HJK piinasi Espanjan huippuseuraa – ”Joukkue elänyt viime vuodesta”

Toni Koskela jatkaa HJK:n päävalmentajana kaudelle 2023 asti.

Toni Koskela jatkaa HJK:n päävalmentajana kaudelle 2023 asti. (Kuva HJK)

Vuosi sitten Konferenssiliigassa HJK oli suurempia seuroja vastaan vaikeuksissa, mutta torstaina Eurooppa-liigan ottelussa Real Betisiä vastaan HJK oli yllättävänkin hyvä, vaikka hävisi lopulta 0-2.

JALKAPALLO HJK hävisi Eurooppa-liigan avausottelussaan Helsingissä Real Betisille maalein 0-2. Tulos itsessään ei yllättänyt, mutta se yllätti, miten koville HJK kykeni Real Betisin, Espanjan Cupin viime kauden voittajan, laittamaan.

– Mun mielestäni pelattiin kauden paras pelimme. Monta kertaa pystyttiin laittamaan Betis ahtaalle. Betis joutui tekemään tänään täyden päivätyön, että ottivat kolme pinnaa, summasi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela.

Koskela korosti, millainen joukkue vastassa oli. Real Betis operoi 49 miljoonan euron pelaajabudjetilla, kun HJK:n pelaajabudjetti on parin miljoonan luokkaa.

– Puhutaan La Liga -joukkueesta ja Copa del Reyn voittajasta. Kärkiryhmästä sieltä. On äärimmäisen laadukas joukkue. Ei voi sanoa, että mikään olisi mennyt pieleen lähtökohtiin nähden. Vastustajan laatu tuli esiin.

HJK:lle ei paljoa luvattu Real Betisiä vastaan. Olivathan tuoreessa muistissa viime syksyn Konferenssiliigan räpellykset Maccabi Tel Avivia ja LASK Linziä vastaan, joilta tuli kunnolla turpaan.

– Tänään meillä oli pelkästään voitettavaa. Jokainen näki HJK:n, joka haluaa palloa, eikä mene piiloon. Jokainen uskalsi myös näyttää sen. Toivon, että saatiin tästä paljon itseluottamusta, kommentoi Koskela.

Mistä moinen parannus europeleissä johtuu?

– On asioita, joita tuotiin harjoitteluun. Koettiin viime vuonna, että ei oltu riittävän hyviä. Voidaan puolustaa esimerkiksi matalalla niin, että saadaan pallolle koko ajan painetta ja meillä on pelaajat koko ajan liikkeessä, arvioi Koskela.

Koskela korostaa sitäkin, että HJK:n pelaajamateriaali on laajemmalla pohjalla vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna.

– Yksi syy oli se, että viime vuonna meillä oli huomattavasti kapeampi rinki. Moni pelaaja oli tässä vaiheessa kautta huomattavasti väsyneempi, joka väkisinkin vaikutti henkiseen kuormaan.

Koskelan mukaan pelaajien ylikuormitusta on pyritty välttämään. Onhan pelitahti ollut europeleissä ja Veikkausliigassa viime viikkoina rankka.

– Nyt ei ole semmoista, että tässä on 11 parasta pelaajaa, vaan ollaan pyritty koko ajan valitsemaan pelaajia, jotka sopii siihen peliin. Meillä on hyvin erityyppisiä pelaajia samoille pelipaikoille. Ollaan tähdätty siihen, että puolentoista kuukauden päästäkin oltaisiin mahdollisimman hyvässä pelikunnossa.

Koskela korostaa, että joukkuekin on muuttunut vuodessa paljon. Pelaajien kokemuksia europeleistä on pyritty hyödyntämään mahdollisimman hyvin.

– Joukkue on elänyt viime vuodesta. Ei rakenneta sen edellisen tarinan päälle, vaan on vähän niin kuin uusi tarina. Niillä mausteilla, mitä pelaajilla on uraltaan aiemmin. Osalla on Konferenssiliigasta ja osalla jostain muualta.

HJK:n noin kahden miljoonan euron pelaajabudjetti on Eurooppa-liigassa todella pieni. Yksilötaidossa HJK jää väistämättä muista jälkeen, mutta takamatkaa voi aina yrittää kompensoida.

– On analysoitu asioita, mistä voitaisiin saada kilpailuetua. Sehän on fakta, että vastustajalla on muutama miljoona enemmän budjetissa kuin meillä, Koskela sanoi.

Ensi torstaina haaste ei ole HJK:lla ainakaan helpompi. Vastaan tulee Jose Mourinhon valmentama AS Roma Italian pääkaupungissa.

Roma hävisi torstaina Bulgarian Razgradissa Ludogoretsille maalein 1-2. Se oli merkittävä yllätys

– Onko Romalla jo pakkovoiton paikka? Kuulin tuloksesta ja yllätyin, mutta ehkä se osoittaa, että Ludogorets on pelannut 11 kautta putkeen näitä europelejä. Ehkä se kertoo enemmän siitä, arvioi Koskela Bulgarian ottelun yllätystulosta.

Teksti Otto Palojärvi, Töölön stadion

Lue myös: VAR-tuomiot masensivat HJK:n – Real Betisin tähtivalmentaja antoi tunnustusta

Kommentoi Facebookissa