Kansainvälinen jääkiekkoliitto jahkailee Valko-Venäjän kanssa – syy on selvä

Jääkiekon MM-turnaus pitäisi järjestää 2021 Valko-Venäjällä

Jääkiekon MM-turnaus piti järjestää 2021 Valko-Venäjällä. (Kuva AOP)

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF ei vieläkään tehnyt päätöstä Valko-Venäjälle myönnettyjen 2021 MM-kisojen kohtalosta.

JÄÄKIEKKO Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF vahvistaa, ettei se vieläkään ole tehnyt päätöstä ensi kevään MM-kisojen kohtalosta. Keskiviikon ja torstain kokouksessaan IIHF perui useita kansainvälisiä junioritason turnauksia, mutta miesten MM-kisoista ei pystytty päättämään.

Vuoden 2021 MM-kisat olisi määrä pelata Valko-Venäjällä ja Latviassa. Alkuperäisen suunnitelman voinee heittää kuitenkin romukoppaan. Latvia ei halua kisoja Valko-Venäjän kanssa järjestää, jos Valko-Venäjän itsevaltainen presidentti Aleksander Lukashenko pysyy vallassa.

Valko-Venäjää 26 vuoden ajan hallinnut diktaattori Lukashenko valittiin viime elokuussa järjestetyissä vaaleissa jälleen presidentiksi. Tosin vaaleja epäillään vilpillisiksi.

Mielenosoitukset ovat jatkuneet Valko-Venäjällä yli kolmen kuukauden ajan. Lukashenkolle uskolliset turvallisuusjoukot eivät ole epäröineet käyttää kovia otteita. Useampi mielenosoittaja on saanut surmansa.

Monet tahot ovat jo vaatineet kisojen siirtämistä pois Valko-Venäjältä. IIHF ei kuitenkaan ole vieläkään halukas tekemään päätöstä kisojen suhteen. IIHF:n tiedotteessa ilmoitettiin, että päätöksen tekeminen vaatii vielä aikaa.

Se on joka tapauksessa selviö, ettei kisoja Valko-Venäjällä järjestetä, jos Lukashenko pysyy vallassa. Länsimaat boikotoisivat kisoja varmasti. IIHF menettäisi varmasti rahakkaita sponsorisopimuksia.

IIHF varmasti tiedostaa tilanteen. Se yrittääkin vain etsiä tukalasta tilanteesta kunniallista ulospääsytietä ja pyrkii pitämään mahdollisimman monia osapuolia tyytyväisinä.

Juttuvinkki: Leijonat oli pilata vuosisadan jääkiekkoihmeen – ”Jos nyt häviätte noille suomalaisille…”

Ongelmanahan on, että Venäjä tukee Valko-Venäjää, ja Venäjällä on IIHF:ssä paljon vaikutusvaltaa. Mikään salaisuushan ei ole, että IIHF:n puheenjohtajalla, sveitsiläisellä hammaslääkärillä Rene Faselilla on läheiset suhteet Venäjään.

Faselin läheiset välit Venäjään eivät perustu rakkaudesta venäläiseen kulttuuriin saatikka Vladimir Putinin politiikkaan. Rakkaus perustuu rahaan. Venäjä on ollut kansainvälisten jääkiekkoturnausten merkittävä tukija, eikä ole väärin väittää, että Venäjä on merkittävästi edes auttanut IIHF:n turnausten bisnestä.

Jääkiekon kansainvälisen kehityksen kannalta Venäjä on sinänsä tehnyt ansiokasta työtä, vaikka tarkoituksena tässä energiavarojen tuloilla kustannetussa avokätisyydessä on ollut kohottaa Venäjän kansainvälistä profiilia. NHL ei ole ollut niinkään kiinnostunut kansainvälisestä kehityksestä, vaan keskittyy Yhdysvaltojen kotimarkkinoihinsa, joilla haastetta jääkiekolla riittää. IIHF:n on ollut pakko siirtää katseensa Venäjän suuntaan.

Kolme vuotta sitten Valko-Venäjänkin asema oli vielä erilainen. Kun 2021 kisoista keväällä 2017 päätettiin, voittivat Valko-Venäjä ja Latvia äänestyksessä Suomen. Lukashenkon hallintoa ei silloin kritisoitu, mutta viime elokuussa Lukashenkosta tulikin IIHF:lle kiusallinen ongelma.

Kansainväliselle jääkiekolle tilanne on koronapandemian takia muutenkin vaikea. Viime kevään MM-kisojen peruminen toi IIHF:lle jo valtavia tulonmenetyksiä ja tulevan kevään kisojen perustuminen olisi jo katastrofi. Toisaalta vieläkin suurempi katastrofi olisi, jos kisat Lukashenkon Valko-Venäjällä järjestettäisiin.

Koronan varjolla kiusallinen tilanne saatetaankin ratkaista, pysyi Lukashenko vallassa tai ei. IIHF saattaakin ilmoittaa, ettei MM-kisoja ole turvallista järjestää tulevana keväänä koronaviruksen takia. Se olisi hyvä ulospääsytie.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: HIFK takoi hurjat lukemat – 11-1 kertoo karua kieltä SM-liigan tasoeroista

Kommentoi Facebookissa