Kansojen liiga tuo Huuhkajille uuden mahdollisuuden päästä EM-kisoihin – ”Elossa sekin sauma”

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva haluaa luotsata joukkueensa EM-lopputurnaukseen.

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva haluaa luotsata joukkueensa EM-lopputurnaukseen. (Kuva AOP)

Uefa Nations League alkaa syksyllä 2018 ja tuo toisen tien selviytyä EM-lopputurnaukseen.

JALKAPALLO Ensi syksynä jalkapallossa nähdään täysin uusi kilpailu, jonka järjestää Euroopan jalkapalloliitto Uefa. Se tuo perinteisten EM-karsintojen rinnalle toisen tien selviytyä lopputurnaukseen.

Uefa on jakanut Euroopan maat neljään eri kategoriaan Uefa Nations Leaguessa eli vapaasti suomennettuna Kansojen liigassa. Parhaat 12 joukkuetta ovat A-divisioonassa, seuraavat 12 B:ssä.

Joukkueet, jotka eivät etene vuoden 2020 EM-lopputurnaukseen karsintojen kautta, voivat yhä edetä kisoihin Kansojen liigan kautta.

– Jännä kilpailu, alkaa ensi syksynä. Alkulohkot pelataan ensi vuoden aikana ja sitten lohkovoittajat menevät kustakin divarista playoffeihin ja niissä lopputurnauspaikat ratkaistaan vasta varsinaisten karsintojen jälkeen, Suomen päävalmentaja Markku Kanerva selittää.

Suomi kuuluu C-divisioonaan, jossa on yhteensä 15 joukkuetta. Huuhkajien lisäksi mukana divisioonassa ovat Unkari, Norja, Montenegro, Romania, Israel, Skotlanti, Slovenia, Kreikka, Bulgaria, Serbia, Kypros, Albania, Viro ja Liettua.

Huuhkajat joutuu siis joka tapauksessa koville. Jos tarkastellaan vaikkapa mahdollisesti vastaan tulevien joukkueiden, esimerkiksi Slovenian ja Skotlannin – jotka pelasivat samassa MM-karsintalohkossa – kokoonpanoja, on selvää, että mukana C-divisioonassa on rutkasti maailmanluokan pelaajia.

Slovenian ykkösmaalivahti Jan Oblak pelaa Espanjan jalkapalloliigan  huippujoukkueessa Atletico Madridissa, toppari Bostjan Cesar puolestaan Perparim Hetemaj’n joukkuetoverina Italian Serie A:n Chievossa ja keskikenttämies Josep Lilcic niin ikään saapasmaan liigaseura Atalantassa.

Skotlannilla oli avauskokoonpanossa kyseissä lohkon päätöspelissä Sloveniaa vastaan vain Englannin Valioliigassa, Championshipissä ja Skotlannin Valioliigassa pelaavia miehiä. Ainoastaan Englannin Ykkösliigan Blackburnia edustava keskuspuolustaja Charlie Mulgrew oli poikkeus.

Jo edellä mainittujen faktojen perusteella edessä on siis huippukova haaste, jos Suomi aikoo pärjätä, tai peräti voittaa divisioonan. Lohkot arvotaan Sveitsissä 24. tammikuuta 2018. Viimeisessä divisioona D:ssä on 16 joukkuetta. Suomen vahva loppu päättyneissä MM-karsinnoissa johdatti sinivalkoiset C-divisioonaan.

Nations Leaguen tulon myötä harjoitusotteluita pelataan tulevaisuudessa paljon vähemmän. Kanerva näkee asian positiivisena.

– Kiva, kun tulee lisää merkityksellisiä pelejä. Futisfanien kannalta eritoten, että kaikissa peleissä on panosta. Toinen portti kisoihin, mutta se vaatii, että divisioonan lohkonsa voittaa. Olisihan se kiva, että olisi elossa sekin sauma, kun varsinaiset karsinnat alkavat. Meidän divisioonassa on tosin kovaa porukkaa: Romaniaa, Ukrainaa ja Unkaria. Kovan tason porukkaa, mutta kaikki on mahdollista, Kanerva alleviivaa.

EM-kisoihin 2020 selviytyy 20 maata EM-karsinnoista ja neljä Kansojen liigasta. Tuleva EM-turnaus pelataan eli puolilla Eurooppaa, mutta loppuottelu taistellaan Lontoossa.

Kommentoi Facebookissa