Karmea onnettomuus Bahrainin F1-kilpailussa – hengenlähtö todella lähellä

Romain Grosjeanin F1-auto meni rajussa törmäyksessä kahtia ja syttyi palamaan

Romain Grosjeanin F1-auto meni rajussa törmäyksessä kahtia ja syttyi palamaan. (Kuva AOP)

Romain Grosjean oli vähällä saada surmansa Bahrainin F1-kilpailun rajussa kolarissa. Auto hajosi törmäyksessä kahtia ja syttyi palamaan.

FORMULA 1 Vuoden 2020 maailmanmestaruuden jo varmistanut Lewis Hamilton hallitsi Bahrainin F1-kilpailua startista maaliin, mutta se oli kisatapahtumien osalta sivuseikka. Romain Grosjeanin ensimmäisen kierroksen karmea onnettomuus osoitti, että kuolemanvaara on F1-kisoissa yhä läsnä.

Haas-tallissa kilpaileva Grosjean teki hölmön ajoliikkeen osuen Daniil Kvyatin Alpha Tauri -autoon. Grosjean osuikin rajusti aitaan auton haljetessa törmäyksessä kahtia ja sytyttyä palamaan. Grosjean ajautui auton etuosan mukana aidan läpi.

Pahinta pelättiin ja olikin helpotus, kun tv-kuvat välittivät kuvaa Grosjeanista istumassa lääkäriautossa. Hän pystyi nousemaan palavasta autonraadostaan ulos omin avuin.

Grosjean oli tv-kuvissa varsin sekavan oloinen. Tärsky olikin todella kova. Hänen kerrottiin saaneen palovammoja käsiinsä ja jalkoihinsa.

Palavassa autossaan Grosjean ehti olla yli kymmenen sekunnin ajan. Kuolema oli muutamista sekunneista kiinni.

Formula ykkösten turvatoimet ovat kehittyneet viimeisen 20 vuoden aikana valtavasti. Vielä 1990-luvulla moisessa onnettomuudessa olisi varmasti saanut surmansa. Grosjeanin kolari kuitenkin todisti kuolemanvaaran vaanivan yhä F1-kuskeja.

Kisa oli keskeytyksissä puolentoista tunnin ajan. Kun matkaan päästiin uudelleen, nähtiin vielä toinen raju onnettomuus, jossa Kvyat oli jälleen osallisena. Törmäyksessä Lance Strollin Racing Point -auto meni ylösalaisin, mutta kuljettajalle ei käynyt kuinkaan.

Juttuvinkki: Vuoden roskakuskiksi valittu Keke voitti maailmanmestaruuden – Suomikin muuttui

Hamilton dominoi kilpailua. Max Verstappen oli yhtä selkeä kakkonen. Sergio Perez keskeytti kolmospaikalta moottorivikaan muutamaa kierrosta ennen maalia. Se lahjoitti Alexander Albonille kisan kolmostilan.

Valtteri Bottas sai surkean startin. Kun kisaa jatkettiin uusintalähdön jälkeen, koki Bottas vielä rengasrikon. Hän oli maalissa vasta kahdeksas.

Bottas jatkaa MM-pisteissä toisena, mutta kolmantena oleva Verstappen vaanii Bottasta enää 12 pisteen päässä. Bottakselle olisi nolo juttu tipahtaa MM-sarjan loppupisteissä kolmanneksi, kun hänen Mercedeksensä kuitenkin on F1:n selkeästi paras auto.

Kimi Räikkönen oli maalissa 16:s. Alfa Romeon kehnolla kilpailukyvyllä parempaan ei ollut Bahrainin kaltaisella radalla jakoa.

F1-kaudesta on ajamatta vielä kaksi kisaa. Ensi viikonloppuna ajetaan Bahrainin lyhyemmällä rataversiolla.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Valtteri Bottaksen kyyti ei riittänyt paalulle – ei tiennyt syytä

Kommentoi Facebookissa