Kansanedustajilla on ikioma hunajapurkki – keskusliikkeet ostavat kauppapuolueen sieluja edunvalvojikseen

Sijoittaminen poliitikkoihin ja erityisesti kansanedustajiin kannattaa kolumnistimme mielestä.

Sijoittaminen poliitikkoihin ja erityisesti kansanedustajiin kannattaa kolumnistimme mielestä. (Kuva Hanne Salonen/ Eduskunta)

Pahimmillaan kansanedustajat päättävät vielä kunnan luottamuselimissä maankäytöstä, kaavoituksesta ja kauppapaikoista.

KOLUMNI Kansanedustajia istuu kymmenittäin HOK-Elannon ja Tradekan luottamusmiehinä nauttimassa vaalirahoista, kokouspalkkioista ja erikoisalennuksista. Samaan aikaan samat kansanedustajat päättävät eduskunnassa laajentaa kauppojen aukioloaikoja ja tuoda myymälöihin vahvempia alkoholijuomia.

Edustavatko nämä kansan valitut kuluttajia vai kaupan etua? Ainakaan Ben Zyskowicz (kok.), Kari Uotila (vas.) tai Eero Heinäluoma (sd.) eivät näe mitään jääviysongelmaa useilla päättäjäjakkaroilla istumisessa. Samaa virttä julkisuudessa veisaavat keskusliikkeiden johtohenkilöt.

Pahimmillaan kansanedustajat päättävät vielä kunnan luottamuselimissä maankäytöstä, kaavoituksesta ja kauppapaikoista, jotka päätökset ovat rahanarvoisia kaupan keskusliikkeille. Nämä päättäjien monet roolit ovat johtaneet kaupan keskittymiseen, kilpailun kuihtumiseen ja viime kädessä elintarvikkeiden huippuhintoihin.

Miksi kansanedustajia kiinnostavat nämä luottamustoimet? Kaiken takana on tietenkin raha, joilla keskusliikkeet ostavat kauppapuolueen sieluja edunvalvojikseen. Keskusliikkeiden luottamuselimissä istuu satoja poliitikkoja. Tämän luottamussirkuksen pyörittäminen maksaa hulvattomasti, mutta sijoittaminen poliitikkoihin ja erityisesti kansanedustajiin kannattaa.

Vuonna 2017 kansanedustajista 28 istui S-ryhmän luottamuselimissä ja pelkästään HOK-Elannon ylimpinä päättäjinä oli viisitoista kansanedustajaa. Heistä hallintoneuvostossa vasemmistoliiton Kari Uotila keräsi kansanedustajatulojensa päälle peräti lähes 42 000 euron vuositienestit, hyvätuloisen duunarin vuosipalkan verran. Lähes samoihin huippuansioihin ylsi kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz 36 900 euron lisäansioillaan.

Osuuskunta Tradekan hallituksessa demareiden kansanedustaja Jukka Gustafsson saa vain vähän yli kymmenentuhannen vuosiansiot, joilla voi sitten aterioida vaikka osuuskunnan omistamassa Martina-ketjun ravintoloissa 20 prosentin alennuksella.

Kaiken tämän hyvän päälle Tradeka kertoo auliisti jakavansa omille demaritaustaisille ja vasemmistolaisille luottamushenkilöilleen 2500 euroa vaalirahaa ensi kevään eduskuntavaaleissa. Näistä ylimääräisistä huomenlahjoista päättää osuuskunnan hallitus.

Esimerkiksi kansanedustajat Paavo Arhinmäki ja Li Andersson ovat 85 edustustotoverin lisäksi ensiksi päättämässä, ketkä istuvat osuuskunnan hallituksessa ja sitten muun muassa toveri Jukka Gustafsson on päättämässä vaalirahoituksen saajista. Näin kummallisesti toimii toverikerho.

Joulukuussa 2017 eduskunnassa käytiin ankaraa kädenvääntöä vahvojen oluiden ja lonkeroiden vapauttamisesta kauppojen hyllyille. Kauppapuolue voitti ja näin kymmenien miljoonien potti yksityistettiin Alkosta vähittäiskaupoille.

Kuluttajille vapauttamista markkinointiin oluen ja lonkeroiden suurilla hintojen pudotuksella ja kaupan sekä panimoliiton lobbarit kertoivat hintojen laskevan jopa 40 prosentilla. Se oli puhdasta puppua ja tätä alennusmyyntikampanjaa veti kokoomuksen kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu Jaana Pelkonen. Ei ollut vaikea arvata, miksi HOK-Elannon edustajiston jäsen painoi äänestyksessä kyllä-nappia. Samoin äänestivät osuuskunnan edustajistossa istuvat kansanedustajat, kuten Antti Kaikkonen, Pia Kauma, Arja Juvonen, Ville Rydman ja Sari Sarkomaa.

Kaiken lisäksi kauppapuolueen taustatukena häärinyt pääministeri Juha Sipilän keskustalainen erityisavustaja Riikka Pakarinen palkittiin hyvästä työstä nimityksellä Panimoliiton toimitusjohtajaksi.

Kenen etua kauppapuolueen edustajat ajoivatkaan?

Seppo Konttinen

Valtiotieteiden maisteri Seppo Konttinen oli Yleisradion taloustoimittaja vuosina 1974–2010. Hän on tunnettu kriittisistä artikkeleistaan ja syvällisestä perehtymisestä taustatietoihin.

Seppo Konttinen on kirjoittanut teokset Salainen pankkituki, Kansallisomaisuuden ryöstö, Suomalainen ruokalasku, Suora lähetys. Tosiasiaa Yleisradiosta, Lakien synty sekä Kallis ruokakassi. Hänen kolumnejaan voi lukea myös Valtiomahti-blogissa.

Lue myös: Oikeusministeri Antti Häkkänen: – ”Suomessa esiintyy rakenteellista ja vaikeammin havaittavaa korruptiota”

Kommentoi Facebookissa