Näin saat verohyötyä kotitalousvähennyksestä – ilmoita teettämäsi remontti, siivous tai hoitotyö

Kotitalousvähennys on monelle eläkeläiselle ainoa muutos, joka esitäytettyyn veroilmoitukseen tarvitsee tehdä. (Kuvituskuva Fotolia)

Kotitalousvähennys pienentää maksettavien verojen määrää.

VEROTUS Kotitalousvähennys on yksi suosituimmista verovähennyksistä, jota haki viime vuonna liki 460 000 henkilöä. Viime vuonna teetetyistä töistä voi hakea vähennystä täydentämällä omaa esitäytettyä veroilmoitustaan nyt.

Verohallinto kertoo, että kotitalousvähennystä hyödyntävät eniten 50–69-vuotiaat. He hakivat vuonna 2020 kaikkiaan 161,6 miljoonalla eurolla kotitalousvähennystä. Se on 42 prosenttia kaikista haetuista kotitalousvähennyksistä. Yli 65-vuotiasta hieman useampi kuin joka kymmenes hyödyntää kotitalousvähennystä.

– Kotitalousvähennys on monelle eläkeläiselle se ainut muutos, joka esitäytettyyn veroilmoitukseen tarvitsee tehdä. Osa hyödyntää sitä esimerkiksi siivous- tai remonttityössä, osa taas hoivapalveluiden teettämiseen, sanoo ylitarkastaja Petri Manninen Verohallinnosta.

Helpoin tapa kotitalousvähennyksen hakemiseen on ilmoittaa tiedot teettämästään työstä esitäytetyllä veroilmoituksella OmaVerossa. Veroilmoitukseen merkitään työn tekijän tiedot, maksettu määrä arvonlisäveroineen sekä työn osuus maksetusta määrästä.

Viime vuonna liki 56 prosenttia eli yli 83 000 eläkeläistä täydensi esitäytettyä veroilmoitustaan sähköisesti. OmaVerossa veroilmoitustaan täydensi viime vuonna kaikkiaan 85 prosenttia Verohallinnon asiakkaista. Kotitalousvähennyksen voi ilmoittaa myös joko paperilomakkeella.

Kotitalousvähennystä voi saada tavallisista kotitalous-, hoiva- tai hoitopalveluista tai kunnossapito- ja perusparannustöistä, joita ostat kotiisi tai vapaa-ajan asunnollesi. Tällaisia töitä ovat esimerkiksi siivous, lastenhoito tai remontti. Vähennystä voi saada myös, jos työtä ostaa esimerkiksi omalle vanhemmalleen.

– Kotitalousvähennys pienentää maksettavien verojen määrää, ei verotettavien tulojen määrää, kuten moni muu verovähennys. Siksi esimerkiksi paljon hoitotyötä ostanut tai suuren remontin teettänyt voi säästää veroissa yli kaksi tuhatta euroa kotitalousvähennyksen ansiosta, Manninen sanoo.

Vuodelta 2021 kotitalousvähennystä voi saada korkeintaan 2 150 euroa. Kotitalousvähennystä saa viime vuodelta 40 prosenttia vähennykseen oikeuttavasti työstä, kuitenkin korkeintaan 2 250 euroa. Kotitalousvähennyksessä on 100 euron omavastuu.

Tämän vuoden alussa kotitalousvähennykseen tuli väliaikaisia parannuksia. Vähennyksen maksimisumma nousi 3 500 euroon kotitalous-, hoiva- ja hoitotyön osalta, ja sitä voi saada 60 prosenttia vähennykseen oikeuttavasta työstä. Korkeamman kotitalousvähennyksen voi saada myös, jos vaihtaa öljylämmityksen toiseen lämmitysmuotoon.

Korotettua kotitalousvähennystä voi hakea ilmoittamalla kotitalousvähennyksen muutosverokortin hakemisen yhteydessä tai vuoden kuluttua esitäytetyllä veroilmoituksella.

Lue myös: Työhuonevähennyksen suosio nousi kohisten – näitä veroetuja etätyöläisen kannattaa hakea nyt

Kommentoi Facebookissa