Kansojen liigassa on edessä Suomelle tärkeä kamppailu – Huuhkajat taistelee tosissaan EM-paikasta

Huuhkajat on Kansojen liigassa tällä hetkellä oman lohkonsa kärkijoukkue.

Huuhkajat on Kansojen liigassa tällä hetkellä oman lohkonsa kärkijoukkue. (Kuva AOP)

Lohkovoittoon ja sen tuomaan lopputurnauspaikkaan antaisi kolmas voitto vahvan pohjan.

JALKAPALLO Jalkapallon MM-kisojen jälkimainingeissa alkanut Kansojen liiga on pyörähtänyt Suomen kannalta poikkeuksellisen hienosti käyntiin. Nyt on nähty sellainenkin harvinaisuus, että Huuhkajat johtaa omaa lohkoaan.

Mutta mikä Kansojen liiga oikein on? UEFA Nations League eli Kansojen liiga on jalkapallon miesten maajoukkueturnaus. Kansojen liigassa ovat mukana kaikki UEFA:n 55 jäsenmaata. Kaudella 2018–2019 pelataan ensimmäistä kertaa Kansojen liigaa ja sillä on kaksi tavoitetta.

Ensinnäkin tarkoituksena on lisätä kilpailullisia otteluita Euroopan joukkueiden välillä vanhojen ei-kilpailullisten ystävyysotteluiden ja harjoitusmaaotteluiden sijasta. Näissä peleissä kun ei useinkaan peluuteta parhaita jalkapalloilijoita loukkaantumisen pelossa. Ilman tähtipelaajia ei myöskään ole yleisöä, joten UEFA ratkaisi ongelman houkuttelevalla uudella formaatilla.

Suurin houkutin ja samalla toinen tavoite on, että Kansojen liiga tarjoaa vaihtoehtoisen reitin tuleviin jalkapallon EM-kilpailuihin.

Suomen lohko C-liigassa

Maajoukkueet on jaettu neljään eri liigaan niiden kansainvälisen rankingin mukaan. Parhaat maat pelaavat A-liigassa ja heikoimmat D-liigassa. Suomi kuuluu C-liigaan 15 muun maan kanssa, jotka ovat Unkari, Romania, Skotlanti, Slovenia, Kreikka, Serbia, Albania, Norja, Montenegro, Israel, Bulgaria, Kypros, Viro ja Liettua.

Liigan joukkueet on puolestaan jaettu neljään eri lohkoon. Suomen lohkossa pelaavat Suomen lisäksi Unkari, Viro ja Kreikka.

Huuhkajien kärkimies on ollut vastustajan puolustukselle vaikea pideltävä.
Huuhkajien kärkimies Teemu Pukki on ollut vastustajan puolustukselle vaikea pideltävä. (Kuva AOP)

Kansojen liiga alkoi näyttävästi 11. syyskuuta Huuhkajien voitokkaalla kotipelillä Unkaria vastaan. Joukkue toisti Unkaria vastaan otetun 1–0 voittonsa myös seuraavassa pelissä Viroa vastaan, joten Suomi onkin mukavasti tällä hetkellä lohkonsa ykkösenä.

Molemmat maalit voitto-otteluissa teki Teemu Pukki. Onko odotettavissa Pukin maali-ilottelua myös jatkossa?

Lohkovoittoon ja sen tuomaan lopputurnauspaikkaan riittäisi todennäköisesti neljästä viimeisestä ottelusta kolme voittoa. Lopputurnauspaikan saaneet jatkavat taistelua EM-kisapaikasta.

Suomen voittokerroin 3,20

Suomi lähtee kaikkiin kotiotteluihinsa jopa ennakkosuosikkina. Seuraavan kuukauden aikana selviää, nouseeko Suomi niin sanotusti takaportin kautta EM-kisoihin. Heikommat jalkapallomaat eivät siis joudu karsimaan huippujoukkueita vastaan, vaan kohtaavat oman liigatasonsa joukkueita välierissä.

Kansojen liiga avaakin näin ollen mahdollisuuden ainakin yhdelle ranking-tilastojen heikommalle maalle EM-kisoihin mukaan. Suomen voitokas aloitus on tuonut maalle 3,20 voittokertoimen, mikä on hivenen suurempi kuin samassa lohkossa pelaavan Kreikan ja Unkarin.

Tämänhetkisten ennustusten mukaan kesäkuun loppuotteluissa mittaa ottavat Espanja, Ranska, Belgia ja Saksa. Esimerkiksi Redbetin verkkosivustolla voi tutustua tarkemmin millainen on pelikohtainen vedonlyönti ja koko turnauksen voittokertoimet. Kansojen liigan otteluiden ollessa vielä näin alussa mitä tahansa voi yhä tapahtua.

C-liigan välierät ja finaali pelataan maaliskuussa 2020 ja voittaja saa paikan EM-kisoista.
C-liigan välierät ja finaali pelataan maaliskuussa 2020 ja voittaja saa paikan EM-kisoista. (Kuva Pexels)

Tähtäimessä EM-kisat vuonna 2020

Kansojen liigan lohkovaihe pelataan marraskuuhun asti ja lohkovoittajien turnaus puolestaan jatkuu kesäkuussa 2019.  Suomella on edessään vielä neljä peliä, joten mitään ei ole vielä lyöty lukkoon. Seuraavaksi vastaan tulee 12.10. jälleen Viro, ottelu pelataan Tallinnan A. Le Coq -areenalla. Ja vain muutaman lepopäivän jälkeen 15.10. Suomi kohtaa Tampereella Kreikan ensimmäisen kerran.

Joukkueet kohtaavat toisen kerran Ateenassa 15.11. ja Suomi saa lohkovaiheen päätteeksi 18.11. Budapestissa vastaansa Unkarin. Lohkovoittajat mittelevät paremmuudestaan turnausmuodossa 5. kesäkuuta alkaen. Välierien karsintojen jälkeen loppuottelut käydään 9.6.2019.

Turnauksen voittoa kutkuttavampaa lienee Suomen kannalta kuitenkin mahdollisuus edetä kesän 2020 jalkapallon EM-kisoihin. Kansojen liigan A-, B-, C- ja D-liigan parhaille joukkueille jaetaan nimittäin neljä kisapaikkaa, mikäli joukkue ei siis ole jo selvinnyt EM-kisoihin karsintojen kautta.

Suomen C-liigan neljä lohkovoittajaa pääsevät kamppailemaan yhdestä kisapaikasta. Mikäli lohkovoittaja on päässyt jo kisoihin, tilalla pääsee parhaiten menestynyt lohkokakkonen. C-liigan välierät ja finaali pelataan maaliskuussa 2020 ja voittaja saa paikan EM-kisoista.

Lue myös: Huuhkajien tulikuuma Teemu Pukki – ”Se oli niin, että meni peliin ja tiesi tästä tulevan hyvä”

Kommentoi Facebookissa