Kansainvälisessä kyberhyökkäyksessä käytetty haittaohjelma on tunnistettu

Viestintäviraston viimeisten tietojen mukaan havaintoja maailmalta on tullut muun muassa Ukrainassa, Yhdistyneissä kuningaskunnissa, Espanjassa, Alankomaissa, Norjassa, Tanskassa ja Ranskassa. (

Viestintäviraston viimeisten tietojen mukaan havaintoja maailmalla on ollut muun muassa Ukrainassa, Yhdistyneissä kuningaskunnissa, Espanjassa, Alankomaissa, Norjassa, Tanskassa ja Ranskassa. (Kuva Fotolia)

Meneillään olevat kyberhyökkäykset on tehty uudella WCry-kiristyshaittaohjelman versiolla.

TIETOTURVA Tietoturvayhtiö Check Point Software Technologies kertoo, että parhaillaan meneillään olevat laajat, kansainväliset kyberhyökkäykset on tehty uudella kiristyshaittaohjelmaversiolla, joka havaittiin ensi kerran perjantaina.

Syyllinen on uusi versio WCry-kiristyshaittaohjelmasta, josta on käytetty myös nimiä WannaCry ja WanaCrypt0r. Haittaohjelman versio 1.0 havaittiin 10. helmikuuta, ja sitä oli liikkeellä vähäisessä määrin maaliskuussa. Tänään ilmestynyt versio 2.0 on levinnyt erittäin nopeasti kautta maailman.

– Haittaohjelma on uusi, mutta se leviää nopeasti sekä Euroopassa että Aasiassa. Kyseessä on hyvä esimerkki siitä, miten tuhoisia kiristyshaittaohjelmat voivat olla, ja miten nopeasti tärkeätkin palvelut voivat häiriintyä hyökkäyksistä, kommentoi Check Pointin Pohjois-Euroopan Head of Threat Prevention Aatish Pattni.

Iskujen uhreja ovat muun muassa Iso-Britannian terveydenhuoltojärjestelmä NHS, espanjalainen teleoperaattori Telefonica sekä luottolaitos Santander. Hyökkäyksiä on Check Pointin havaintojen mukaan tapahtunut myös Venäjällä, Turkissa, Indonesiassa, Vietnamissa, Japanissa ja Saksassa.

– Yritysten ja organisaatioiden pitää pystyä estämään tartunnat jo ennen kuin ne leviävät niiden tietojärjestelmiin. Organisaatioiden tulee myös kouluttaa henkilöstönsä varomaan ennestään tuntemattomilta tahoilta tulevia sähköposteja sekä epäilyttävän näköisiä sähköposteja, jotka näyttävät tulevan tutuilta lähettäjiltä, Pattni jatkaa.

Kommentoi Facebookissa