Opelin kansansuosikki täytti kunnioitettavat 80 vuotta

Kahdeksankymmentä vuotta on tuonut markkinoille monta eri mallia. (Kuva Opel)

Kompaktiluokan Kadettia ja Astraa on myyty jo 24 miljoonaa kappaletta.

AUTOT Opel voi kehua, että sen kompaktiauton historia ulottuu pidemmälle kuin juuri millään kilpailijamerkillä. Kadettia ja sen saappaisiin astunutta Astraa on nimittäin valmistettu jo 11 sukupolven ajan, ja niistä ensimmäinen tuli markkinoille vuonna 1936.

1930-luvun Kadett oli aikalaisekseen melko moderni auto, jossa käytettiin jo itsekantavaa korirakennetta, erillisjousitusta edessä ja nokan muotoihin integroituja etuvaloja. Ensimmäisen sukupolven Kadettia ehdittiin kuitenkin tehdä vain reilut 100 000 kappaletta, kunnes toinen maailmansota katkaisi lupaavasti alkaneen tuotannon vuonna 1940.

Vaikka se näyttää vanhalta, jo 1930-luvun Opel Kadett oli yllättävän moderni auto. (Kuva Opel)
Vaikka se näyttää vanhalta, jo 1930-luvun Opel Kadett oli yllättävän moderni auto. (Kuva Opel)

Auto nivoutuu mielenkiintoisella tavalla maailmanhistoriaan, koska Kadettin tuotantolinjat takavarikoitiin sodan jälkeen Neuvostoliittoon. Siellä saksalainen kompaktiauto muuttui nelioviseksi Opel-Mosseksi, joka oli 1950-luvulla Suomessakin hyvin suosittu. Tämä korimallin Moskvitsheja valmistettiin lähes 250 000 kappaletta, eli se kuului aikansa myydyimpiin itäautoihin.

Opel toi Kadettille seuraajan vasta vuonna 1962. Talousihmeen kokenut Länsi-Saksa kaipasi kääpiöautoja suurempaa kulkupeliä kansalle, ja Opel vastasi huutoon. VW Kuplan haastajaksi kehitetty kompaktiluokan Opel tunnetaan A-Kadettina, ja se pysyi tuotannossa vain kolmisen vuotta. Takavetoista pikkusedania ehdittiin tehdä tässä ajassa noin 650 000 yksilöä, kunnes muodistettu Kadett B tuli markkinoille.

Amerikkalaishenkinen muotoilu puri ostajiin, ja autoa myytiin huimat 2,6 miljoonaa kappaletta kahdeksan vuoden aikana. Tämän korimallin Kadett muistetaan ehkä parhaiten mattamustilla tehosteilla piristetystä Rallye Coupésta, joka oli aikanaan varsin suosittu kilpuri.

Takavetoisen kompaktiluokan Opelin viimeiseksi korimalliksi jäi vuonna 1973 esitelty Kadett C, joka edusti jo General Motorsin maailmanautoajattelua. Periaatteessa samaa autoa myytiin niin Isuzuna kuin Chevroletinakin maailman eri kolkissa, mutta tekniikka vaihteli toki markkina-alueittain. Euroopan malliston huippuna tarjottiin sporttista GT/E:tä, joka haastoi yli 100-hevosvoimaisen ruiskukoneensa voimin ensimmäisen VW Golf GTI:n.

Kadett koki vuonna 1979 suuren muutoksen, kun autossa siirryttiin etuvetoon. Laatikkomainen Kadett D ei jäänyt autohistorian suurimpien muotoilusaavutusten joukkoon, mutta asia korjattiin viitisen vuotta myöhemmin esitellyn Kadett E:n myötä. Suomessa muna-Kadettina tunnettu auto oli huippumodernin näköinen, ja sen aerodynamiikkakin edusti luokkansa kärkeä. Tekniikka seurasi kuitenkin tuttuja latuja.

Uusi Astra päätti Kadettien aikakauden, se valittiin Vuoden autoksi 2016. (Kuva Opel)
Uusi Astra päätti Kadettien aikakauden, se valittiin Vuoden autoksi 2016. (Kuva Opel)

Kadettin taru päättyi vuonna 1991, kun auton nimi muutettiin Astraksi. Tuolloin markkinoille tullut Astra F kärsi ruosteherkkyydestä, mutta siitä tuli silti kaikkien aikojen myydyin Opel 4,13 miljoonan valmistetun auton myötä.  Seuraavat Astra-sukupolvet tulivat markkinoille vuosina 1998, 2004, 2009 ja 2015.

Viimeisin Astra K on saanut suitsutusta niin asiakkailta kuin lehdistöltäkin, ja se valittiin Vuoden Autoksi 2016 Euroopassa. Uusi Astra on kohonnut viime kuukausina Suomessakin rekisteröintitilastojen kärkipaikoille, ja Opel on valtaamassa kovaa vauhtia takavuosien laatuongelmiensa vuoksi menettämiänsä markkinaosuuksia. Näyttää siis siltä, että 1930-luvun Kadettin aloittama tarina jatkuu vielä pitkään.

Lähde Motor1.com

Kommentoi Facebookissa