Jan Vapaavuori valittiin Olympiakomitean puheenjohtajaksi – mihin hän tehtävässä pyrkii?

Jan Vapaavuori valittiin Suomen Olympiakomitean puheenjohtajaksi nelivuotiskaudelle 2020-24

Jan Vapaavuori valittiin Suomen Olympiakomitean puheenjohtajaksi nelivuotiskaudelle 2020-2024. (Kuva AOP)

Jan Vapaavuori valittiin Suomen Olympiakomitean puheenjohtajaksi tulevalle nelivuotiskaudelle. Haasteita Olympiakomiteassa riittää.

OLYMPIALAISET Helsingin pormestari Jan Vapaavuori valittiin lauantaina Suomen Olympiakomitean uudeksi puheenjohtajaksi. Äänestys eteni toiselle äänestyskierrokselle, jolla Vapaavuori päihitti Susanna Rahkamon äänin 79-54.

Puheenjohtajakauden pituus on neljä vuotta. Vapaavuori korvaa puheenjohtajana Timo Ritakallion, joka ei asettunut enää uudelle kaudelle.

Ensimmäisellä kierroksella Vapaavuori sai 47 ja Rahkamo 46 ääntä. Ilkka Kanervalle ääniä kertyi 30 ja Sari Multalalle 10.

Vapaavuori oli ehdokkaista ainoa, joka ei varsinaisesti ole profiloitunut urheilun parissa. Rahkamo ja Multala ovat olympiatason entisiä huippu-urheilijoita. Kanervalla on takanaan puolestaan mittava ura urheiluvaikuttajana, vaikka hänet tunnetaankin parhaiten ministerin pesteistään.

Vapaavuoren asettuminen ehdolle puheenjohtajakisaan oli itse asiassa iso yllätys. Yhtä yllättävää oli, ettei hän halua jatkaa Helsingin pormestarina ensi kevään kuntavaalien jälkeen.

Huhutaan, että Vapaavuori tavoittelisi tasavallan presidenttiyttä 2024 vaaleissa. Olympiakomitean puheenjohtajan paikka olisi tietysti sopivan rauhallinen pesti kansansuosion keräämiseen, jossa voisi nauttia kivasta julkisuudesta suomalaisurheilijoiden menestyessä.

Juttuvinkki: Olympiastadionin peruskorjaus on karu esimerkki suomalaisesta ongelmasta

Historia tuntee urheilussa profiloituneita suomalaisia valtionpäämiehiä. Urho Kekkonen toimi Olympiakomitean puheenjohtajana 1936-1946. Sauli Niinistö taas toimi ennen 2012 alkanutta presidentin pestiään Palloliiton puheenjohtajana.

Vapaavuori asettui ehdolle Olympiakomitean puheenjohtajaksi, kun Palloliitto häntä tehtävään pyysi. Kun tieto Vapaavuoren ehdokkuudesta tuli julki, vetäytyi öljy-yhtiöpomo Mika Anttonen ehdokkuudestaan.

Jääkiekkoliitto oli pyytänyt Anttosta ehdokkaaksi ja vedonnut muihin lajiliittoihin Anttosen valinnan puolesta. Anttonen luuli, että hänellä olisi laajalta kannatusta ja Vapaavuoren ehdokkuus tulikin hänelle yllätyksenä.

Anttonen korosti, ettei ei pitänyt poliittisesta pelistä. Hän painotti, ettei halunnut pyrkiä tehtävään, vaan suostui ehdokkuuteen, kun häntä siihen pyydettiin.

Vapaavuori oli Anttosen vetäytymisen jälkeen puheenjohtajakisan suosikki. Rahkamon vaalissa saama suuri suosio kuitenkin osoittaa, ettei Helsingin pormestarin kannatus ollutkaan niin laajaa.

Vapaavuoren nelivuotiskaudella Olympiakomitea on isojen haasteiden edessä. Veikkauksen romahtaneiden tulojen myötä Olympiakomitealla on rahoitusongelmia. Selvä asia on, ettei paluuta suomalaisen rahapelimonopolin kultaisiin rahavuosiin enää ole, vaikka Veikkaus monopolijärjestelmänsä saattaa toistaiseksi säilyttääkin.

Suomalainen urheilumenestyskään ei yksilölajeissa vakuuta. Ensi kesänä Tokiossa järjestettävissä kesäolympialaisissa suomalaiset mitaliehdokkaat voi laskea parilla sormella. Vajaan kymmenen vuoden takaiset puheet Suomen noususta urheilun parhaaksi Pohjoismaaksi 2020 olivat haihattelua isolla H:lla.

Jos Suomen taso ei Tokion kesäolympialaisissa tai Pekingin 2022 talviolympialaisissa nouse, joutunee Vapaavuori kiusallisen julkisuuden kohteeksi.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Olympiakomiteassa puheenjohtajakisakohu – tilanne muutenkin synkkä

Kommentoi Facebookissa