Kansanedustajille maksetaan turhista luottamustoimista – kuppikunnille ei löydy mitään järjellistä tarvetta

Viinamonopolissa maksetaan puheenjohtajalle alkoholihaittojen torjumisesta 1000 euron kokouspalkkiota ja jäsenille 700 euroa paikallaolosta.

Viinamonopolissa maksetaan puheenjohtajalle alkoholihaittojen torjumisesta 1000 euron kokouspalkkiota ja jäsenille 700 euroa paikallaolosta. (Kuva AOP)

Uudet ja vanhat kansanedustajat käyvät kovaa kisaa rahanarvoisista luottamustoimista hallintoneuvostoissa.

KOLUMNI Valtionyhtiöiden hallintoneuvostot ovat täysin turhia luottamustoimia, jossa kansanedustajat käyvät kääntymässä kuukausittain ja korkkaavat lisätienestit tililleen. Kultapossukerhon jäsenet eivät tietenkään halua vapaaehtoisesti luopua paikoistaan esimerkiksi Ylen, Alkon, Postin, VR:n, Vapon tai Kemijoen hallintoneuvostoista, joissa maksetaan tuhansia euroja vuodessa läsnäolosta kumileimasimena.

Aivan oma lukunsa ovat erilaiset sidosryhmien neuvottelukunnat, joita löytyy esimerkiksi pörssiyhtiö Nesteestä ja Fortumista. Näitä hillotolppia puolustellaan julkisuudessa yhteiskuntasuhteilla.

”Jonkinlainen yhteys täytyy valtionyhtiöiden ja poliitikkojen olla”, sanoo Nesteen sidosryhmien neuvottelukunnan puheenjohtaja, keskustan kansanedustaja Anne Kalmari.

Pörssiyhtiöiden kannalta näille kuppikunnille ei löydy mitään järjellistä tarvetta. Kansalaisten on vaikea käsittää, miksi näennäistehtävistä maksetaan osakkeenomistajien pussista turhia kuluja.

Parhaimmillaan yhteyksiä rakennellaan illanistujaisissa ja saunailloissa. Upeimmillaan kontaktit toimivat kaukomailla leppeässä merituulessa keskusteltaessa Nesteen osakkeen kurssista ja vaalirahoituksesta. Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra tarjosi takavuosina kultapossukerhon jäsenille Jouni Backmanille (sd.), Esko Aholle (kesk.), Olavi Ala-Nissilälle (kesk.) ja korkea-arvoisille valtion virkamiehille eduskunnan alaisen rahaston piikkiin tutustumismatkan Intiaan ihmeisiin.

Nyt eduskuntavaalien jälkeen uudet ja vanhat kansanedustajat käyvät kovaa kisaa rahanarvoisista luottamustoimista hallintoneuvostoissa, erityisen haluttuja ovat Alkon ja Veikkauksen edustuskerhojen jäsenyydet. Viinamonopolissa maksetaan puheenjohtajalle alkoholihaittojen torjumisesta 1000 euron kokouspalkkiota ja jäsenille 700 euroa paikallaolosta.

Sinisten Vesa-Matti Saarakkala luopuu rahakkaasta luottamustoimestaan Alkon johdossa, koska ei asettunut edes ehdolle eduskuntavaaleissa. Ala-Nissilä ja Backman eivät puolestaan päässeet eduskuntaan, joten haaveet omasta hillotolpasta voi jättää. Tosin Backmanilla on poliittisena virkanimityksenä korkeapalkkainen toimi Sitrassa, joten tyhjän päälle entinen ministeri ei putoa. Sitra-sivuillaan entinen kansanedustaja kyselee, voiko Suomea johtaa toisinkin? Nyt hän voisi ehdottaa luottamustyössään toisinjohtamista teurastamalla turhat hallintoneuvostopaikat esimerkiksi Veikkauksesta.

Pelimonopolia pyörittävä yhtiö on pullollaan poliittisia virkanimityksillä luotuja turhia suuripalkkaisia johtajan toimia. Millä ansioilla Kokoomuksen Nuorten Liiton entinen pääsihteeri ja ministerin erityisavustaja Olli Sarekoski on noussut johtamaan 32 000 euron kuukausipalkalla monopolia? Ja millä ansoilla peliyhtiön varatoimitusjohtajaksi on päässyt Jyrki Kataisen kokoomuslainen valtiosihteeri Velipekka Nummikoski 24 000 euron kuukausipalkalla? Kaiken lisäksi 28-jäsenistä hallintoneuvostoa johtaa kokoomuslainen kansanedustaja Timo Heinonen 800 euron kokouspalkkiolla.

Omenapelissä tällaisella värisuoralla voittaa aina ja vähäväkiset peliriippuvaiset pelaajat maksavat koko lystin.

Seppo Konttinen

Valtiotieteiden maisteri Seppo Konttinen oli Yleisradion taloustoimittaja vuosina 1974–2010. Hän on tunnettu kriittisistä artikkeleistaan ja syvällisestä perehtymisestä taustatietoihin.

Seppo Konttinen on kirjoittanut teokset Salainen pankkituki, Kansallisomaisuuden ryöstö, Suomalainen ruokalasku, Suora lähetys. Tosiasiaa Yleisradiosta, Lakien synty sekä Kallis ruokakassi. Hänen kolumnejaan voi lukea myös Valtiomahti-blogissa.

Lue myös: Kansanedustajilla on ikioma hunajapurkki – keskusliikkeet ostavat kauppapuolueen sieluja edunvalvojikseen

Kommentoi Facebookissa