Kansallismuseo avautuu kahdella uudella näyttelyllä – puolen vuoden sulkuaika on ohi

Kansallismuseon pihapuisto on avointa tilaa viettää aikaa. Kesäpihalla sijaitseva kesäkahvila palvelee läpi kesän.

Kansallismuseon pihapuisto on avointa tilaa viettää aikaa. Kesäpihalla sijaitseva kesäkahvila palvelee läpi kesän. (Kuva Omar El Mrabt/ Museovirasto)

Pääkaupunkiseudun kohteisiin pääsee jälleen pitkän pandemiasulun jälkeen.

KANSALLISMUSEO Suomen kansallismuseon museoiden ja linnojen viimeisimmätkin avautumispäivät ovat vahvistuneet. Helsingissä Kansallismuseo avautuu 17.5., Kekkosen kotina tunnettu Tamminiemi 19.5. ja Seurasaaren ulkomuseo 1.6.

Muualla Suomessa sijaitsevista kohteista Hvitträskin ateljeekoti Kirkkonummella avautuu 19.5. Hämeen linna ja sen kupeessa sijaitseva Vankila avautuvat Hämeenlinnassa 28.5. Avoinna ovat jo Olavinlinna Savonlinnassa, Louhisaaren kartanolinna Askaisissa sekä Suomen merimuseo ja Langinkosken keisarillinen kalastusmaja Kotkassa.

Kansallismuseo avautuu puolen vuoden sulkuajan jälkeen kahdella näyttelyllä. Museon pysyviä näyttelyitä on uudistettu kolmessa vaiheessa, ja nyt avautuu uudistuksen viimeinen osio.

Toista maata -näyttely kertoo Suomen alueesta keskiajalta autonomian ajan loppuun. Uusimman tutkimustiedon ja sisällönesittämisen keinoin tuotettu näyttely perehtyy ideoiden ja vaikutteiden virtauksiin Suomen alueella ajanjaksona 1100–1917.

Näyttelyssä menneisyyttä ei esitetä vain yhtenä aikajanana, vaan tuntemiamme tarinoita jopa kyseenalaistetaan, ja historiallisia käänteitä ja valtaa tulkitaan tavallisen ihmisen näkökulmasta. Toista maata täyttää Kansallismuseossa kaikkiaan 21 huonetta ja on nähtävissä toistaiseksi pysyvästi.

Kesän vaihtuvana näyttelynä Kansallismuseossa nähdään kaiken ikäisille tarkoitettu Isä ja poika – Sami Parkkisen valokuvia. Näyttely kertoo lapsen maailmasta, jonka aikuinen näkee herkästi keskeneräiseksi, mutta joka on lapselle koko ajan valmis.

Sami Parkkisen teoksissa hänen poikansa Arvi kasvaa vastasyntyneestä 9-vuotiaaksi, kokijaksi ja toimijaksi, jonka elämää isä havainnoi ja seuraa. Myös Arvi itse on jättänyt taiteellisen jälkensä teoksiin ja näyttelyyn.

Museoiden tapahtumaohjelmisto on koronatilanteen ja tapahtumarajoituksien vuoksi vähäistä. Alueellisesti ja museokohtaisesti joitain ulkotapahtumia pyritään kesän loppupuolella kuitenkin järjestämään esimerkiksi Kansallismuseon Kesäpihalla, jossa palvelee kesäkahvila.

Muutoin kaikkien kohteiden näyttelyt ja piha-alueet sekä museokaupat ja kahvilat ovat avoinna. Kesän edetessä ohjelmistoon tulevista tapahtumista saa tietoa museokohteiden verkkosivuilla ja sosiaalisen median tileiltä.

Lue myös: Finna.fi kasvattaa yhä suosiotaan – taidetta voi kokea myös museo, taiteilija tai taidemuoto kerrallaan

Kommentoi Facebookissa