Suomen alppihiihto saamassa uuden tähden – 17-vuotias lupaus yllätti kaikki

Rosa Pohjolainen on Suomen alppihiihdon merkittävä lupaus

Rosa Pohjolainen on Suomen alppihiihdon merkittävä lupaus. (Kuva AOP)

Rosa Pohjolainen, 17, hämmästytti Levillä kovilla suorituksillaan.

ALPPIHIIHTO Vasta 17-vuotias Rosa Pohjolainen nosti itsensä tänä viikonloppuna Levillä suomalaisten laajempaan tietoisuuteen säväyttämällä maailmancupin pujottelukilpailuissa. Pohjolainen laski loistavasti niin lauantaina kuin sunnuntainakin.

Lauantaina Pohjolainen oli erittäin lähellä toisen kierroksen paikkaa, mutta kaatui aivan laskunsa lopussa. Sunnuntaina Pohjolainen oli avauskierroksella komeasti 14:s. Toisella kierroksella hän teki muutaman virheen, mutta saavutti 27. tilallaan ensimmäiset maailmancupin pisteensä.

Pohjolainen, 17, oli nuorin toiselle kierrokselle päässyt laskija. Hänen ensimmäisen kierroksen 14. tilaansa voi pitää hämmästyttävänä tuloksena. Olihan hänen lähtönumeronsa vasta 63 ja rata ei ole 62 laskijan jälkeen todellakaan parhaassa kunnossa.

Pohjolainen yllättyi itsekin suorituksestaan.

– Ylhäällä tuli vähän virheitä ja kadotin hetkellisesti focuksen, mutta kaikin puolin meni tosi hyvin. Aivan huippufiilis, en mä näin hyvää ajatellut. Kyllä minä kouluarvosanoissa 10 antaisin tästä viikonlopusta, hän sanoi Ski Sport Finlandin mukaan.

Myös Riikka Honkanen laski sunnuntaina hyvin. Hän oli tuloksissa 36:s.

Viime vuonna Levillä pisteitä 28. tilallaan saavuttanut Nella Korpio ei tänä vuonna ollut mukana. Hänellä on ollut terveysmurheita.

Juttuvinkki: Olympiastadionin peruskorjaus on karu esimerkki suomalaisesta ongelmasta

Suomalaiselle alppihiihdolle Pohjolaisen hieno tulos oli mannaa. Hänen tapauksessaan voidaan puhua merkittävästä Tanja Poutiaisen veroisesta lupauksesta.

2000-luvun alussa Suomella oli useita kovan luokan laskijoita, kuten Poutiainen, Kalle Palander ja Sami Uotila. Kun Poutiainen ja Palander vetäytyivät, hiipui suomalainen alppihiihto pahasti.

Alppihiihto ei noin 15 vuoden huippukautensa aikana ehtinyt juurtua Suomessa samanlaiseksi megalajiksi kuin mäkihyppy. Kymmenisen vuotta sitten romahtaneen suomalaisen mäkihypyn lamaa päivitellään suomalaismediassa yhä, mutta alppihiihdon tapauksessa media ei ole viitsinyt edes lähteä surkuttelemaan heikkoa suomalaistasoa.

Pohjolaisella on kaikki edellytykset nousta alppihiihdon seuraavaksi suomalaiseksi arvokisamitalistiksi. Myös Honkasella, 22, ja Korpiolla, 21, on edellytyksiä nousta kansainväliselle huipulle.

Alppihiihto voikin 2020-luvulla nousta uudelleen suomalaisten suosikkilajiksi.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Jan Vapaavuori valittiin Olympiakomitean puheenjohtajaksi – mihin hän tehtävässä pyrkii?

Kommentoi Facebookissa