Rukalla nähtiin lupaavaakin suomalaishiihtoa – miesten joukkueen kokonaispanos positiivinen yllätys

Olympiavoittaja ja maailmanmestari Iivo Niskanen tähtää kaudella 2019-20 maailmancupin kokonaiskisan voittoon.

Olympiavoittaja ja maailmanmestari Iivo Niskanen on Suomen hiihdon merkittävin tähti. (Kuva AOP)

Iivo Niskanen hiihti Rukalla kaksi viidettä sijaa. Suomen mieshiihtäjien kokonaispanos oli Rukalla hyvä, mutta naisten heikko.

HIIHTO Suomen maastohiihtäjät antoivat viikonloppuna Rukalla näytteen tämän hetken tasostaan, kun maailmancupissa päästiin kisaamaan. Paras suomalainen oli Iivo Niskanen, joka oli lauantaina viides 15 kilometrin perinteisellä viides ja säilytti sijoituksensa sunnuntain takaa-ajossa.

Niskasen sijoitukset eivät yllättäneet. Ne olivat tasoa, jota häneltä nykykuntonsa perusteella odotettiinkin. Niskanen rakentaa huippukuntoaan MM-kisoja varten.

Positiivisen yllätyksen tarjosi miesten joukkueen kokonaispanos. Ristomatti Hakola oli perjantaina sprintissä parhaana suomalaisena kahdeksas. 15 kilometrin perinteisen kisassa Hakola oli 11:s ja sunnuntain takaa-ajokisassa 10:s.

Joni Mäki oli sunnuntaina 12:s lähdettyään ladulle sijalta 13. Perttu Hyvärinen lähti matkaan sijalta 22 ja tuli maaliin samalla sijalla.

Suomen miesten joukkue on viimeksi saavuttanut arvokisamitalin miesten hiihdosta MM-kisoissa 2009, jolloin saavutuksena oli pronssi. Rukan kisojen yleisen tulostason perusteella Suomen viestinelikko voisi olla MM-kisoissa tai 2022 Pekingin olympiakisoissa mitalitaistossa.

Naisten puolella kokonaistaso oli Rukalla heikompi. Krista Pärmäkoski ei sairastelun takia ole parhaassa kunnossaan oltuaan lauantaina vasta 32:s. Sunnuntain kisan Pärmäkoski jätti kokonaan väliin.

Kerttu Niskanen oli parhaana suomalaisena sunnuntaina yhdeksäs. Laura Monosen sijoitus oli 25:s, Jasmi Joensuu 28:s ja Johanna Matintalo 35:s.

Juttuvinkki: Olympiastadionin peruskorjaus on karu esimerkki suomalaisesta ongelmasta

Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen ovat yhä Suomen ainoat kansainvälisen kärkitason hiihtäjät. Viestimitali arvokisoista ei ole realistinen tavoite, jos muut eivät paranna tasoaan.

Naisten sprinttihiihdossa Suomen taso on hyvin heikko. Arvokisamenestystä on turha siltä puolelta odottaa.

Yhdistetyssä Eero Hirvonen ja Ilkka Herola eivät hätyytelleet Rukalla kärkisijoja. Sunnuntaina Hirvonen oli kuitenkin kahdeksas ja Herola kymmenes, mutta ero kärkeen oli maalissa minuutin luokkaa.

Mäkihypyssä Antti Aalto oli lauantaina 20:s ja saavutti siis maailmancupin pisteitä. Hän oli ainoa toiselle kierroksella päässyt suomalaiskotka.

Sunnuntaina Aalto oli vasta 36:s, eikä päässyt toiselle kierrokselle. Niko Kytösahon sijoitus oli 43:s. Jarkko Määtän 44:s ja Andreas Alamommon 48:s.

Suomen yhdistetyn ja mäkihypyn yleistaso ei Rukan tulosten perusteella ole kansainvälisessä vertailussa noussut paljoakaan.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Suomen alppihiihto saamassa uuden tähden – 17-vuotias lupaus yllätti kaikki

Kommentoi Facebookissa