LUONTO Luonnonvarakeskuksen Luken kanta-arvion mukaan Suomen karhukanta on loivassa kasvussa. Karhujen kokonaisyksilömäärän arvioidaan olevan 2 130–2 260 yksilöä ennen vuoden 2018 metsästyskautta.
Erillisiä pentueita arvioitiin vuonna 2017 olleen 201–232, mikä on seitsemän prosenttia enemmän kuin vuonna 2016. Karhujen määrä on kasvanut lähinnä Kaakkois-Suomen riistakeskuksen alueella. Muualla muutokset ovat paikallisia ja vähäisempiä.
Karhun kanta-arvio perustuu petoyhdyshenkilöiden Tassu-tietojärjestelmään kirjaamiin pentuehavaintoihin. Vuoden 2017 aikana tallennettiin 1 639 pentuehavaintoa, joissa tavattiin vähintään yksi aikuinen ja vähintään yksi alle vuoden ikäinen pentu. Pentuehavaintojen määrä on lisääntynyt 52 prosenttia viimeisen viiden vuoden aikana.
Tallennetuista pentuehavainnoista arvioidaan erillisten pentueiden lukumäärä vertailemalla havaittujen pentujen lukumäärää, havaintojen keskinäisiä etäisyyksiä sekä havaintoihin liittyviä jälkien kokoja sekä ottamalla huomioon tutkimustieto karhun biologiasta.
Tuoreessa Nature Communications -tiedejulkaisussa kerrotaan mielenkiintoisesta tutkimuksesta. Kansainvälinen tutkijaryhmä on seurannut karhujen selviytymistä ja lisääntymistä Skandinaviassa jo 22 vuoden ajan. Nyt tutkijat ovat päätyneet tulokseen, että Ruotsissa naaraskarhut ovat oppineet suojautumaan metsästäjiltä erikoisella tavalla.
Tutkimuksen mukaan naaraat hoitavat pentujaan pidempään alueilla, joilla emokarhujen ampuminen on kielletty. Yksinään liikkuva naaraskarhu joutuu alueella neljä kertaa todennäköisemmin ammutuksi, kuin pentujaan hoitava emokarhu.
Lisätietoa Suomen karhukannan arvioinnista ja karhuhavainnoista löytyy Riistahavainnot.fi-sivuilta. Uusin arvio karhukannasta löytyy samasta palvelusta.
Kommentoi Facebookissa