvillella ei ollut kärjen vauhtiin mitään jakoa. Hän jäi viidenneksi.

WRC2-luokan voiton vei Teemu Suninen. Hän päihitti toiseksi sijoittuneen Emil Lindholmin 7,7 sekunnilla.

Rallin MM-sarja jatkuu jo kahden viikon kuluttua. Silloin ohjelmassa on Belgiassa Ypres-ralli, joka ajetaan asvaltilla.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Ott Tänak johtaa – Kalle Rovanperä taistelee sunnuntaina voitosta

Kommentoi Facebookissa