Karpolla on taas asiaa – kaikki tietävät hänet, mutta harva tuntee miehen karvahatun alla

Elokuva Karpo nostaa karvahattua rohkealle ammattilaiselle, jolla oli asiaa.

Elokuva Karpo nostaa karvahattua rohkealle ammattilaiselle, jolla oli asiaa. (Kuva napafilms)

Dokumenttielokuva tv-journalismin legendasta on tulossa teattereihin syksyllä.

ELOKUVA Kotimaisen tv-journalismin legendasta Hannu Karposta on valmistumassa dokumenttielokuva Karpo, joka saa ensi-iltansa elokuvateattereissa 25.9.2020. Elokuva kuvaa Hannu Karpon vuosikymmenten uraa toimittajana sekä käänteitä, jotka tekivät Karposta ilmiön ja koko kansan tunteman tv-kasvon.

– Karpon työ kansan äänenä oli aikalaisilleen instituutio, jonka arvoa ei ohjelmien ilmestyessä ehkä täysin ymmärretty. Se, että toimittaja nousee systeemiä vastaan ja muodostaa TV:n välityksellä työllään ’kansankäräjät’, on hyvin ainutlaatuista – asia, jota sittemmin moni on kaivannut. Mistä saa enää oikeutta, kun ei ole Karpoakaan? sanoo Karpo-elokuvan ohjaaja, Jussi-palkittu Ari Matikainen.

Matilaisen aikaisempia töitä ovat olleet muun muassa Sota ja mielenrauha sekä Yhden tähden hotelli. Karpo-elokuvan tuottaa napafilms, tuottajana toimii Liisa Karpo.

Juttuvinkki: Göran Schildtin 400 valokuvaa julki – seikkailuja, aurinkoa ja tunnettuja matkalaisia Alvar Aallosta Vivica Bandleriin

Hannu Karpo on tallentunut kansakunnan muistiin oman tiensä kulkijana, joka raportoi väsymättä ja kuvia kumartamatta tavallisten suomalaisten ihmisten kohtaamista vääryyksistä. Kaikki tietävät Karpon, mutta harva tuntee miehen karvahatun alla.

Karpo-elokuvassa kerrotaan myös niistä uhrauksista, joita ohjelmien teko ja vääryyttä kokeneiden kansalaisten puolustaminen vaativat. Karpo rohkeni mennä alueille, joita muut karttoivat.

Televisio-ohjelman tuotannossa käytettiin toisinaan mitä ällistyttävämpiä keinoja ja liikuttiin lain molemmin puolin. Karpoa oli mahdotonta pysäyttää syyttein tai uhkauksin, sillä kansan silmissä hänestä kasvoi oikeuslaitostakin suurempi instituutio.

Maailma, Suomi, media ja journalismi ovat käyneet läpi murroksen Karpon toimittajan uran aikana. Karpon tarina on kuin läpileikkaus tästä muutoksesta – ja samalla muistutus siitä, miten toisenlainen maa Suomi oli vielä vähän aikaa sitten. Elokuva Karpo nostaa karvahattua rohkealle ammattilaiselle, jolla oli asiaa.

Lue myös: Nyt voit katsoa kulttuuriaarteita myös kotisohvalta – kotimaisista elokuvista sukuhistoriaan

Kommentoi Facebookissa