Karhut menivät jo nukkumaan, mutta kierros jatkuu

Kiutakönkään maisemapolun päässä avautuu upeat maisemat Oulangan kansallispuiston maisemiin. (Kuva Kari Kallonen)

Oulangan kansallispuistossa voi valita kunnolle sopivan karhunkierroksen.

KUUSAMO Kuusamon kuuluisin henkilö saattaa olla karhumies Sulo Karjalainen, 75, Kuusamon suurpetokeskuksen johtaja. Sulo on kansainvälisiä medioita myöten esiintynyt karhujensa kanssa, joista kuuluisin on jättikokoinen 16-vuotias Juuso, taiteilijanakin tunnettu.

Suurpetokeskuksessa on kaikkiaan kuusi karhua, seitsemän ilvestä, pari kettua ja kuusi koirasuttakin. Tältä kaudelta keskuksen ovet suljettiin juuri, Aleksis Kiven päivänä. Vääjäämättä mieleen nouseekin Metsämiehen laulu:

***EXCLUSIVE*** KUUSAMO, FINLAND - UNDATED: Finnish "bear man" Sulo Karjalainen high-fives a playful bear at his sanctuary in Kuusamo, Finland. MEET Sulo Karjalainen - known to many in his native Finland as the "bearman". The 73-year-old runs Kuusamo Large Carnivore Centre with his brother Jalo, which has been home to more than 20 orphaned brown bears. After working on a research project studying Finnish carnivores, Sulo was asked if he would mind taking in some cubs. And over the years a deep bond has grown up between Sulo and his furry companions. The Fin, who has lived on the same farm all his life, has become a celebrity in his homeland due to his incredible relationship with the predators - even starring in his own TV documentary. At present Sulo looks after six bears - and has no plans to retire any time soon. PHOTOGRAPH BY Pasi Jantti / Barcroft Media UK Office, London. T +44 845 370 2233 W www.barcroftmedia.com USA Office, New York City. T +1 212 796 2458 W www.barcroftusa.com Indian Office, Delhi. T +91 11 4053 2429 W www.barcroftindia.com
Sulo Karjalaisen hoitamia karhuja alkaa jo ramaista, ne menivät nukkumaan ja Kuusamon suurpetokeskus sulki ovensa. (Kuva AOP)

Metsän poika tahdon olla,
sankar jylhän kuusiston.
Tapiolan vainiolla
karhun kanssa painii käyn,
ja maailma unholaan jääköön.

Karhut menivät nukkumaan, Sulokin käy talvipesässä ottamassa torkut, mutta karhunkierros kulkee läpi vuoden. Rukan pohjoispuolelle, pääosin Oulangan kansallispuiston alueelle on merkitty mittava Karhunkierros, kuin myös Pieni Karhunkierros sekä muutamia muitakin luontopolkuja ja vaellusreittejä.

Karhunkierroksen kulkeminen vie päiviä, mutta Pienen karhunkierroksen vain tunteja. (Kuva Kari Kallonen)
Karhunkierroksen kulkeminen vie päiviä, mutta Pienen karhunkierroksen vain tunteja. (Kuva Kari Kallonen)

Karhunkierros on kokeneelle eräretkeilijälle, pohjoisesta Hautajärven luontokeskuksesta lähdettäessä reitti kulkee laajojen aapasoiden ja korkeiden vaarojen kautta, vaelluksen aikana kohdataan kuohuvia koskia ja jylhiä maisemia. Samoiltavaa tulee kaiken kaikkiaan 80 kilometriä, ennen kuin ollaan päätepisteellä, Rukalla. Matkan varrella sijaitsee luonnollisesti autiotupia yhden yön leiriytymistä varten, sillä koko kierros kestää helposti neljästä kuuteen päivään.

Pieni karhunkierros kulkee kansallispuiston eteläkärjessä ja sen pituus on 12 kilometriä. Se seuraa osittain Karhunkierrosta muun muassa Jyrävän putouksen kautta. Matkaa kuljetaan komeiden koskien ja riippusiltojen yli kulkien, joten vaikka pituus on maltillinen, kunto on oltava tässäkin kohdallaan. Mikään ei tietysti estä kulkemista vain lähimmälle koskelle, ja palaamista takaisin. Kansallispuiston läpi virtaa täällä Kitkajoki, joka on kuuluisa muikuistaan, Kitkan viisaista. Ne kun eivät suostu uimaan jokea pitkin Venäjän puolelle, vaikka virta sinne viekin. Tämän reitin selvittäminen vie kuutisen tuntia.

Myllykosken vuolas virta yhdistää Jyrävänjärven ja Kitkajoen. (Kuva AOP)
Myllykosken vuolas virta yhdistää Jyrävänjärven ja Kitkajoen. (Kuva Kari Kallonen)

Tavalliselle perheelle ja sen pienimmille jäsenille voimme suositella Oulangan luontokeskukselta alkavaa Kiutakönkään polkua. Kuusamosta matkaa luontokeskukselle on vain 50 kilometriä ja Rukalta puolet lyhyempi ajomatka. Kiutakönkään maisemapolku kulkee joen vartta kahden kilometrin verran, ja matkan varrelle osuu niin kosken kuohuja kuin punaisia ja jyrkkänä kohoavia dolomiittiseinämiä. Muutaman sadan metrin päässä könkäältä sijaitsee myös taukokatos ja tulentekopaikka, joten ei muuta kuin makkarat mukaan. Könkään kuohu on 150 metrin mittainen esteetön polku, joka sujuu niin pyörätuolilla kuin lastenvaunuillakin.

Oulangan luontokeskuksesta lähdettäessä jylhät kuohut ovat vain pienen kävelymatkan päässä. (Kuva Kari Kallonen)
Oulangan luontokeskuksesta lähdettäessä jylhät kuohut ovat vain pienen kävelymatkan päässä. (Kuva Kari Kallonen)

Reittejä löytyy monia muitakin, kunkin mieltymysten mukaan. On vaikkapa Riisin Rääpäsy sekä Riisin Rietas, jos ei Ölökynähkäisyn reitti kiinnostaisi. Kaikilla reiteillä ei ole talvikunnostusta, mutta toiset soveltuvat hyvin vaikka lumikengillä kuljettaviksi tai hiihtäen.

Eikä siihen kevääseen ole niin pitkä aika, silloinhan ne karhutkin taas heräävät.

Tarkista täältä reitit!

  • Oulangan kansallispuisto

http://www.luontoon.fi/oulanka

  • Karhunkierros

http://www.luontoon.fi/karhunkierros

http://www.ruka.fi/karhunkierros

  • Pieni karhunkierros lasten kanssa

http://mangostania.matkasto.net/pieni-karhunkierros-lasten-kanssa/

Kommentoi Facebookissa