Karjalanpiirakka ei ole aina karjalanpiirakka – Euroopan unionissa maitojuomaa ei määritellä maidoksi

Karjalanpiirakka sopii mainiosti evääksi sekä juhlapöytään pieneksi suolaiseksi.

Karjalanpiirakka sopii mainiosti evääksi sekä juhlapöytään pieneksi suolaiseksi. (Kuva Fotolia)

Karjalanpiirakan nimisuojaa on alun perin hakenut Pohjois-Karjalan Maaseutukeskus.

RUOKA Laktoositon maitojuoma ei ole tällä hetkellä sallittu ainesosa karjalanpiirakassa, mikä on herättänyt hämmästelyä suomalaisissa. Maitojuomasta valmistettuja karjalanpiirakoita tulisi kutsua esimerkiksi riisipiirakoiksi.

Laktoositonta maitojuomaa on kuitenkin mahdollista käyttää karjalanpiirakan valmistuksessa, jos hakija tekee siitä muutoshakemuksen Euroopan komissiolle ja muutos hyväksytään. Ruokavirasto on tarkastelemassa tulkintoja myös muista karjalanpiirakan nimisuojadokumentissa mainituista ainesosista.

Karjalanpiirakka kuuluu EU:n nimisuojajärjestelmässä luokkaan APT – Aito perinteinen tuote. Euroopan komissio hyväksyi karjalanpiirakan nimisuojadokumentit vuonna 2003. Tällä hetkellä laktoositon maitojuoma ei ole sallittu ainesosa karjalanpiirakassa. Euroopan unionin säädöksissä maitojuomaa ei määritellä maidoksi, joten sitä ei voi käyttää nimisuojatun karjalanpiirakan valmistuksessa.

Karjalanpiirakan nimisuojadokumenteissa on mainittu ainesosia, joita ei kuitenkaan ole lueteltu Euroopan komission hyväksymismenettelyn yhteydessä julkaisemassa tuote-eritelmässä. Siksi Ruokavirasto selvittää, ovatko jotkin ainesosat, kuten maitojauhe ja perunahiutaleet, hyväksyttävissä karjalanpiirakan ainesosiksi nykyisen nimisuojauksen puitteissa.

Tuotteen nimisuojaa voi hakea usea tuottaja yhdessä tai tuottajia edustava järjestö tai organisaatio. Hakija määrittelee tuotteen ainesosat, ja hakijalla on mahdollisuus hakea muutosta nimisuojaan. Ruokaviraston ja kunnallisten elintarvikevalvontaviranomaisten tehtävänä on valvoa, että tuotteen valmistus on hyväksytyn nimisuojan mukaista.

Karjalanpiirakan nimisuojaa on alun perin hakenut Pohjois-Karjalan Maaseutukeskus. EU:ssa nimisuojauksen on saanut yli 1 600 tuotetta. Hyväksytyn nimisuojatuotteen hakemuksen yhteenveto julkaistaan Euroopan komission tietojärjestelmässä.

Lue myös: Hyviä ideoita leivän grillaukseen – miten olisi omenasandwich tai kasvikarjalanpiirakat?

Kommentoi Facebookissa