Katalysaattoreiden varkausaalto vyöryy – tämä automalli on erityisesti kohteena

Pakoputkistoon kiinnitetty katalysaattori puhdistaa auton pakokaasuja.

Pakoputkistoon kiinnitetty katalysaattori puhdistaa auton pakokaasuja. (Kuva Fotolia)

Länsi-Uudellamaalla on alkuvuoden aikana varastettu jo yli 100 katalysaattoria

KATALYSAATTORIT Länsi-Uudenmaan poliisin tietoon on alkuvuonna 2022 tullut jo yli 100 varastettua katalysaattoria. Viimeisen puolen vuoden ajalta luku on yhteensä yli 170 kappaletta.

Katalysaattorivarkaan kohteeksi useimmin päätyneitä automerkkejä ovat Toyota, Honda, Volvo ja Opel. Ikävää kärkisijaa yksittäisistä automalleista pitää Länsi-Uudellamaalla tällä hetkellä hallussaan Toyota Prius.

Katalysaattorivarkauksia on tehty Länsi-Uudellamaalla kaikissa muissa kunnissa paitsi Siuntiossa. Eniten varkauksia on tapahtunut Espoossa.

− Katalysaattorivarkaudet tapahtuvat yleensä yöaikaan parkkipaikoille tai kadun varsille jätetyille autoille. Niitä varastetaan pääasiassa niiden sisältämien jalometallien vuoksi, kertoo rikoskomisario Katja Rekola.

Vaikka kaduilla ja pihoilla on öisin hiljaista, eikä havaintoja varkauksiin liittyen aina saada, katalysaattorivarkaita jää ajoittain kiinni. Joskus tämä tapahtuu verekseltään ja joskus muun tehtävän yhteydessä autosta on löytynyt varastetuksi epäiltyjä katalysaattoreita.

Asukkaita Rekola kannustaa olemaan valppaana.

− Jos huomaat outoa hääräilyä autojen kimpussa, voit soittaa hätäkeskukseen numeroon 112. Poliisin tehtävää paikan päällä ja myöhemmin tutkinnassa auttaa, jos saat vaikka videokuvaa tai valokuvan epäillyistä tekijöistä tai auton rekisterikilvistä.

Aikaisemmin katalysaattoreita varastettiin purkamoiden pihoilla olevista autoista. Nykyisin varkaat iskevät öisin, nostavat pysäköidyn auton tunkilla ylös ja sahaavat katalysaattorin pakoputkistosta irti. Aikaa varkauteen saattaa kulua vain muutamia minuutteja.

Lue myös: Katalysaattoreita anastanut kaksikko kiinni – varkauksissa sen jälkeen jopa valtakunnallisesti laskua

Kommentoi Facebookissa