Kansallisgalleria avasi yli 12 000 taideteoskuvaa vapaaseen käyttöön – Schjerfbeckistä Edelfeltiin

Vincent van Gogh; Katu, Auvers-sur-Oise (1890)

Vincent van Gogh; Katu, Auvers-sur-Oise (1890) (Kuva Kansallisgalleria/ Yehia Eweis)

Mukana on myös Kansallisgallerian kokoelman kansainvälisten tekijöiden teoskuvia.

TAIDETEOKSET Kokoelmateosten kuvien jakaminen CC0-lisenssillä tarkoittaa, että teoskuvia voi ladata ja käyttää laajasti ilman lupamenettelyä. Kuvatiedostot toimivat hyvin muun muassa opetus- ja tutkimustarkoituksissa.

Kansallisgalleria on avannut nyt yli 12 000 taideteoskuvaa vapaaseen käyttöön. Kansallisgalleria, johon kuuluvat Ateneumin, Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseot sekä kokoelmahallintaosasto, muuttaa näin teoskuvien jakamisen politiikkaansa.

Vapaaseen käyttöön tarkoitetut kuvat ovat tästä eteenpäin ladattavissa Kansallisgallerian ylläpitämältä Taidekokoelmat verkossa -sivustolta. CC0-logolla merkityt kuvat ovat rajoituksetta edelleen jaettavissa, muokattavissa ja hyödynnettävissä esimerkiksi opetuksessa ja tutkimuksessa, sisältäen myös kaupallisen käytön.

Teoskuvien vapaa käyttö koskee nyt 1 144 taiteilijan teoksia Kansallisgallerian kokoelmassa. Mukana on moni suomalaisille rakas tekijä kuten Helene Schjerfbeck, Albert Edelfelt ja Hugo Simberg. Myös Kansallisgallerian kokoelman kansainvälisten tekijöiden teoskuvia on nyt vapaasti käytettävissä, esimerkkeinä Vincent van Gogh, Paul Gauguin sekä Edvard Munch.

Yhteensä verkkosivulta ladattavia teoskuvia on nyt 12 058 kappaletta. Kuvataiteen teosten tekijänoikeuden suoja-aika on 70 vuotta taiteilijan kuolemasta. Kun suoja-aika on umpeutunut, on kuvien vapaa jakaminen mahdollista seuraavan vuoden alusta lähtien.

Teoskuvat vapautetaan samalla myös eurooppalaisen kulttuuriperinnön digitaalisella Europeana-alustalla, joka tarjoaa pääsyn yli 50 miljoonaan digitoituun tai alun perin digitaaliseen aineistoon. Kansallisgallerian kokoelmien teoskuvat ovat siis ladattavissa myös Europeana-portaalista.

Europeana jakaa tietoa kulttuuriperintöaineistojen uudelleenkäytöstä koulutuksessa, tutkimuksessa, matkailussa ja luovilla aloilla sekä rohkaisee aineistojen hyödyntämiseen. Kansallisgalleria on aiemmin jakanut muutamia kymmeniä teoskuvia vapaaseen käyttöön korkearesoluutioverisoina.

Kommentoi Facebookissa