HJK Suomessa ylivoimaisessa asemassa jäähdyttelyseurana

Kuva Veikkausliiga/ Risto Oksanen

Perparim Hetemaj on HJK:n tuorein nimekkäin pelaajahankinta. Vanhat maajoukkuejyrät tulevat HJK:hon mielellään.

JALKAPALLO Suomen ylivoimaisesti rahakkain jalkapallon seurajoukkue HJK vahvisti torstaina keskikenttäpelaaja Perparim Hetemajn palaavan seuraan 16 vuoden tauon jälkeen. Hetemaj, 35, siirtyi HJK:sta 2006 AEK Ateenaan ja pelasi upean uran lopulta Italiassa.

Hetemaj pelasi parhaat vuotensa 2011-2019 Serie A:ssa veronalaisessa Chievossa. Hän oli 2010-luvulla yksi harvoista suomalaispelaajista, joka sai vastuuta yhdessä Euroopan suurimmista liigoista.

Hetemaj lopetti maajoukkueessa 2017. Mikäli hän olisi maajoukkueuraansa jatkanut, olisi hän varmasti mahtunut mukaan Huuhkajien 2021 historialliseen EM-kisajoukkueeseen. Siinä joukkueessa hän olisi itse asiassa ollut merkittävä vahvistus.

Nyt Hetemaj siis palaa Helsinkiin. HJK:ssa hänelle tekevät seuraa vanhoista maajoukkuejyristä puolustajat Jukka Raitala ja Joona Toivio, jotka olivat mukana viime kesän EM-kisoissa. Toivio lopetti maajoukkueuransa viime marraskuussa.

– Urheilullisesti Perpa tietenkin vahvistaa joukkuetta ja auttaa meitä matkalla kohti asettamiamme tavoitteita. Pelillisen laadun lisäksi hän näyttää nuorille pelaajillemme tärkeää esimerkkiä jokapäiväisessä työssä joukkueen arjessa, koska Perpa jos joku tietää, mitä pitkän ammattilaisuran luominen ulkomailla pelaajalta vaatii, kommentoi HJK:n urheilu- ja kehitysjohtaja Miika Takkula seuran tiedotteessa.

– Koko Veikkausliigaakin ajatellen on hienoa, että sarjaan saadaan Hetemajn tasoisia, huippuluokan paluumuuttajia. Perpan edellisestä 90-minuuttisesta Serie B:ssä on alle kaksi viikkoa, joten hän saapuu Klubiin täydessä iskussa, Takkula jatkaa.

HJK on kasvattanut pelaajabudjettinsa 2 miljoonaan euroon. Se on tuplasti suurempi kuin toiseksi rahakkaimmilla Veikkausliigan seuroilla KuPSilla ja SJK:lla.

Tunnetut paluumuuttajat suuntaavat Suomessa sinne, missä viimeisinä pelivuosina on mahdollista tienata eniten rahaa. Tällä saralla HJK on Suomessa ylivoimainen. Viime joulukuussa pelaajauransa lopettanut Huuhkajien kapteeni Tim Sparv kokeili HJK:ssa vielä viime syksynä ennen vetäytymistään kentiltä.

Veikkausliigassa HJK on ylivoimainen ykkönen, mutta Euroopan tasolla lilliputti. Konferenssiliigassa se nähtiin viime syksynä karulla tavalla, kun itävaltalainen LASK Linz ja israelilainen Maccabi Tel Aviv veivät HJK:ta kuin pässiä narussa.

Tulokset eivät olleet yllättäviä. Itävallan ja Israelin pääsarjaseurat operoivat reilusti yli 10 miljoonan euron pelaajabudjeteilla.

HJK:n parhaat mahdollisuudet kompensoida rahallista takamatkaa ovat nuorissa lupauksissa sekä jäähdyttelevissä maajoukkueveteraaneissa. Jos tämä yhdistelmä toimii joukkueessa tehokkaasti, voi HJK yltää europelien lohkovaiheeseen, mikä takaa isoja bonuspotteja. Niiden kautta HJK voi yrittää vahvistaa tavoitettaan nousta Pohjoismaiseksi huippuseuraksi.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Mixu Paatelainen sarjajumbo HIFK:n peräsimeen – kova haaste edessä

Kommentoi Facebookissa