Kansallisomaisuuden myynti jatkuu – oliko kauppa Suomen ja suomalaisten etu?

Suomen valtio myi kaikessa hiljaisuudessa valtionyhtiön sataprosenttisesti omistaman tytäryhtiön ranskalaiselle kasvottomalle pääomalle.

Suomen valtio myi valtionyhtiön sataprosenttisesti omistaman tytäryhtiön kaikessa hiljaisuudessa ranskalaiselle kasvottomalle pääomalle. (Kuva Fotolia)

Kolumnistimme ihmettelee, miksi valtio myi energiantuotantolaitoksia omistavan yrityksen ranskalaisille.

KOLUMNI Suomen valtio on myynyt valtionyhtiö Vapon sataprosenttisesti omistaman tytäryhtiö Nevel Oy:n kaikessa hiljaisuudessa ranskalaiselle kasvottomalle pääomalle Ardian France S.A. -nimiselle yhtiölle 656 miljoonan euron käteiskaupalla. Ardian koostuu erilaisista rahastoyhtiöistä ja investointirahastoista, jotka toimivat muun muassa energia-alalla.

Miksi Sanna Marinin (sd) hallitus myi kansallisomaisuutta, jonka myyntiä hänen puolueensa ja vasemmistoliitto ovat aikaisemmin vastustaneet kovalla äänellä oppositiossa ollessaan? Suomen keskusta on puolestaan puolustanut turvetuotannon säilyttämistä kotimaassa ja pitänyt turve-energian alasajoa kansallisena katastrofina.

Myyty yhtiö Nevel Oy omistaa ja operoi yli 130 energiatuotantolaitosta ja vastaa yli 40 kaukolämpöverkon toiminnasta, jotka toimivat Forssassa, Hammaslahdessa, Iissä, Ilomantissa, Jokelassa, Karkkilassa, Lieksassa, Mynämäellä, Petäjävedellä, Reijolassa, Ruovedellä, Rääkkylässä, Sotkamossa, Sysmässä, Tohmajärvellä ja Utajärvellä. Yhtiön kaukolämpötoiminta kattaa lämmön tuottamisen, myynnin ja jakelun. Näiden kuntien asukkaille kaukolämpöverkkojen myynti tuli täysin puskista, eikä kuntalaisilla ollut myyntiin nokan koputtamista.

Myynnissä toimittiin Marinin hallituksen taholta täsmälleen samalla tavalla kuin silloin, kun Fortumin sähköverkot myytiin ja yksityistettiin Jyrki Kataisen pääministerikautena. Ovatko seuraukset samanlaisia?

Ranskalaisyhtiö aloittaa kauppahinnan maksattamisen tietenkin nostamalla alueiden asiakkaiden kaukolämpöverkosta perittäviä hintoja. Jos yhtiön asiakas sattuu asumaan Carunan sähkönsiirtoalueella, on katastrofi edessä. Kaiken lisäksi Nevel Oy tuottaa Suomessa myös sähköä ja puolestaan Ardianilla on hallussaan neljä tuulivoimapuistoa.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto katsoi kuitenkin, ettei päällekkäisyys olennaisesti ole este Suomen markkinoilla. Ei ole mikään ihme, että valtionyhtiön luottamustoimissa toimii sähköyhtiöiden edustajia. Valtion edustajana ja maan hallituksen päätöksiä toteuttamassa Vapon hallituksessa toimii Maija Strandberg valtioneuvoston omistajaohjausosastolta. Suunnitteleeko maan hallitus Vapon myyntiä?

Marinin hallituksen aloitettua nopeasti energiaturpeen alasajon, omistamamme Vapo päätti myydä turvevaroja omalle tytäryhtiölleen Nevel Oy:lle, jonka seurauksena suomalaisten turvevaroja siirtyi ranskalaiselle vaihtoehtorahastolle Ardianille. Käsittämätön kauppa hyväksyttiin yhtiökokouksessa viime vuoden lokakuun lopussa. Vielä kummallisemmaksi kaupan teki se, että sitä olivat hyväksymässä muiden mukana kansallisen energiayhtiön hallintoneuvoston puheenjohtaja, entinen keskustalainen pääministeri Juha Sipilä, neuvoston kokoomuslainen kansanedustaja Antti Häkkänen, vihreitten Jenni Pitko, perussuomalaisten Mauri Peltokangas ja demareiden Piritta Rantanen.

Pääministeri Sanna Marinin hallitukselta ja erikseen demareitten omistajaohjausministeriltä Tytti Tuppuraiselta pitäisi kysyä, miksi kansallisomaisuutta myytiin maan rajojen ulkopuolelle? Juha Sipilältä pitäisi kysyä, miksi keskusta suostui kaupaan suomalaisen turvetuotannon puolustajana. Kokoomuksen Antti Häkkäseltä pitäisi kysyä, eikö sinivalkoisella pääomalla ole mitään merkitystä. Oppositiopuolue perussuomalaisten edustajalta pitäisi kysyä, oliko kauppa Suomen ja suomalaisten etu.

Seppo Konttinen

Valtiotieteiden maisteri Seppo Konttinen oli Yleisradion taloustoimittaja vuosina 1974–2010. Hän on tunnettu kriittisistä artikkeleistaan ja syvällisestä perehtymisestä taustatietoihin.

Seppo Konttinen on kirjoittanut teokset Salainen pankkituki, Kansallisomaisuuden ryöstö, Suomalainen ruokalasku, Suora lähetys. Tosiasiaa Yleisradiosta, Lakien synty sekä Kallis ruokakassi. Hänen kolumnejaan voi lukea myös Valtiomahti-blogissa.

Lue myös: Laillinen ryöstö Rautalammilla – kunnan asukkaille paljastui hankkeen suuruus koko karmeudessaan

Kommentoi Facebookissa