Karu todellisuus kaupan leipomopisteistä – tuoreet leivät paistetaan pakastetusta tuontitaikinasta

Kolumnistimme kysyy, pitääkö vanhasta pakastetaikinasta tehty ruisleipä enää miehen tiellä?

Kolumnistimme kysyy, pitääkö vanhasta pakastetaikinasta tehty ruisleipä enää miehen tiellä? (Kuva Fotolia)

Kolumnistimme toteaa, että kaupan leipomopisteet tarjoavat vain mielikuvaa tuoreudesta.

KOLUMNI Suomalainen uskoo, että vanhan kansan sanonnat ”leipä pitää miehen tiellä” ja ”ruista ranteissa” pitävät paikkansa. Voimaviljasta valmistettu kansallisherkku on pitänyt pintansa perheiden ruokapöydässä vuosikymmenet, vaikka vaalean leivän osuus on tasaisesti kasvanut.

Jokainen meistä syö keskimäärin 42 kiloa leipää vuodessa ja maksaa kilosta 4–5 euroa. Keskivertoperheen vuosittainen leipälasku ei leivän suosiosta huolimatta ole laskenut. Onko leivätön pöytä katettu?

Kalliin elintarvikesuosikin hintaan vaikuttavat leipomoteollisuuden keskittyminen Fazer Leipomoiden ja ruotsalaisen Vaasan Oy:n haltuun, joiden markkinaosuus on yli 60 prosenttia. Kehitys on johtanut siihen, ettei satojen pienleipomoiden rikkaassa leipäkulttuurin maassa toimi hintakilpailu.

Leivän kuluttajahinnasta leipomo ottaa yli puolet ja keskittynyt kauppa eli S-ryhmä ja K-ryhmä noin kolmanneksen. Kaupan osuus leivän hinnasta on kasvussa, sen jokainen kuluttaja huomaa erilaisten paistopisteiden yleistymisenä kaupan tiloissa. ”Tuoretta” hyväntuoksuista leipää valmistaa joko kauppias itse tai vuokralaisena toimiva suurleipomo.

Kuluttajille kaupan leipomopisteet tarjoavat mielikuvaa leivän tuoreudesta ja valikoimien monipuolisuudesta. Todellisuus on jotain muuta, koska tuoreet leivät paistetaan pakastetusta tuontitaikinasta tai pahimmillaan kaasupakattuina. Samaan aikaan kotimaisen leipäviljan kysyntä hiipuu ja viljanviljelijöiden osuus leivän kuluttajahinnasta laskee alle 5 prosentin. Kehitystä nopeuttaa myös, että kaksi suurinta leipomokonsernia tuo kiihtyvään tahtiin leipomotuotteita ja raakataikinaa toimipisteistään Baltian maista.

Kaupan päivittäistavaroiden ja ruoan myynnin keskittyminen yhä enemmän S- ja K-konsernien super- ja hypermarketteihin on johtanut leivänmyynnin pysyvään hävikkiin. Tällä hetkellä myymättömän leivän osuus on kokonaismyynnistä kuusi prosenttia. Hävikin maksaa lopuksi kassalla leivänostaja, joka haluaa ostaa leivän tuoreena. Haluaako kuluttaja ostaa yhä enemmän puolalaisesta pakastetusta taikinasta leivottua ”tuoreleipää” suurmyymälöistä?

Puheet lähiruoasta ja kotimaisten pienleipomoiden tuotteista ruokakauppojen nurkissa kasvavana trendinä voi unohtaa ruokaketjun osapuolten mainospuheina. Kehitys etenee kohti suurempia kauppakeskittymiä, tuontiruoan kasvua ja kotimaisten viljatuotteiden kysynnän laskua.

Huhtikuusta lähtien EU-asetuksen mukaan leipää ei saada myydä suomalaisena ruisleipänä, jos jauho tulee Puolasta. Saako sen jälkeen kaupan paistopisteissä myydä latvialaisesta, kuukausien vanhasta pakastetaikinasta tehtyä ruisleipää suomalaisena ja tuoreena? Ja pitääkö näin leivottu leipä edes enää miehen tiellä?

Seppo Konttinen

Valtiotieteiden maisteri Seppo Konttinen oli Yleisradion taloustoimittaja vuosina 1974–2010. Hän on tunnettu kriittisistä artikkeleistaan ja syvällisestä perehtymisestä taustatietoihin.

Seppo Konttinen on kirjoittanut teokset Salainen pankkituki, Kansallisomaisuuden ryöstö, Suomalainen ruokalasku, Suora lähetys. Tosiasiaa Yleisradiosta, Lakien synty sekä Kallis ruokakassi. Hänen kolumnejaan voi lukea myös Valtiomahti-blogissa.

Lue myös: Ongelmajätettä vai hyvää syötävää? – ”Kauppojen leipähävikki on hyvin harvoin syömäkelvotonta”

Fazer Leipomot oikaisee

Fazerilla on 89 myymäläleipomoa ympäri Suomen päivittäistavarakauppojen sisällä. Fazerilla on leipomoita Suomen lisäksi Ruotsissa, Venäjällä, Latviassa ja Liettuassa. Suomessa Fazer Leipomoiden tuotevalikoimasta 95 % on kotimaassa valmistettua. Fazer Myymäläleipomoiden kotimaisuusaste on vieläkin korkeampi, noin 98 %. Muutamat, yksittäiset valikoimassa olevat tuotteet valmistetaan Suomen ulkopuolella.

Fazer Myymäläleipomossa työskentelevät Fazerin omat koulutetut artesaanileipurit, joita on kaiken kaikkiaan noin 500. Fazer investoi myymäläleipomoihinsa, joissa leivotaan käsin kotimaista leipää, suomalaisista jauhoista. Kotimaisuus ja tuotteiden laadukkuus ovat tekemisemme keskiössä. Jokainen leipä, jonka pakkauksen päällä lukee Fazer Leipurit, on alusta asti käsin leivottu, mikä tarkoittaa sitä, että leipurimme tekevät myös taikinan itse paikan päällä. Fazer Myymäläleipomoiden tuotevalikoimassa on vain yksi pullatuote, joka valmistetaan Fazerin Latvian leipomolla.

Myymäläleipomoissa ei ole yhtään tuotetta kaasupakkauksissa emmekä valmista leipiämme pakastetaikinoista. Fazer Myymäläleipomot tunnistaa Fazer Leipurit -nimestä.

EDIT 7.3. klo 21.12

Kommentoi Facebookissa