Kansainvälinen rikollisryhmä yritti rantautua Suomeen – ”Kurinpidossa käytettiin väkivaltaa ja sen pelkoa”

Poliisi otti operaatiossa ja esitutkinnan aikana kiinni yhteensä 13 henkilöä, joista osa on edelleen vangittuina. (Kuvituskuva Poliisi)

Huumausaineita levitettiin Suomessa lähes puolen miljoonan euron arvosta.

RIKOLLISRYHMÄ Helsingin poliisi ja Länsi-Uudenmaan poliisi tutkivat yhdessä rikoskokonaisuutta, josta epäillään uuden kansainvälisen järjestäytyneen rikollisryhmän jäseniä. Esitutkinnassa selvitettiin huumausaine-, ampuma-ase- ja väkivaltarikoksia. Poliisi onnistui esitutkinnassa pysäyttämään varhaisessa vaiheessa rikollisryhmän juurtumisen Suomeen.

Ryhmän johtohahmo on ulkomaalainen mies, joka ei asu vakituisesti Suomessa. Johtohahmo värväsi ryhmän jäsenet Suomessa, hankki heille ampuma-aseet ja raportoi ryhmän toiminnasta ulkomaille.

– Esitutkinnan perusteella kyseinen epäilty tuli Suomeen tavoitteenaan perustaa alaosasto kansainväliselle järjestäytyneelle rikollisryhmälle. Ryhmällä on nimi, eriytyneet roolit ja käskyvaltasuhteet. Poliisi sai viitteitä myös siitä, että ryhmällä oli tarkoituksena hankkia yhtenäisiä ulkoisia tunnuksia, kuten sormuksia. Kyseessä ei kuitenkaan ole niin kutsuttu liivi- tai moottoripyöräjengi, kertoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Toni Uusikivi Helsingin poliisista.

Esitutkinnassa selvisi, että ryhmän sisäisessä kurinpidossa käytettiin väkivaltaa ja sen pelkoa. Poliisi sai ryhmän hankkimasta valvontajärjestelmästä videon, jossa johtohahmo pahoinpitelee rikollisryhmän jäsentä pitkäkestoisesti kurinpitotarkoituksessa.

Johtohahmo lähetti myös viestejä, joissa hän kehotti laittamaan nettiin hakusanoiksi oman nimensä ja ”Södertäljen mafia”. Hän halusi, että vastaanottaja näkee uutiset ja keskustelut, joista käy ilmi hänen kytköksensä järjestäytyneeseen rikollisuuteen Ruotsissa.

– Ryhmän suorittavan tason jäsenet eivät aina tunteneet kuin ryhmän johtohahmon, ja he hoitivat vain rajattua roolia ryhmän rikollisessa toiminnassa. Esimerkiksi käteisen rahan säilyttämisestä vastuussa ollut henkilö ei ollut välttämättä suoraan tekemisissä huumausaineiden kanssa, sanoo tutkinnanjohtaja Uusikivi.

Poliisi teki omaa tiedonhankintaa ja pääsi näin rikollisryhmän jäljille. Pääepäillyt otettiin kiinni seksuaalirikoksista Helsingin ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitosten operaatiossa. Paljastavan operaation jälkeen alkoi varsinainen esitutkintaosuus, jossa selvitettiin merkittävä rikoskokonaisuus. Tutkinnassa hyödynnettiin muun muassa laite-etsintämateriaalia, tehtiin etsintöjä ja suoritettiin kuulusteluja.

Rikollisryhmän epäillään järjestelleen ulkomailta Suomeen kokaiinia ja amfetamiinia. Levitettyjen huumausaineiden arvo oli ainakin 450 000 euroa. Poliisi takavarikoi ryhmältä kannabiskasvattamoita, amfetamiinia ja kokaiinia sekä useita ampuma-aseita.

Kokoonpano käytti huumausaineiden varastoimiseen ja levittämiseen lyhytaikaisia vuokra-asuntoja, jotka sijaitsivat Helsingin kantakaupungissa. Poliisi takavarikoi yhdestä vuokrahuoneistosta videovalvontajärjestelmän.

– Videovalvontajärjestelmän avulla organisaation johtohahmot Suomessa sekä ulkomailla valvoivat kulkua ja toimintaa huumevarastoina käytetyissä asunnoissa, sanoo tutkinnanjohtaja Uusikivi.

Poliisi otti paljastavassa operaatiossa ja esitutkinnan aikana kiinni yhteensä 13 henkilöä, joista osa on edelleen vangittuina. Tapaus siirtyi syyteharkintaan 24. tammikuuta 2023.

Lue myös: Poliisi paljasti kaikissa suurissa kaupungeissa toimineen paritusringin – ”Laajin koskaan Suomessa paljastunut”

Kommentoi Facebookissa