Poliisi paljasti kaikissa suurissa kaupungeissa toimineen paritusringin – ”Laajin koskaan Suomessa paljastunut”

Parittaminen tehdään pääosin ulkomailta ja apuna käytetään verkko- ja teleyhteyksiä. (Kuvituskuva Fotolia)

Kansainvälisen paritusrikostutkinnan Suomen osuuden liikevaihdoksi on laskettu 1,3 miljoonaa euroa.

PARITUSRIKOS Helsingin poliisin valtakunnallinen ihmiskaupparikosryhmä on siirtänyt syyteharkintaan epäillyn törkeän paritusrikoksen, joka jatkui useiden vuosien ajan. Tutkintaa tehtiin yhteistyössä Tsekin esitutkintaviranomaisten kanssa, koska toiminta oli kansainvälistä.

Helsingin poliisi sai apua tutkintaan myös muista poliisiyksiköistä ja rajavartiolaitokselta. Esitutkinnassa selvitettiin vuosien 2017–2022 aikaisia tapahtumia.

Pääepäillyt ovat Tsekin kansalaisia, ja osa heistä oli vangittuna Suomessa. Myös suurin osa uhreista, eli paritetuista seksityöläisistä, on kotoisin Tsekistä. Asianomistajien joukossa on myös Slovakian, Unkarin, Valko-Venäjän, Kazakstanin, Puolan ja Saksan kansalaisia.

– Olemme pystyneet tunnistamaan yli 100 prostituoitua, jotka kytkeytyvät paritusorganisaatioihin. Suomen osuudessa käsitellään kolmen epäillyn ja noin 30 seksityöläisen kokonaisuutta. Oikea uhrien lukumäärä on todennäköisesti paljon suurempi, koska toiminta jatkui useita vuosia, sanoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Hannu Kortelainen.

Prostituoitujen tavanomaiset työjaksot Suomessa kestivät kahdesta kolmeen viikkoa. Tutkinnassa tuli ilmi myös pidempiä työjaksoja. Asianomistajat vaihtoivat asuntoa ja kaupunkia yleensä kolmen tai neljän päivän välein, mutta he saattoivat työskennellä suurissa kaupungeissa pidempäänkin.

Suomessa tutkitun osuuden liikevaihdoksi on laskettu 1,3 miljoonaa euroa, joista rikoshyödyn osuus on vajaat 300 000 euroa. Parittajan tyypillinen osuus seksinmyynnillä saaduista tuloista oli 25–30 prosenttia, joskin poliisi sai tutkinnassa viitteitä suuremmistakin osuuksista. Epäillyt harjoittivat paritusta kaikissa suurissa kaupungeissa ympäri Suomea.

– Tässä yhteistyöprojektissa paljastettu paritusvyyhti lienee laajin koskaan Suomessa paljastunut tämän rikoslajin tapaus, sanoo tutkinnanjohtaja Kortelainen.

Esitutkinta alkoi Helsingin poliisissa keväällä 2021. Tuolloin valtakunnallinen ihmiskaupparikosten tutkintaryhmä otti vastuun tiedonhankinnasta ja tapauksen selvittämisestä Suomessa. Tsekin viranomaiset olivat jo aiemmin kiinnittäneet huomiota epäiltyyn kansainväliseen paritustoimintaan, jota epäillyt johtivat Tsekin tasavallasta.

Poliisi pystyi yksilöimään viranomaisyhteistyössä kaksi epäiltyä, joiden epäiltiin järjestelevän naisia seksityöhön Suomeen. Parittajat itse toimivat Tsekistä. Tutkinnassa paljastui myös kolmas parittaja, joka toimi Tsekin lisäksi Suomessa.

– Sovimme, että Suomi ottaa vastuun esitutkinnasta, joka koski molemmissa maissa operoivaa parittajaa ja hänen Suomessa toimivia rikoskumppaneitaan, kertoo tutkinnanjohtaja Kortelainen.

Tsekin tutkintavastuulle jäivät kaksi epäiltyä, jotka toimivat Tsekeistä. Heidän osaltaan tapaus etenee myös syyteharkintaan Tsekeissä.

Paljastetut paritusringit toimivat niin kutsutun modernin paritusmallin mukaisesti, jossa parittaminen tehdään pääosin ulkomailta ja apuna käytetään verkko- ja teleyhteyksiä. Tässä tapauksessa lähtökohtaisesti vain seksipalvelun tarjoaminen tapahtui kasvotusten Suomessa.

Modernissa paritusmallissa parittaja ohjaa uhria ja hallinnoi asiakasliikennettä ulkomailta. Seksinmyynti-ilmoituksessa yhteystiedoksi annetaan esimerkiksi suomalainen prepaid-liittymä. Parittaja hallinnoi liittymää ja ilmoittaa asiakkaista seksityöläiselle.

– Valtakunnallinen ihmiskaupparikosten tutkintaryhmä on osoittanut tarpeellisuutensa juuri laajojen tapausten tutkinnassa, joissa paritusringit tapahtuvat usean poliisilaitoksen alueella tai ympäri maata. Yksittäisten poliisilaitosten olisi mahdotonta yksin tutkia tällaisia kokonaisuuksia, koska työntekijät ja aika eivät riittäisi esitutkintaan, sanoo tutkinnanjohtaja Hannu Kortelainen.

Lue myös: Törkeästä ihmiskaupasta 2 vuotta 7 kuukautta vankeutta – ”Henkistä ja fyysistä väkivaltaa”

Kommentoi Facebookissa