Kannattaako SM-liiga avata? – ”Jos exit-systeemi saadaan kuntoon”

Stanley Cup -voittaja Ville Nieminen toimii nykyään JYPin apuvalmentajana. (Kuva SM-liiga)

JYPin apuvalmentajaksi siirtynyt Ville Nieminen toteaa, että SM-liigan pitäisi olla auki, mutta putoavien joukkueiden niin sanotun exit-järjestelmän pitää ensin olla kunnossa. Tällä hetkellä SM-liigasta ei voi pudota, eikä sinne voi nousta Mestiksestä.

JÄÄKIEKKO SM-liigan tulevaisuus on puhuttanut viime aikoina, kun Liiga päätti lyödä oven kiinni Jokereilta. Liiga tiedotti, että Jokerit ei voi hakea lisenssiä kaudella 2023-2024, vaan ainoa tie Liigaan on Mestiksen kautta.

Liigan päätöksen taustalla oli Jokereiden uuteen tulemiseen liittynyt salamyhkäisyys. Kun Teemu Selänteen projekti kaatui, alkoi Harkimoiden nimi esiintyä jälleen useasti Jokereiden yhteydessä ja Liiga päätti viheltää pelin poikki.

JYPin apuvalmentaja Ville Niemisellä on selkeä näkemys Liigan tulevaisuudesta, mutta hän muistutti myös avoimen Liigan mukanaan tuomista haasteista.

– Kyllä sarjan pitäisi olla auki, mutta ei voida heitellä tässä juttuja, ellei niitä ole mietitty. Mutta uskon, että siihen on mahdollisuus jollain aikavälillä, Nieminen sanoi Sport Contentille SM-liigan avaustilaisuudessa Tampereella.

– Mikä on se yhteiskunnallinen näkökulma, jos Liiga on auki? Pitää ajatella isossa kuvassa ja sitten täytyy ajatella myös seuran omistajia ja kuinka tätä Liigan osakeyhtiötä pystytään hallitsemaan. Se ei ole helppo asia, mutta samaan aikaan on mielenkiintoista seurata, miten Liiga tätä haastetta lähtee purkamaan, Nieminen jatkoi.

Niemisen mukaan pitää ottaa huomioon sekin, mitä sen joukkueen pelaajille tapahtuu, joka putoaa SM-liigasta. Mestiksessä ei voida maksaa läheskään samanlaisia palkkoja kuin Liigassa.

– Kyllä sinne täytyy rakentaa sellainen exit-systeemi kuntoon. Mutta jos sitä halua todella on, niin varmasti sellainenkin löytyy, Nieminen uskoi.

Nieminen on palannut valmennushommiin ensi kertaa sitten syksyn 2020, kun hän sai potkut MODO:sta. Alkavalla SM-liigakaudella Nieminen on Jukka Rautakorven apuvalmentaja JYPissä, joka yrittää paluuta takaisin huipulle monen vuoden tauon jälkeen.

– Kyllä tässä on tosi mielenkiintoinen ja odottava tunnelma. Samalla on sitten myös turvallinen olo, kun ollaan joka aamu kahdeksalta työssä kiinni. Taas tuntee elävänsä sitä oikeaa työelämää ja sitä oikeaa urheiluelämää, mihin on tottunut. On ollut kyllä mahtava pätkä tehdä tätä tässä tiimissä, joka meillä on, Nieminen sanoi.

Niemistä ei haittaa ollenkaan, että hän on ensi kaudella apuvalmentajan roolissa ja päävastuu on Rautakorvella.

– Juuri sekin tuntuu hyvältä, että nyt ollaan tässä elämäntilanteessa ja työuran tilanteessa ja tämän työporukan kanssa, Nieminen sanoi.

JYP on ollut viime kaudet hieman hukassa, mutta missä joukkue menee nyt?

– Tämä on prosessi. Koko ajan yritetään parantaa toimintaa ja kehittää pelaajia. Kehitetään peliä ja yritetään sitä kautta jossain kohtaa löytää kilpailuetua, jos se on mahdollista, mutta kyllä se arjen työ on tärkeintä, missä kehitetään pelaajia ja peliä, Nieminen avasi.

JYPin joukkue on monen mielestä hieman epätasapainossa. Hyökkäys on todella kova, mutta puolustusta moni pitää heikkona.

– Meidän tehtävä on, kuten äsken jo sanoin kehittää pelaajia ja peliä. Se kuuluu tähän prosessiin. Tietysti ollaan takamatkalta hiukan ehkä liikkeellä ja uuden äärellä ollaan myöskin hyvin vahvasti. Kaikki ne vaikuttaa siihen prosessiin ja pystyykö sitä nopeuttamaan, niin ei oikeastaan pysty, Nieminen sanoi.

Haastattelu Ville Hirvonen, Tampere

Lue myös: MM-katastrofin jälkipyykki – Naisleijonien ongelmat tulivat kertaheitolla selviksi

Kommentoi Facebookissa